No to znowu jestem glupi jak dzis rano, a juz myslalem ze wiem czego szukacno moze o tyle madrzejszy zeby nie kupowac szerokiego do robienia zdjec dziecka w domu
Czy poki co zmienic kitowego 18-55 na jakis jasny 2.8??
Szukaj
No to znowu jestem glupi jak dzis rano, a juz myslalem ze wiem czego szukacno moze o tyle madrzejszy zeby nie kupowac szerokiego do robienia zdjec dziecka w domu
Czy poki co zmienic kitowego 18-55 na jakis jasny 2.8??
Ostatnio edytowane przez bulina ; 02-03-2013 o 17:20
wiesz to nie jest tak ,że szerokiego kąta dokońca nie można używać , trzeba zdać sobie sprawę ,że będą przerysowania itd , nieraz sytuacja jest taka ,że musisz użyć szerokiego bo inaczej się nie da , na Twe bolączki jest dziecinnie prosty sposób:
masz kita tak ????
ustaw na nim 35 m i tak zostaw i choć po domu cały czas z tak ustawionym obiektywem za dzieckiem i zobacz czy byłbyś w stanie robić mu właściwe kadry nie ważne czy ciemno czy nie , nie musisz ich robić wystarczy samo spojrzenie na temat.
to samo zrób z 50mm
a teraz wyobraź sobie ,że masz te ogniskowe i masz jeszcze zapas światła przez co przy gorszym świetle na zewnątrz nie musisz używać lampy nie musisz forować iso i masz ładnie plastycznie obrazekto daje Ci nikkor 17-55 i za to się płaci te tysiące
możesz też rozwiązać to inaczej jeśli na zewnątrz wystarcza Ci to co masz a wewnątrz brakuje Ci światła kup sb 700 załóż na sanki skieruj w sufit i nagle Twoje zdjęcia staną się pięknie doświetlone a kit zacznie robić piękne zdjęcia
możesz też kupić sigme 10 -20 używka jakieś 1200zł +sb 700 i tez masz świetny zestaw a i dobry do widoków a z szerokiego wykorzystasz te 17-20mm tylko![]()
W takim razie czy mozesz mi doradzic ktory bedzie lepszym zakupem?
1. Nikon 12-24 f4 af-s dx 450€
2. Sigma 10-20 f4-5,6 dc hsm 350€
???
nikona nie mam to nie napisze sigmę mam i jest na pewno świetna w widokach do tego jej używam , czasami w pomieszczeniach na 20 pstryknę z lampą coś i da radę ale jednak sugerowałbym do kitu po prostu dokupić sb 700a daje słowo zdjęcia nabiorą blasku albo jak Cię stać sb 910
Jesli nikon to 10-24 - tanszy od 12-24. Sigma jest tez ok a jeszcze tansza![]()
D300 | N35 1.8 | N17-55
No to wszystko jasne. Biore sigme i idac za rada LordaRamzesa zapodam lampe.
Dziekuje
Sigma 10-20mm f4-5,6 dc hsm za 350 € Uzywka na gwarancji.
Poradzcie prosze, brac czy szukac taniej?
może i być nawet po gwarancjijak najtaniej
sprawdź jak masz możliwość żeby pierścienie się nie zacinały szkła nie porysowane nie zapylone itd
, obudowa też dużo Ci "powie " jak szkło było uzywane
![]()
Skontaktuj się z nami