Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolnoslaskie

Exclamation Calkowicie nowy Coolscan LS-2000

Chciałem się Was poradzić, czy warto kupić całkowicie nowego Coolscana LS-2000 w cenie 1000zł ?

W zestawie jest:
    - skaner LS-2000
    - przystawka do negatywów SA-20
    - karta SCSI + kabel

Zestaw nigdy nie rozpakowany, przeleżał ładnych parę lat w szafie

Domyślnie

miałem skanowane nim materiały bw - przyznam że do dzisiaj budza podziw ilością detalu i informacji w cieniach i światłach

Domyślnie

Nowy to on może i jest, ale niekompletny. Brakuje jeszcze przystawki do slajdów MA-20 i holderu FH-2 na końcówki filmów 1-2 klatki bądź z uszkodzoną perforacją . Za "nówkę" i to kompletną z kartą SCSI Adaptec 2906 dałem 650 PLN. Jestem zadowolony. Skanowanie negatywów kolorowych z ICE jest bezproblemowe. Usuwanie kurzu i zarysowań działa świetnie.

Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolnoslaskie

Domyślnie

Można wiedziec w ktorym roku Pan kupował?

Zauważyłem tendencje, wg ktore jeszcze z 4-5 lat temu te skanery były znacznie tańsze niz ma to miejsce teraz. Pomimo upływu lat ten sprzet zamiast taniec, to drozeje.

Pozdrawiam !

Domyślnie

Kupiłem w październiku 2012, więc mam go zaledwie kilka miesięcy. Według sprzedającego miał zeskanować jeden film 35mm i 6 slajdów. Później został podarowany znajomemu bądź kuzynowi w Polsce, a ten wystawił niepotrzebne mu urządzenie na Allegro. W sumie mój Nikon LS-2000 przywędrował z Australii i ma kartę gwarancyjną z tego kontynentu. Oczywiście niedowierzałem tym opowieściom, więc po otrzymaniu zdjąłem obudowę skanera celem wyczyszczenia i ogólnego przeglądu. Sterylny widok wnętrza i biały plastyczny smar na prowadnicach świadczył o bezprzebiegowej historii tego egzemplarza.

W komplecie jest wszystko co dała fabryka. Sterowniki, oprogramowanie, instrukcje, karta SCSI wraz z kablem i dodatkowo sterowniki pod Win XP. Instalacja urządzenia na Win XP przebiegła bezproblemowo. Skaner widziany jest przez SilverFast’a, VueScan’a i Nikon Scan 3.1.2, którego pobrałem ze strony Nikona. Oryginalnie w zestawie był Nikon Scan w wersji 2.5. Do chwili obecnej zeskanowałem ok. 3k kadrów i jeszcze trochę zostało. Gdybym miał ponownie wybierać to spokojnie dałbym 1k PLN za LS-2000.

http://www.forum.nikoniarze.pl/showt...t=2478&page=96

Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    dolnoslaskie

Domyślnie

Dzieki za komentarz. Fajny zestaw się Panu trafił, szkoda ze Coolscan'y nie są zbyt czestym gosciem na rodzimym rynku.

Zdecydowałem się kupić tego LS-2000. Płynie już do mnie zza oceanu. Zmiescilem sie w 1000zł razem z przesyłką, więc mam nadzieję że nie przepłaciłem (taki dysonans pozakupowy).

Jedyne co, to myslę teraz nad przystawką do slajdów (bo mam trochę sztuk do poskanowania) oraz ten holder FH-2 może też by był przydatny.

Może któryś z kolegów Nikoniarzy, skończył juz skanowanie slajdów i miałby do odsprzedania przystawke do slajdów MA-20 ?

Pozdrawiam !

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Licz jeszcze clo około 30% jeśli nie masz zaznaczone ze to Gift

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    Licz jeszcze clo około 30% jeśli nie masz zaznaczone ze to Gift
    I jeszcze co?
    Jeśli skaner zostanie potraktowany jako sprzęt komputerowy a na 99% tak właśnie będzie to stawka celna wynosi 0 (zero).
    Liczyć to trzeba podatek VAT 23% + kilka złotych opłat oczywiście zakładając, że paczka dostarczona będzie przez naszego krajowego przewoźnika.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Ogólnie mi o to chodziło clo + opłaty + VAT = około 30%

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    Ogólnie mi o to chodziło clo + opłaty + VAT = około 30%
    A mi ogólnie chodziło o to, że piszesz bzdury.

1. Według systemu TARIC (Sekcja XVI dział 84) urządzenie jakim jest skaner posiada kod towaru 8443319990, stawka celna wynosi więc 0 (ZERO). Mówiąc inaczej cła się nie płaci.
    2. Podatek VAT to 23% od wartości przesyłki.
    3. Dodatkowe opłaty pocztowe to (ceny z ubiegłego roku):
    - przedstawienie do kontroli celnej - 1 zł
    - przesłanie adresatowi dowodu odprawy celnej - 2 zł
    - zainkasowanie od klienta należności celnych i podatkowych oraz przekazanie ich na rachunek urzędu celnego - 2,50 zł.
    Łącznie 5,50 zł.

Nadal będziesz uparcie twierdził, że trzeba doliczyć cło ok. 30%??
    Ostatnio edytowane przez enthropia ; 22-02-2013 o 13:59

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów