Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Co do uszczelnień, może Kolega rozwinąć temat. Rozumiem, że to pod adresem 17-35/2,8. Jakieś problemy z pyłkami... Mam ich kilka jednak nie zauważyłem by miało to wpływ na fotki. Obiektyw mam dokładnie od 13.09.2000 rok. Dotarłem w końcu do gwarancji i daty zakupu. Cały ten miniony okres chodził bez pudła za wyjątkiem wcześniej opisanej akcji serwisowej. Większość fotek to statyw, plener, wyjazdy, hale fabryczne, inne podobne. Słowem - miszmasz... Był mobilnym szkłem z pełnym poszanowaniem i właściwym podejściem do optyki. Zero partyzantki... Dzisiaj wygląda prawie jak w chwili zakupu, solidna konstrukcja. Pozdrawiam.

Domyślnie

Mam pytanie - oglądam mój nowy obiektyw (nie było do tej pory okazji tyle co testy w sklepie) i dostrzegam pewne symetryczne spłaszczenie na tulipanie. Obiektyw od zakupu leżał w kartonie więc nie było okazji by mu coś takiego zrobić, po za tym jak? Nie mam koncepcji czy jest to wada czy tak ma być. Obiektyw kupiony 23 stycznia br. Co to jest i co z tym zrobić. Jeśli wada to będę reklamował, optycznie ostry, sprawdzałem na przyrządzie... Może ktoś sprawdzić i podać jak to wygląda w Waszym egzemplarzu. Jak mogłem tego nie zauważyć przy zakupie...

Domyślnie

ten typ tak ma
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Czyli mogę spać spokojnie. Wielkie Dzięki Kolego...

PS
    Ma to jakieś techniczne lub praktyczne uzasadnienie?

Domyślnie

chyba tylko zeby sie nie turlal
    albo zebys mogl go ladnie polozyc idealnie zlotymi napisami ku gorze.
    Gratuluje zakupu.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Ok, niech będzie, dobre uzasadnienie...
    Obiektyw kupiony pod presją ciasnych pomieszczeń, był przymus mieć. Budżet zablokowany na dłuższy czas, ciekaw jestem fotek. Jak na razie DZIEWICZY...

Dzięki, Pozdrawiam, Andrzej.

Co do ciasnych pomieszczeń, na fotkach "17" to zbyt mało a było jeszcze trochę do upchania...

Ostatnio edytowane przez FHR ; 31-01-2013 o 11:04 Powód: łączenie postów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flyfishing Zobacz posta
    Co do uszczelnień, może Kolega rozwinąć temat. Rozumiem, że to pod adresem 17-35/2,8. Jakieś problemy z pyłkami... Mam ich kilka jednak nie zauważyłem by miało to wpływ na fotki.
    Chodzi mi o komfort psychiczny, jak mi się zdarzy robić zdjęcia na deszczu. A zdarza mi się. I zdarzyło mi się co najmniej dwa razy konkretnie zmoczyć/oblodzić zestaw fotografujący. Mając w zestawie 17-35 nie byłbym taki spokojny.
    Pyłki w środku mi też zwisają, więc o to mi nie chodzi. Chodzi mi o wilgoć/wodę.
    Sytuacja z tymi dwoma zoomami to klasyczne "osiołkowi w żłoby dano". Oba są świetne, ale jednak coś trzeba wybrać Bardzo często mam wahanie, czy nie zamienić 14-24 na 17-35. Najchętniej miałbym oba, ale cóż.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ja z kolei boję się o przednią soczewkę "14-24". Mocno stresująco wygląda to na położeniu 14 mm. Jest to mój pierwszy obiektyw bez możliwości zabezpieczenia filtrem. Co do 17-35 miałem okazję pracować w różnych warunkach i dawało radę. Fakt, że staram się odpowiednio zabezpieczyć sprzęt i wyciągam tylko do strzału. By nie mieć dylematu co wybrać zostawiam na ten moment obydwa... Niech czas zdecyduje. Druga sprawa to przyzwyczajenie do przedmiotu, który przez tyle lat pracy nigdy mnie nie zawiódł. Trudno było by się rozstać... Prawie jak "dziecko"... Z tego samego powodu nigdy nie sprzedałem Bronica ETR-Si + kilka obiektywów, kaset i innych dodatków. Większość trafiała na allegro do komisów, mój do tej pory parkuje w szafce czekając na swoje pięć minut. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Flyfishing ; 31-01-2013 o 22:39

Domyślnie

Ja z kolei boję się o przednią soczewkę "14-24".
    Moim zdaniem to nie jest problem, natomiast zalany w środku obiektyw może być problemem.
    Ta wielka soczewa wygląda groźniej na zdjęciach niż w rzeczywistości. Ot, kawałek szkła, bardzo solidnego zresztą. Na youtube możesz sobie wyszukać filmiki, jak trudno jest uszkodzić takie szkło.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Ok, niech będzie, dobre uzasadnienie...
    Obiektyw kupiony pod presją ciasnych pomieszczeń, był przymus mieć. Budżet zablokowany na dłuższy czas, ciekaw jestem fotek. Jak na razie DZIEWICZY...

Dzięki, Pozdrawiam, Andrzej.

Co do ciasnych pomieszczeń, na fotkach "17" to zbyt mało a było jeszcze trochę do upchania...

niby proste i zwykłe foteczki ale powaliły mnie piony i poziomy ... szacun!

Z ciekawości "w czym prostujesz" ?
    Teraz Lady Ku

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów