Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Jezdzic nie zapomnialem tylko przywyklem juz do przepisowej jazdy
    Cóż tu więcej napisać - wiesz na co się porywasz.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

W ubieglym roku moja corka z mezem i dwojka dzieci byla na urlopie w kraju i wybrali sie dwoma prywatnymi samochodami w polskie gory , pech chcial ze w okolicach Lodzi w jednym z samochodow wysiadlo sprzeglo i musieli wypozyczyc samochod z wypozyczalni. Ziec (obywatel Australi)pokazal australiskie prawo jazdy i osoba ktora tam byla powiedziala mu (corka tlumaczyla) ze jezeli nie ma miedzynarodowego prawa jazdy wydanego w Australi auta nie dostanie . Na szczescie takie mial i pojechali dalej w objazd kraju. Dlatego ja z uwagi ze za 3 miesiace bede w kraju na Wisla na urlopie w takie juz sie zaopatrzylem. Stare polskie sprzed 25 lat mam i bede staral sie je uaktualnic na takie jakie obecnie jest uzywane przez kierowcow, tylko zastanawiam sie po co , jezeli miedzynarodowe zalatwia sprawe.
    A corka mi powiedziala ze jezeli chce jezdzie po kraju ,to musze przed wyjazdem napisac tutaj testament, bo tak jak jezdza w kraju to moga sie zdarzyc nieciekawe sytuacje - to prawda ?
    Ostatnio edytowane przez gregter48 ; 21-02-2013 o 09:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregter48 Zobacz posta
    A corka mi powiedziala ze jezeli chce jezdzie po kraju ,to musze przed wyjazdem napisac tutaj testament, bo tak jak jezdza w kraju to moga sie zdarzyc nieciekawe sytuacje - to prawda ?
    Tak, to prawda.

PS. Ciekawy wątek się szykuje, pędzę po popcorn i colę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

(...........) ale mam stare prawo jazdy Polskie tzn nie te papierowe tylko juz te male nowsze ze znaczkiem UE, wiadomo ze adres ktory tam jest juz jest niewazny, prawko jest bezterminowe, bedzie to jeszcze dzialac?

A ja jezdze na prawo jazdy wydanym w 2000 roku. Plastikowe, bezterminowe ale jeszcze ze znaczkiem PL, a nie UE.
    Czyli mam starsze niz twoje.

A adres, a kto i po co to bedzie sprawdzal czy aktualne. Innego dokumentu tozsamosci nie musisz miec przy sobie prowadzac samochod.
    Koledzy zoorientowani w przepisach dotyczacych miedzynarodowych praw jazdy maja racje.
    Jak wyrobienie takiego prawka to tylko niezbyt kosztowna formalnosc, to sobie zrob.
    Ale mozesz tez smigac na swoim polskim prawku bezproblemowo.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Testament? Po co? Przecież wg TNS OBOP 80% kierowców uważa się za dobrych kierowców. A że nie jeżdzą 50km/h w mieście? Mają przeca świetne auta, wszystko potrafią, nikomu krzywdy nie zrobią więc zasuwają - jaki problem?
    Podobno w PL dużo wypadków jest....ale nie martw się, to wszystko wina złych dróg, drzew na zakrętach, fotoradarów i niepotrzebnie ustawionych znaków. Przecież nie tych wspaniałych kierowców

Do autora wątku: zanim wsiądziesz do auta proponuję odmówić serię "zdrowasiek" i powodzenia życzę.
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Mam kumpele, Ela ma na imie i mieszka w uk od dziecka. Znajoma owa byla niedawno w starym kraju (jak to brzmi!) i wynajela samochod zeby objechac kilka ciekawych miejsc. W uk to formalnosc, 5 minut i wyjezdzam z garazu. Po powrocie tankuje do pelna, mechanik robi ogledziny czy nie jest poobijany, przelewaja depozyt (£150) i tyle.

Ela nie brala jednak pod uwage ze w Polsce moze byc inaczej... Nie chce tutaj opisywac calej sytuacji i wymieniac z nazwy firme ale takiej [ciach] jeszcze jej nie widzialem. Potraktowano ja jak potencjalna zlodziejke a na koniec nie wyplacili depozytu za wymyslona usterke, pomimo ze bylo oplacone ubezpieczenie.

Takze autorze zastanow sie dwa razy, moze jednak bedzie lepiej autobusem
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 21-02-2013 o 16:58 Powód: Punkt 6c regulaminu forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    ....ale nie martw się, to wszystko wina złych dróg, drzew na zakrętach, fotoradarów i niepotrzebnie ustawionych znaków.
    I pudeł kartonowych
    Przerabiałem ten problem z moim bratem, mającym podwójne obywatelstwo kanadyjskie i polskie.
    Chciał wypożyczyć auto mając międzynarodowe prawo jazdy.
    W większości prywatnych wypożyczalni dostał odmowę wynajmu.
    Dlatego postanowił wyrobić normalne krajowe prawo i z tego co wiem wyrobił je po powrocie w ambasadzie.
    Jeździł po Warszawaie i Polsce dwa razy po tygodniu i przeżył
    Jedynie co go dziwiło, to ilość znaków drogowych. Dziur tyle samo, za to brak Hindusów na drogach.
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 21-02-2013 o 16:56 Powód: Ortografia: podwujne, dziór
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Ela nie brala jednak pod uwage ze w Polsce moze byc inaczej... Nie chce tutaj opisywac calej sytuacji i wymieniac z nazwy firme ale takiej [ciach] jeszcze jej nie widzialem. Potraktowano ja jak potencjalna zlodziejke a na koniec nie wyplacili depozytu za wymyslona usterke, pomimo ze bylo oplacone ubezpieczenie.
    A mnie tak załatwiła włoska wypożyczalnia. Jaki ten świat mały jest...

Do autora wątku: zanim wsiądziesz do auta proponuję odmówić serię "zdrowasiek" i powodzenia życzę.
    A co mają uczynić niewierzący? Malkontentom proponuję spróbować jazdy w krajach arabskich lub np. Indiach. Poza podniesieniem umiejętności prowadzenia pojazdu takie doświadczenie poprawia samopoczucie.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosnek Zobacz posta

Takze autorze zastanow sie dwa razy, moze jednak bedzie lepiej autobusem
    zalezy jak sie trafi, ja w Gdansku mam swoja ulubiona wypozyczalnie i nie ma mowy o depozycie, ostatnio zaplacilem dopiero przy oddawaniu auta, formalnosci trwaja 5 minut, auta nikt nie oglada, paliwa nie sprawdza

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

prawko jest bezterminowe, bedzie to jeszcze dzialac?
    Siadaj, jedź i się nie przejmuj... A w najgorszym wypadku zapłacisz 500 za brak dokumentów. Co to na Ciebie... (190 S)... Szansa, że Cie złapią jest jak 1 do 10 mln kierowców.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów