Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Pytanie emigranta :)

Chcialbym przyjechac do Polski i wypozyczyc auto, wiem ze prawo jazdy z Canady nie jest wazne, musialbym cos tam zrobic by miec miedzynarodowe ale mam stare prawo jazdy Polskie tzn nie te papierowe tylko juz te male nowsze ze znaczkiem UE, wiadomo ze adres ktory tam jest juz jest niewazny, prawko jest bezterminowe, bedzie to jeszcze dzialac?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-02-2013 o 20:06 Powód: pis. ("prawojazdy")
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Jeśli Kanada jest stroną Konwencji o ruchu drogowym z Wiednia z 8 listopada 1968 roku to zgodnie z polskim prawem drogowym art.94 ust.1 pkt 2 a, b,. wolno Ci jeździć przez 6 miesięcy na kanadyjskim prawie jazdy w Polsce.

Domyślnie

Ale jeśli masz, tak jak piszesz ten kawałeczek plastiku jako nasze prawo jazdy, to spokojnie możesz jeździć, na razie, póki co, prawa jazdy sa bezterminowe.
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Domyślnie

zawsze w razie kontroli możesz "odkręcić szybkę" pokazac kanadyjskie prawko i zapytać po angielsku czego chca. Spore szanse że trafisz na kogoś kto nie załapie o co pytasz

Domyślnie

cyt:
    "Czy mogę kierować pojazdem w Polsce posiadając kanadyjskie prawo jazdy?

Kanada nie była stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r ( Dz. U. Nr 5 poz. 40 i 44), dlatego też kanadyjskie krajowe prawo jazdy nie uprawnia Pana do kierowania pojazdem w Polsce.
    Mając na względzie art. 94 ust. 1 pkt 2 lit.b Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 90 może Pan kierować pojazdem w Polsce posiadając międzynarodowe prawo jazdy. Kanada znalazła się bowiem na liście państw, które ratyfikowały postanowienia Konwencji o ruchu drogowym sporządzonych w Genewie dnia 19 września i w Wiedniu dnia 8 listopada 1968r. w kwestii wzoru międzynarodowego prawa jazdy określonego w ww. przepisach."

zrodlo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    zawsze w razie kontroli możesz "odkręcić szybkę" pokazac kanadyjskie prawko i zapytać po angielsku czego chca. Spore szanse że trafisz na kogoś kto nie załapie o co pytasz
    ...i zatrzymają "do wyjaśnienia"...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    cyt:
    "Czy mogę kierować pojazdem w Polsce posiadając kanadyjskie prawo jazdy?

Kanada nie była stroną Konwencji o ruchu drogowym, sporządzonej w Wiedniu dnia 8 listopada 1968 r ( Dz. U. Nr 5 poz. 40 i 44), dlatego też kanadyjskie krajowe prawo jazdy nie uprawnia Pana do kierowania pojazdem w Polsce.
    Mając na względzie art. 94 ust. 1 pkt 2 lit.b Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005r Nr 108 poz. 90 może Pan kierować pojazdem w Polsce posiadając międzynarodowe prawo jazdy. Kanada znalazła się bowiem na liście państw, które ratyfikowały postanowienia Konwencji o ruchu drogowym sporządzonych w Genewie dnia 19 września i w Wiedniu dnia 8 listopada 1968r. w kwestii wzoru międzynarodowego prawa jazdy określonego w ww. przepisach."

zrodlo
    Co wcale nie oznacza, że nie możesz starać się o wydanie tymczasowego prawa jazdy na podstawie Kanadyjskiego, z tego co kojarzę to w ambasadzie lub konsulacie, ale nie jestem 100% pewien.
    nikon d5100

Domyślnie

Bardziej bym się na Twoim miejscu martwił, co będzie, jak będziesz mógł jeździć po Polsce
    Obawiam się, że od tego, do czego przyzwyczaiła Cię Kanada, dzielą nas lata świetlne...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-02-2013 o 15:45 Powód: orto.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Kolega wraca wlasnie z Polski to mi powie jak bylo bo pozyczal auto tylko na prawko z Kanady, jedni mowia ze normalnie firma pozycza auto inni mowia ze pytali sie polskiej policji i jest faktycznie niewazne, ja mam stare polskie bezterminowe ale wiadomo ze ponadczasowe
    Jezdzic nie zapomnialem tylko przywyklem juz do przepisowej jazdy chyba 8 lat temu w Polsce zatrzymalem sie przed przejsciem by przepuscic kobiete z dzieckiem to mnie kazdy samochod za mna omijal i musialem ruszyc, za takie cos u mnie zabrali by mi prawko
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-02-2013 o 00:34 Powód: pis. (Polskie->polskie)
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

jak masz to polskie prawko to po prostu je pokazujesz i powinno przejsc bez problemu

ja rok temu przylatujac do polski zapomnialem wziąć prawko wiec troche krzywo patrzyl na mnie koles z wypozyczalni ale auto dal
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 21-02-2013 o 00:33 Powód: orto. ("wziasc")

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów