Szukaj
Wiem, że prawdziwi mężczyźni nie czytają instrukcji obsługi i warunków gwarancji... ja przeczytałem i znalazłem tylko jeden punkt, który ewentualnie mógłby zostać wykorzystany do odrzucenia zgłoszenia reklamacyjnego. Generalnie, Nikon chyba traktuje swoje lustrzanki bardziej jako urządzenia mechaniczne niż elektroniczne, stąd zapisy dotyczą głównie uszkodzeń mechanicznych.
Cytat z warunków gwarancji D7000:
[...]
Gwarancja nie obejmuje natomiast uszkodzeń powstałych w skutek:
[...]
dokonywania napraw produktu lub innego rodzaju fizycznych ingerencji w produkt przez osoby nieupoważnione przez Nikon Polska Sp. z o.o.;
[...]
Hm... czy zmiana oprogramowania/danych kalibracyjnych itd. jest fizyczną ingerencją w produkt? W skali mikro może i tak, ale w makro, to raczej nie za bardzo![]()
D80/D7000 www.tech-blog.pl / galeria.tech-blog.pl
Tylko zmiany w oprogramowania np. przy korekcji AF-a jednak pośrednio wpływają na działanie mechaniki.
W samochodzie też możesz zimnic tylko ustawienia komputera sterującego silnikiem i moc zwiększa się po kilkadziesiąt koni mimo, że nie fizycznie nie dokonasz żadnej zmiany. Jednak te ustawiania mają wpływ na większe zużycie elementów silnika.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 01-03-2013 o 01:38
Ostatnio edytowane przez enthropia ; 01-03-2013 o 01:39
Aby sprawdzić jak jest naprawdę, czy serwis zorientuje się że była taka ingerencja w oprogramowanie proponuję kupić nową, najtańszą puszkę Nikona, choćby D3000.
Przetestować dogłębnie dostępne oprogramowanie na tym aparacie, po prostu zrobić z aparatu królika doświadczalnego, po czym wysłać aparat do serwisu celem kalibracji autofocusa.
Jeśli serwis odmówi naprawy to będzie oznaczać że się zorientowali, strata będzie nieduża bo D3000 można kupić poniżej 1K.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
Panowie, to nie jest giełda oprogramowania!
a tylko wątek informacyjny.
proszę się tego trzymać!
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
ok, sorrkichciałem pomóc na PW.
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Spokojnie spokojnie. Przy najbliższych aktualizacjach do softu aparatów Nikon dopisze coś żeby nie można było korzystać w domu z tego programu. To da się zrobićPoza tym bankowo gmeranie softem serwisowym w aparacie zostawi jakiś ślad do odczytania przy następnej interwencji np data ect. Jestem o tym przekonany.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-03-2013 o 22:31
Skontaktuj się z nami