Close

Strona 49 z 74 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 734

Wątek: Nowy Fuji X-E1

Domyślnie

A do tego nexa jest jakieś fajne szkło, czy czylko przez przejściówkę?
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Nie napisałem, że robi, ale są przejściówki i da radę pewnie podpiąć choćby Samy od Nikona... chyba że jestem w błędzie.

Pewnie się da przez jakąś przejściówkę z dystansem, tylko jak to będzie wyglądało...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Nowy Ciekawy konwerter, który radzi sobie z x-trans'em.
    http://www.fujirumors.com/review-raw...o-photoengine/
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Domyślnie

Ten wątek nie mógłby się obejść bez kilku nudnych sampli testowych Dlatego jakby ktoś chciał zobaczyć, jak radzi sobie X-E1 z 35-tką f/1,4 w porównaniu do 5DII z 50-tką f/1,4 w morderczo trudnej scenie z puszką WD-40 na tle zasłonki, to chyba będzie ukontentowany

5DII + EF 50 @ f/1,4

X-E1 + XF 35 f/1,4

Głównie chodziło mi tutaj o różnice w ostrości i GO między pełną klatką a APS-C. Różnicę widać, ale chyba nie na tyle, jak się niektórym wydaje. To są jpegi. Balans bieli w Canonie ustawiony był "na żarówkę" (AWB dawał wściekły pomarańczowy zafarb, czyniąc zdjęcie kompletnie bezużytecznym, chociaż nadal do perfekcji dużo brakuje), natomiast X-E1 leciał na AWB i w miarę dał sobie radę.

Wyraźna różnica jest też w naświetleniu zdjęć. Po parametrach ekspozycji (już po uwzględnieniu różnicy w rzeczywistych czułościach iso) zdjęcie z Fuji powinno być o 1/3 EV ciemniejsze, a widać, że jest niedoświetlone dużo bardziej. Co ciekawe, w rawach te zdjęcia naświetlone są tak samo. Spowodowane jest to ogromną winietą w Canonie, która w jpegu jej niewidoczna, bo skorygowana (podobnie zresztą jak w Fuji, tyle że tutaj z automatu jest ona również korygowana w rawie). Światłomierz Canona "patrzy" jednak przez obiektyw nieskorygowany i naświetla zdjęcie pod nieskorygowanego rawa. Kiedy więc korekta zostanie wprowadzona do jpega, zdjęcie robi się jaśniejsze, niż być powinno. Fuji tutaj działa lepiej, bo jego światłomierz już wie, że korekcja winietowania jest na stałe wpisana w przetwarzanie obrazu zarówno w jpegu, jak i w rawie, i ustawia odpowiednie parametry ekspozycji. To właśnie zdjęcie z Fuji jest naświetlone tak, jak być powinno (mimo że nie jest to optymalny poziom ekspozycji, ale to już mój błąd w doborze parametrów ekspozycji), a jpeg z Canona jest w stosunku do tych parametrów ekspozycji prześwietlony.

A tak wyglądają cropy ze środka kadru:

Sprawdziłem też, jak wygląda ostrość w 1/3 kadru:

Jakby ktoś chciał zobaczyć zdjęcia w pełnej rozdzielczości z innych przysłon, zarówno jpegi, jaki i rawy, to zapraszam tutaj:

https://www.dropbox.com/sh/r39cckovk6vjujl/Wxn7pL_yqy
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Takie testy pomimo szczerych intencji testującego nie są w stanie powiedzieć co jest lepsze. Rozrzut jakościowy 50 1.4 Canona jest ogromny, a próba zbyt mała.

http://www.slrgear.com/articles/vari...canon50f14.htm

Domyślnie

GO przy tak niewielkich odległościach jest bardzo podobne. Lepiej by było pokazać sampla np. odcięcie osoby od nieodległego tła przy odległości ok 2 metrów.

Domyślnie

Mam wrażenie ze jakby zabrać możliwość robienia zdjeć na małych przesłonach, to wiekszość "fotografów" by się pobubiła i przestała zdjęcia robić
    Völkchlor

Domyślnie

Jeżeli to wrażenie odnosi się do mnie to nic z tego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Mam wrażenie ze jakby zabrać możliwość robienia zdjeć na małych przesłonach, to wiekszość "fotografów" by się pobubiła i przestała zdjęcia robić
    Co ty, robili by sample na dużych.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Podoba mi się ta koncepcja fotografii X zaproponowana przez Fuji. Jeśli ktoś mógłby wstawić jeszcze kilka zdjęć z X-E1, to byłoby super Najlepiej z pokazaniem "Film Simulation Bracketing (Any 3 type of film simulation selectable)"
    Pozdrawiam serdecznie, Waldek

Strona 49 z 74 PierwszyPierwszy ... 39474849505159 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów