Close

Strona 13 z 26 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 254

Domyślnie

Z tego co czytałem to D800 ma działający AF podczas filmowanie czy to jest tak że sam ustawia ostrość podczas filmowanie ruchomych obiektów, jakoś mi to nie chce dzialac ustawilem na AF-F i nic, muszę co jakiś czas wcisnac spust migawki aby ustawił ostrosc.
    Czy to działa?

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
    Nie wszystko wyglada tak, jak widzi to aparat
    Michalski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal Szipluk Zobacz posta
    Czy to działa?
    No właśnie to tak "działa", czyli prawie nie działa. Na razie można zapomnieć o tej funkcji, a patrząc na jej rozwój, będzie ona przydatna za 3-4 kolejne generacje lustrzanek firmy Nikon.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

W moim przypadku działa. Aparat ostrzy w trakcie zmiany kadru. Faktem jest że ma się to nijak do AF kamer takich jak canon xh-a1s czy sony fx1 gdzie ostrzenie odbywało się płynnie. Powodem jest pewnie nieporównywalnie mniejsza głębia ostrości oraz szczegółowość obrazu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheepi Zobacz posta
    W moim przypadku działa. Aparat ostrzy w trakcie zmiany kadru. Faktem jest że ma się to nijak do AF kamer takich jak canon xh-a1s czy sony fx1 gdzie ostrzenie odbywało się płynnie. Powodem jest pewnie nieporównywalnie mniejsza głębia ostrości oraz szczegółowość obrazu.
    Zmienia ostrosc podczas nagrywania bez naciskania dodatkowych guzikow?

Pozdrawiam,

Domyślnie

Tak zmienia ostrość bez naciskania przycisków. Czasem. Szuka ostrości, przeostrza, wraca. W pewny momencie przestaje szukać. Zero pewności, zero płynności. Powodem nie jest GO, tylko nieodpowiedni do takiej "zabawy" silnik obiektywu i ogólnie kiepski algorytm detekcji kontrastu podczas rejestrowania filmu.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Moim zdaniem nie da się pogodzić charakterystyki AF aparatu (tu ostrość ma być ustawiona jak najszybciej - nie ma problemu jeśli obiektyw parę razy przeostrzy) i kamery (ostrość powinna być ustawiana "łagodnie" bez zbędnego błądzenia między planami).

Domyślnie

Jak to robisz ją podczas formowania mam ustawiony AF-F i niby powinno dzialac a dopuki nie wodne spusty migawki do połowy to nie ma zamiaru ostrzyć

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2
    Nie wszystko wyglada tak, jak widzi to aparat
    Michalski

Domyślnie

Dzięki za info Panowie
    | ... |

Domyślnie

Moim zdaniem nie da się pogodzić charakterystyki AF aparatu ..... i kamery ...
    OK, jest ona inna, ale ... jest przełącznik aparat/film. Więc w tym momencie powinien być uruchamiany inny algorytm przy obsłudze AF detekcja kontrastu.
    Ja tez jestem całkiem głupi jesli chodzi o pracę AF. Raz mam jakiś kwadracik, raz kwadracik z kropeczką w środku - nie wiem kiedy co się przestawia. Raz AF szuka, kiedy indziej muszę nacisnąć spust i ...co dziwne czasem AF się rozjedzie i nie ma zamiaru szukac ostrości mimo ponownego naciskania spustu.

Czy ktoś mógłby napisac kompendium z działania AF?
    Jakie ustawienie przełączników daje efekt X a jakie Y, kiedy AF szuka sam itd itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja inny, ale ten tez jest dobry

Strona 13 z 26 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów