Szukaj
Jest na allegro, jak nówka za 360 z Wołna 2,8 80mm. Nigdy nie miałem do czynienia ze średnim formatem a mam ochotę na taka wolną fotografię czasem, ale jak to się zacznie psuć to szlak tylko mnie będzie trafiał.
Jeśli chodzi o filmy to do Kijewa kupuje się po prostu takie jak do małego obrazka tylko typu 120 lub 220 tak? A o co chodzi z tymi dodatkowymi magazynkami do innych aparatów? Laickie pytania no ale nie jestem w tym zorientowany.
Kiev 60 z volną to trochę klamot, ale zdjęcia robi świetne.
Filmy je toto 120. Nie są takie jak do małego obrazka, ale szybko się połapiesz.
Ja mam kieva 60 do rozkolekcjonowania. Wymaga małego serwisu (koszt z 30zł chyba, że zrobisz to samemu), ale zestaw bogaty. Info na pw.
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Film 120 wygląda mniej więcej tak:
Część aparatów średnioformatowych ma wymienne kasety na film. Do jednej możesz załadować np. film BW, do drugiej kolor i zmieniać je w dowolnym momencie. Kasetę odpina się od aparatu mniej więcej tak:
Psix i Kiev 60 ze względu na swoją konstrukcję, są pozbawione takiej funkcjonalności.
Pozdrawiam,
Marcin
Czekać to nie ma na co bo ceny będą szły w górę coraz bardziej, z prostej przyczyny - analogowego średniego formatu praktycznie nikt już nie produkuje czyli na rynku będzie go coraz mniej i coraz bardziej zużyty bo już nie z drugiej lecz trzeciej, czwartej i piątej ręki i powstanie sytuacja, że popyt przekroczy podaż, wtedy pewnie jakaś chińska lub koreańska firma odświeży coś plastikowego a la Mamiya 645E + 3 szkła i tyle, na powrót do solidnego analogowego średniego formatu raczej nikt się nie zdecyduje, a średnioformatowe cyfry raczej nie będą miały opcji podpięcia analogowej kasety bo taki trend...
http://www.araxfoto.com/
Nowe MF i z gwarancją. Bazują na konstrukcjach Kieva 60 i 88. Martwił bym się o podaż dobrej optyki Zeiss Jena pod to mocowanie.
flickr / Rolleicord, Canon
- Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
- Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...
Tak - ma bagnet psix. A obiektywy na to mocowanie to chyba najpopularniejsze co jest na rynku.
Co do araxa czy hartbleia - ta ich "nowość" to taka nie do końca - nie są produkowane od bodajże 2004r, oni po prostu wykupili cały skład tego, przerabiają i brandują. Za jakiś czas pewnie też się skończą.
Kiev 60 nowe sprzedaje arax, dvdtechnik i hartblei. Miałem od dvdtechnik i żałuję że się pozbyłem. Matówka świetna (inna niż w starych kievach), nic się nie psuło, wszystko działało super.
Kiev 60 i podróbki mają mocowanie psix. Kiev 88 oryginalnie miał jakieś swoje mocowanie, ale arax i hartblei sprzedają z mocowaniem psix.
Oryginalne szkło kitowe (volna 3/arsat 80) jest super, moim zdaniem lepsze niż biometar z Jeny.
a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l
Skontaktuj się z nami