Close

Strona 104 z 272 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154204 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 2712

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Tom, nie dość, że nie widzisz migotania plazm, to jeszcze nie słyszałeś nigdy buczenia, piszczenia, lub o tym buczeniu, piszczeniu nie czytałeś chociażby od innych użytkowników
    czas chyba coś z tym zrobić ..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    Tom, nie dość, że nie widzisz migotania plazm, to jeszcze nie słyszałeś nigdy buczenia, piszczenia, lub o tym buczeniu, piszczeniu nie czytałeś chociażby od innych użytkowników
    czas chyba coś z tym zrobić ..
    Plazma migocze, to jest normalne i musi migotać, bo migocze wszystko co tworzy obraz ruchomy. Taka jest zasada działania telewizji, kina czy choćby animacji zrobionej z szybko przerzucanych kartek zeszytu. LCD, jak już pisałem, nie jest w stanie w pełni poprawnie pełnić roli telewizora między innymi właśnie dlatego, że nie ma możliwości migotania pikselami. Tzn ma, ale tak wolno, że nie nadaje się do interpolacji rozdzielczości obrazu na rozdzielczość ekranu. Stąd stosuje się inne mechanizmy i efekty poszarpania lub mydła. TV LCD nigdy nie jest ostry i nie będzie bo to sprzeczne z zasadą działania. Migotanie w plazmach to bardzo duża częstotliwość i jest niesłychaną rzadkością żeby ktoś to widział. Ci co widzą, prawdopodobnie cierpią również w świetle świetlówek. Jest to nawet chyba jakaś jednostka chorobowa. Normalnie tego nie widać, za duża częstotliwość, 2 do 4 razy wyższa niż migotanie dobrego kineskopowego. W bardzo specyficznych przypadkach da się wywołać taki efekt widoczny gołym okiem, ale to jest to samo jak szukanie dystorsji obiektywów na ceglanych murach. Bo jak wiadomo jest to powszechny motyw fotograficzny.

Co do dźwięku, argument wymyślony chyba na potrzeby tej polemiki. Plazmy są praktycznie bezgłośne, nie ma co w nich wydawać dźwięku. W przeciwieństwie do LCD, które z uwagi na nagrzewanie od lamp, bywają chłodzone wentylatorem. Zresztą to jest normalne, LCD w normalnym użytkowaniu pobiera więcej energii od plazmy, i musi tą moc oddać w postaci ciepła. Do tego dochodzi, rzadko bo rzadko, ale możliwe piszczenie przetwornic LCD. Dopiero w LCD LED częstotliwość jest tak duża, że ich nie słychać. Przynajmniej na razie. Standard się bardziej oklepie to może coś wylezie. Wszak inwertery LCD CCFL na początku też nie piszczały.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

To ciekawe dlaczego ja slysze jak moja plazma piszczy, slysze to tez u rodzicow oraz u dwoch siostr. Wszystkie te plazmy to panasy, dwie to seria U, jedna S i jedna G. Slychac to tylko jak jest wyswietlany bardzo jasny obraz (biel) i slysze ten pisk z drugiego konca pokoju. Na forum hdtv tez duzo ludzi nie raz pisalo, ze slyszy jak piszczy tv.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    To ciekawe dlaczego ja slysze jak moja plazma piszczy, slysze to tez u rodzicow oraz u dwoch siostr. Wszystkie te plazmy to panasy, dwie to seria U, jedna S i jedna G. Slychac to tylko jak jest wyswietlany bardzo jasny obraz (biel) i slysze ten pisk z drugiego konca pokoju. Na forum hdtv tez duzo ludzi nie raz pisalo, ze slyszy jak piszczy tv.
    Nie mam pojęcia dlaczego Pana telewizor piszczy. Nie powinien. LCD może piszczeć i to jest normalne, nawet bywa na ten temat wzmianka w instrukcjach obsługi. Chodzi o którąś harmoniczną i drganie cewki/cewek w przetwornicy, ale w plazmie to nienormalne. Nie zajmuję się zawodowo plazmami, więc nie widziałem ich jakoś nadmiernie dużo, ale na lekko ponad setkę sztuk nie słyszałem nigdy aby sprawny telewizor piszczał. Sądzę, że to problem serwisowy a przyczyną pewnie jest zasilacz główny. W nim tylko jest przetwornica, pracująca z częstotliwością taką, że już druga harmoniczna jest w paśmie akustycznym. Nawiasem mówiąc takie same zasilacze są obecnie niemal w każdym urządzeniu elektronicznym.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Nie mam pojęcia dlaczego Pana telewizor piszczy. Nie powinien. LCD może piszczeć i to jest normalne, nawet bywa na ten temat wzmianka w instrukcjach obsługi. Chodzi o którąś harmoniczną i drganie cewki/cewek w przetwornicy, ale w plazmie to nienormalne. Nie zajmuję się zawodowo plazmami, więc nie widziałem ich jakoś nadmiernie dużo, ale na lekko ponad setkę sztuk nie słyszałem nigdy aby sprawny telewizor piszczał. Sądzę, że to problem serwisowy a przyczyną pewnie jest zasilacz główny. W nim tylko jest przetwornica, pracująca z częstotliwością taką, że już druga harmoniczna jest w paśmie akustycznym. Nawiasem mówiąc takie same zasilacze są obecnie niemal w każdym urządzeniu elektronicznym.
    Czyli wszystkie plazmy ktore widzialem sa popsute tak? Wg mnie sporo tutaj zalezy od tego jaki ktos ma sluch. Ja mam dosc wyczulony, np inni domownicy nie slysza piszczenia tv.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Tom1 - brałeś pod uwagę, że Twój słuch nie jest już na tyle czuły, żeby wychwycić te wysokie dzwięki?

Domyślnie

Migotanie w plazmach to bardzo duża częstotliwość i jest niesłychaną rzadkością żeby ktoś to widział.
    teoria, praktyka mówi coś innego
    Ci co widzą, prawdopodobnie cierpią również w świetle świetlówek. Jest to nawet chyba jakaś jednostka chorobowa..
    tylko, że w świetlówki nie wpatruję się, jak w telewizor, jest różnica prawda?
    co jest większą "jednostką chorobową" : to, że coś się dostrzega, czy wręcz przeciwnie?
    Normalnie tego nie widać, za duża częstotliwość, 2 do 4 razy wyższa niż migotanie dobrego kineskopowego...
    teria Panie, teoria, idź Pan do pierwszego z brzegu sklepu i popatrz
    Co do dźwięku, argument wymyślony chyba na potrzeby tej polemiki. Plazmy są praktycznie bezgłośne, nie ma co w nich wydawać dźwięku. W przeciwieństwie do LCD, które z uwagi na nagrzewanie od lamp, bywają chłodzone wentylatorem. Zresztą to jest normalne, LCD w normalnym użytkowaniu pobiera więcej energii od plazmy, i musi tą moc oddać w postaci ciepła. Do tego dochodzi, rzadko bo rzadko, ale możliwe piszczenie przetwornic LCD. Dopiero w LCD LED częstotliwość jest tak duża, że ich nie słychać. Przynajmniej na razie. Standard się bardziej oklepie to może coś wylezie. Wszak inwertery LCD CCFL na początku też nie piszczały.
    znowu teoria, wbij do goglarki temat piszczenie, buczenie plazm i się odezwą użytkownicy )zresztą jak wyżej.

Domyślnie

Plazmy są praktycznie bezgłośne, .
    słowo klucz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    Czyli wszystkie plazmy ktore widzialem sa popsute tak? Wg mnie sporo tutaj zalezy od tego jaki ktos ma sluch. Ja mam dosc wyczulony, np inni domownicy nie slysza piszczenia tv.
    Myślę przypisywanie plazmom piszczenia to zbyt daleko idący wniosek. Każdy zasilacz impulsowy może piszczeć a może, co jest w przeważającej większości, nie piszczeć. Osobnicza wrażliwość słuchu z pewnością ma niebagatelny wpływ. Znam osoby które wieczorem w lato słyszą piszczenie nietoperzy, pomimo że ich częstotliwość dźwięku leży teoretycznie poza granicą percepcji.

słowo klucz
    Nie napisałem "są bezgłośne" tylko "są praktycznie bezgłośne" bo zaraz się ktoś przyczepi, że jego akurat szumi, buczy czy cośtam dziwnego robi. W praktyce, czyli tym co rozumiemy pod dosłownym pojęciem praktycznie, plazmy są bezgłośne. Problemów z głośnością przysparzają znacznie częściej LCD.

znowu teoria, wbij do goglarki temat piszczenie, buczenie plazm i się odezwą użytkownicy )zresztą jak wyżej.
    Taka sama jak np "wirusy na Mac". Owszem odezwą się użytkownicy, ale jaka jest praktyka takiego zjawiska? Ktoś, gdzieś, kiedyś, coś słyszał na ten temat. Oczywiście najwięcej do powiedzenia mają zawsze ci którzy z danym zjawiskiem prawie albo wcale nie mają do czynienia.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-02-2013 o 13:51

Domyślnie

Jak mawial moj znajomy przyzwyczaic sie albo podlosic tv

Wysyłane z mojego LG-P700 za pomocą Tapatalk 2

Strona 104 z 272 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106114154204 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów