Może i d90 jest bardziej pro ale ma ten sam moduł AF co d3100
Szukaj
Może i d90 jest bardziej pro ale ma ten sam moduł AF co d3100
D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR
Przy zakupie 85tki w AB foto, gdzie podpiłem pod body i zrobiłem kilka fotek wydawało się ok. W domu okazało się że jest FF, teraz wiem na pewno że jak będę kupował obiektyw to tylko przez internet i w domu na spokojnie sprawdzić czy jest ok, jak nie to do zwrotu. Jedyne sensowne wyjście.
D750 / / d500 / / N24-120f4 / / N35 1.8ed / / N85 1.8g / / N200-500vr / / sb700 /..... https://www.flickr.com/photos/114176014@N04/
jeżeli jest na gwarancji powinno w serwisie zrobić
D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR
Powinni ale nie zawsze im to wychodzi![]()
D750 / / d500 / / N24-120f4 / / N35 1.8ed / / N85 1.8g / / N200-500vr / / sb700 /..... https://www.flickr.com/photos/114176014@N04/
Ja nie widzę żadnego FF. W pierwszym i drugim przypadku zadziałał prawidłowo, a w trzecim mógł zwyczajnie złapać włosy..
Może i FF nie ma. Tak napisałem tytułując ten wątek bo po pierwszym dniu tak mi się wydawało. Zresztą tamte zdjęcia były robione bardziej z "partyzanta" więc nie są miarodajne. Natomiast po prześledzeiu paru wątków o tym jak się powinno testować i robiąc to z tymi zaleceniami to zdecydowanie puszka ta wykazywała tendencje do BF i nie byłoby problemu gdyby to były nawet 3-4 zdjęcia na 10 bo wiadomo że czasem może nie trafić szczególnie w gorszym oświetleniu no ale w zasadzie to 99% zdjęć jest takich.
Co do tego że D90 nie jest puszką pro to jest raczej oczywiste natomiast pewnie koledze chodziło że jest może bardziej pro od D3100.
Jutro wysyle puszkę z tym szkiełkiem do serwisu jeżeli to nic nie pomoże to pewnie będe reklamował w sklepie.
D90 | N18-105 | N50 1.8G | S17-50 2.8
No widzisz, ale błędnie oceniając pierwsze zdjęcia dałeś się wkręcić w tę spiralę sprawdzania na tablicach testowych czy aby wszystko ok... A byłbyś szczęśliwszy, w końcu od tego masz Nikona żeby AF działał.
Co do PRO D90 to dla nikona to puszka amatorska, ale jak dla mnie Pro. Wszystkie guziki i pokrętła są, wyświetlacz jest, robi 1000 zdjęć na jednej baterii, ma porządny wizjer, ma śrubokręt do AF. Nie dajmy się zwariować, Nikon jakoś pozycjonuje swoje produkty i to raczej nie na Polskę gdzie jest trochę biedniej - bo musi, a ja widziałem wielu ślubnych fotografów z D90. Żal mi będzie sprzedać moja. To samo zresztą tyczy się D600 i D7000, które jeszcze są bardziej pouszczelniane, na pewno dla amatorów...
Prawdą jest niestety że nawet przed zakupem tego obiektywu naczytałem się trochę o BF/FF i się tego obawiałem, że będe miał pecha i też mi się trafi. No ale jednak chyba wydaję mi się że moje spostrzeżenia co do niewłaściwej pracy AF nie są raczej urojone;] Będe napewno szczęsliwszy kiedy odbiorę sprzęt spowrotem i zobaczę poprawę.
Natomiast jeżeli chodzi o samą puszkę no to szczerze mówiąc mimo wszystko jestem z niej bardzo zadowolony. Wiadomo że nie jest to typowe lustro pro ale jak dla mnie na sam początek jest idealne. Długo się zastanawiałem przed kupnem biorać pod uwage jeszce 3100 i 5100 i jednak padlo na 90 i nie żałuję w ogóle. Wiadomo że ma jakieś tam wady ale chyba każda jakieś ma. Natomiast uważam że 90-tka ma dość duże możliwości i jako moje pierwsze lustro uważam jest idealne do zapoznania się z tematem. Chociaż nie ukrywam że za rok, dwa intensywnej nauki zmienić na coś bardziej zaawansowanego.
D90 | N18-105 | N50 1.8G | S17-50 2.8
W polsce niestety jest tak, że jak pan kowalski oszczędzał 4 lata na aparat to musi być on pro. Niestety jesteśmy w błędzie bo później są pretensje, że coś nie działa tak jak powinno, że deszcz go zalał, że upadku nie przezył a po pustynnej wycieczce guziki nie hadziają a tyle kasy kosztował. Jest to aparat dla zaawansowanego amatora i tego się trzymajmy.
D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /
Skontaktuj się z nami