Close

Strona 116 z 292 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118126166216 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 151 do 1 160 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Machi
    Gość

Domyślnie

Dzień dobry wszystkim, jako, że to mój pierwszy post tutaj to i się przywitam.
    Wracając jednak do tematu, poszukuję lustrzanki, najlepiej Nikona, bowiem, jedyny sprzęt tego typu jaki miałam w rękach to D70s i zadowalał mnie na tyle by kontynuować romans z tą firmą. Do rzeczy, aparatu potrzebuję do nauki szeroko pojętej fotografii, zatem nie wymagam zbyt wiele bo i tak zanim to wszystko ogarnę to minie nieco czasu. Dlatego raczej odpuszczam sobie nowy sprzęt i myślę o używanym. Tematami zdjęć będzie zapewne najczęściej architektura i portret oraz dokumentacja prac plastycznych (makiety, modele, obrazy i plansze). Dodatkowo chcę spróbować zabawy z szeroko pojętą "plastyką obrazu", bokeh i tak dalej. Myślałam o obiektywach pokroju 18-105mm i stałce 50mm ale jako, że jestem laikiem wolę spytać tutaj czy te szkła będą dla mnie optymalne. I co najważniejsze jakiej puszki szukać? Na chwilę obecną jestem w stanie wydać ok 1300zł i myślę tu tylko o jednym obiektywie + body.

A i skoro już i tak tutaj piszę czy jest sens kupować obiektywy bez silnika AF wraz z kopusem pokroju D3000 patrząc na to do czego chcę używać aparatu?

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Machi Zobacz posta
    Na chwilę obecną jestem w stanie wydać ok 1300zł i myślę tu tylko o jednym obiektywie + body.?
    Zostaje poszukać zadbanego D80, bo na D90 zabraknie, oczywiście wliczając obiektyw 18-105. Później dokup 35 1.8.

Cytat Zamieszczone przez Machi Zobacz posta
    A i skoro już i tak tutaj piszę czy jest sens kupować obiektywy bez silnika AF wraz z kopusem pokroju D3000 patrząc na to do czego chcę używać aparatu?
    Skoro D70 Ci odpowiadał to raczej nie masz co patrzeć na D3000.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Ja bym zostawił d70 i dokupil tylko szkielka. 35 lub 50mm na początek
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Machi
    Gość

Domyślnie

Na obecną sytuację nie mam nic, zatem co lepiej brać D70 czy D80? Ach i czy warto kombinować, ze szkiełkami Pentacona i przejściówką? Czy lepiej kupować Nikkor lub Sigmę? Jak tak patrze cenowo Pentacony wypadają lepiej, a przyznam szczerze, że cena też gra rolę jeśli chodzi o kompletowanie sprzętu.

Domyślnie

D70 czy D80. Trudne pytanie. Oba to już nienajnowsze matryce więc przy wyższych iso będzie tak sobie. Wybrałbym jednak przy tej dosyć małej różnicy w cenie D80. Jest to jednak nowszy model.
    Szkła pentacona to klasa w sobie, faktycznie można kupić choćby biometara 80 2.8 który optycznie wypadnie lepiej od taniej sigmy ale pamiętaj, że nie będziesz miał autofocusa. A w sumie taki biometar + przejściówka wyjdzie niewiele taniej lub podobnie jak chociażby nikkor 35 1.8 który jest już świetnym sprzętem dla amatora.

Machi
    Gość

Domyślnie

To w takim razie mam jeszcze pytanie co do przebiegu matrycy, na ile jest on ważny przy kupnie? Czy warto inwestować w D80 z przebiegiem 42 000?

Domyślnie

To przebieg migawki a nie matrycy. 42 tysiące w przypadku d80, hmm. Osobiście szukałbym czegoś najlepiej poniżej 20 tysięcy przelotu. Można spokojnie znaleźć używki z przebiegami po 8-15 tysięcy klatek używane przez amatorów. Nie twierdze, że te 42 000 to niesamowicie dużo, bo niektóre d80tki dobijają do prawie 200 tysięcy na jednej migawce ale jednak.

Pytałeś na ile ważny jest przebieg, no więc teoretycznie im większy przebieg tym większe ryzyko, że padnie migawka. Wymiana migawki w d80 to jakieś 300zł. Przy czym nie ma żelaznej zasady kiedy ten element odmówi współpracy.
    Ostatnio edytowane przez Coof ; 19-02-2013 o 17:35

songo144
    Gość

Domyślnie

Tamron to tamron solidnośc

Domyślnie

Podczas wystawiania na sprzedaż, sprawdzałem jak długo żyje migawka w D80 i średnio jest to 50 tysięcy zdjęć. Przy amatorskiej fotografii nawet połowa tej wartości jest w stanie wystarczyć na bardzo bardzo długo, jeżeli tylko się nie cyka wszystkiego jak popadnie. Można spróbować przeliczyć to sobie na klisze, albo na ilość zdjęć, które będziemy chcieli w ogóle w przyszłości oglądać i okaże się, że jest to wielki nadmiar. Jednak trudno się powstrzymać przed wciskaniem spustu, kiedy to takie proste i niemal darmowe.

D70 w stosunku do D80, ma o wiele słabszy wyświetlacz oraz wysokie ISO. Do ISO 400 można używać, ale wyżej, to już średnio (w D800 ISO800 jeszcze jest znośne). Dynamika matrycy nie powala. Natomiast kolory daje bardzo ładne i na przykład w fotografii portretowej łatwiej uzyskać wierne oddanie odcienia skóry. Jednak ja bym celował w D80. Duża zaleta to większa rozdzielczość matrycy, z której daje się coś wykadrować w razie konieczności. Różnica w cenie nie jest znaczna, a w użytkowaniu jednak daje się odczuć. Oczywiście mowa o zdjęciach w formacie RAW, ponieważ jeżeli bralibyśmy pod uwagę JPEGi, to D70 niestety odpada - słaba jakość konwersji do tego formatu w aparacie.

W przypadku "fotografii z zacięciem" nie brałbym pod uwagę korpusów czterocyfrowych, gdyż trudniej do nich zastosować różne wynalazki i tanie obiektywy.
    50-ka to średni wybór dla aparatu DX. Bardziej popularna i uniwersalna będzie zachwalana 35-ka.

Domyślnie

MOsadzik, chyba dziabnąłeś się w zerach (pewnie chodziło Ci o d80, a nie 800)

Strona 116 z 292 PierwszyPierwszy ... 1666106114115116117118126166216 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów