Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 76

Domyślnie

Czy faktycznie do D40 jest tak mało szkieł z AF? Planuję przesiadkę z systemu Canona i D40 jakoś na razie najbardziej mi odpowiada (zaraz po D70s), ale te zabawy z szukaniem szkieł z wbudowanym silnikiem AF mnie nie przekonują... Czy 50tka i 85tka będą pasowały do D40?

Domyślnie

Jeżeli chcesz mieć AF ze stałkami D40(x) nie jest dla ciebie.
    D40 jest dla ludzi którzy startują dopiero i zadowolą się zestawem zoomów 18-55, 18-70, 18-135, 18-200VR, 55-200 VR, 70-300VR.
    Wszystkie nowoczesne profesjonalne zoomy nikona także są AFS, ale raczej właścicela d40 nie będzie stać na nie (chyba że d40 to zapasowe body z obiektywem którego rzadziej używasz).
    Ze stałek AFS jest tylko profesjonlany 105 micro.
    Z Sigmy ciekawe są 30/1.4, 150/2.8, i inne które mają oznaczenie HSM.

Myślę, że powoli Nikon będzie wprowadzał AFS także do stałek - ale narazie sytuacja nie jest wesoła.
    I jeszcze raz : do D40 podepniesz KAŻDY obiektyw nikkor. Jeżeli nie ma on ozanczenia AFS - będziesz musiał ostrzyć ręcznie.

Domyślnie

Mam pytanko...
    Bawiłem się dziś D40 (no niestety... jeszcze nie kupiłem ) i wkurzała mnie jedna rzecz...
    Za każdym razem jak przyłożyłem oko do wizjera, po przyciśnięciu spustu w celu automatycznego ustawienia ostrości zapalał się wyświetlacz... Czy można to wyłączyć?? To jest trochę wkurzające... To był dzień, ale wyobrażam sobie co by było gdybym robił coś w nocy lub w ciemniejszym miejscu, to mogłoby jeszcze bardziej walić po oczach...
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Wink .

Lcd wyłączyć sie nie da, wcale po oczach nie daje, nawet w nocy. Masz kilka rozwiązań:
    Możesz w menu zmniejszyć kontrast wyświetlacza.
    Możesz ustawić tryb LCD "klasyczny", domyślnie ustawiony jest graficzny.
    Możesz także zastosować "trick" : zrób sobie czarne zdjęcie lub ciemno szare (jak wolisz) i w ustawieniach menu wstaw to zdjęcie jako tapetę.
    Wyprobowane i działa.
    Ostatnio edytowane przez arwic ; 21-05-2007 o 20:02 Powód: dopisek
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

LCD nie włącza się przy ustawianiu ostrości.

No chyba, że jest jakaś opcja, która na to pozwala, ale ja nie zauważyłem.
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie .

Moze to:
    W menu ustawień osobistych, masz: "czasy automatycznego wygaszacza" i nastepnie "ustawienia osobiste", potem klikasz "automatyczne wyłączenie pomiaru" i wybierasz od 4sekund do 30 minut.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fireboy Zobacz posta
    ...za każdym razem jak przyłożyłem oko do wizjera, po przyciśnięciu spustu w celu automatycznego ustawienia ostrości zapalał się wyświetlacz... Czy można to wyłączyć??
    W menu Inform. o fot. autom. - można wyłączyć wyświetlanie na LCD
    nastawień po naciśnięciu a następnie zwolnieniu spustu migawki
    - osobno dla cyfrowych programów tematycznych oraz P, S, A i M

Domyślnie

A no to jednak można to wyłączyć... Niby taki szczegół, ale jakoś mi przeszkadzało... Wogóle to nie pierwszy raz bawiłem się w sklepie D40 i nigdy tego nie widziałem... Ale nie byłem pewien czy wcześniej nie zwróciłem uwagi czy teraz się już czepiam
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Mr. Exlusive
    Gość

Domyślnie

czy rzeczywiscie nikon d40 ma tak slaba baterie?

panzerman
    Gość

Domyślnie

To zależy co rozumiesz pod pojęciem "słaba". Z doświadczenia: nowy aku, świeżo załadowany - wycieczka całodniowa, szkło 18-200 z VR, jakieś 250 zdjęć (część z lampą), aparat włączany kilka razy, łącznie na "ON" około 6 godzin - nie spadła ani jedna kreska z "bateryjki". Następnego dnia po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć spadła "kreska" (zostały jeszcze dwie

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów