Close

Strona 14 z 26 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 254

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheepi Zobacz posta
    Moim zdaniem nie da się pogodzić charakterystyki AF aparatu (tu ostrość ma być ustawiona jak najszybciej - nie ma problemu jeśli obiektyw parę razy przeostrzy) i kamery (ostrość powinna być ustawiana "łagodnie" bez zbędnego błądzenia między planami).
    Oczywiście, że się da. W Sony NEX się dało bez problemu.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Czy ktoś mógłby napisac kompendium z działania AF?
    Jakie ustawienie przełączników daje efekt X a jakie Y, kiedy AF szuka sam itd itd.
    Prośba do Fatmana jako chyba najbardziej w temacie jakby mógł kilka przykładów co do ustawień podać bo u mnie tak jak u Jacka raz działa tak a raz inaczej ... i co najgorsza wydaje mi się że bez mojej ingerencji
    l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm

Domyślnie

Do zrobienia, tylko muszę aku w D3 naładować.......... tak więc dziś w godzinach wieczornych....

Domyślnie

W D3 ? a czy D800 też naładujesz ? byłbym mocno zobowiązany...
    l D800 ll D600 l l V1 l l N35-1.8 l l ARSAT 35 l l N50-1.8D l l 85 1.4 l l l ZENIT122 l l SB 800 l l SB 600 l l kilka m-42 l a i NOGI Manfrotto... Nareszcie NIKKOR PC-E 24mm

Domyślnie

Ok, no to jedziemy.

Jak wiadomo w D800 mamy dostępny tryb automatycznego ustawiania ostrości podczas rejestrowania sekwencji filmowych. Pominę jakość i zasadę działania tej opcji (napisałem już o tym wcześniej) i skupię się na opisie czterech oddzielnych trybów ustawiania ostrości jakie mamy dostępne przy użyciu funkcji AF-F (ciągłe ustawianie ostrości podczas filmowania).

Tryb pierwszy "małe pole czujnika"

W tym trybie pole czujnika ostrości określa nam mała ramka (czerwona jak nie ma potwierdzonej ostrości i zielona kiedy elektronika ostrość potwierdzi). Najbardziej odpowiedni jeśli staramy się precyzyjnie ostrzyć na niewielkie miejsca w kadrze.

Tryb drugi "szerokie pole czujnika"

Ten tryb przyda się jeśli chcemy ostrzyć na większe pole znajdujące się w kadrze (nie potrzebujemy precyzji "małego pola"), zwiększając przy tym szanse na trzymanie ostrości przez automatykę w jednym miejscu, jeśli zbytnio nie poruszamy aparatem lub zbytnio nie porusza się nasz obiekt/model -w przypadku "małego pola czujnika" ostrość mogła by się zmieniać zbyt często i gwałtownie.

Tryb trzeci "śledzenie 3D"

Odpowiednik śledzenia 3D z użyciem czujnika fazowego. W trybie tym wskazujemy (za pomocą wybieraka) odpowiednie miejsce w kadrze, charakteryzujące się odmienną od tła strukturą i kolorem. Następnie zatwierdzamy wybór wciskając ok. Od tej chwili aparat śledzi wybrany obiekt i na nim ustawia ostrość.

Tryb czwarty "wykrywanie twarzy"

W tym trybie automatyka na podstawie analizy obrazu wykrywa twarz (twarze) i ustawia ostrość na jednej z nich (najczęściej najbliższej lub najbardziej ostrej/detalicznej). Jeśli w kadrze nie pojawi się inna twarz, która będzie miała większy priorytet (najczęściej taka, która będzie bliżej aparatu) to aparat będzie śledził jej położenie w kadrze i na niej ustawiał ostrość.

Przykład działania funkcji AF-F z detekcją twarzy:

http://www.youtube.com/watch?v=bW8gG...ature=youtu.be

Jak widać na filmie, jeśli aparat straci ostrość na dłuższy czas i dodatkowo oświetlenie nie jest dostatecznie silne, przestaje ustawiać ostrość automatycznie. Pomaga zwiększenie oświetlenia (maleje szum, zwiększa się precyzja detekcji kontrastu) lub wzbudzenie poszukiwania ostrości poprzez wciśnięcie przycisku spustu do połowy.
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 24-01-2013 o 22:37

Domyślnie

Dziękuje za opisy... A z twojego doświadczenia który z trybów jest najlepszy do filmowania powiedzmy w pomieszczeniach gdzie musimy zwiększyć ISO do powiedzmy 3200 i analogicznie na powietrzu słoneczna pogoga itp...

Domyślnie

Tam gdzie potrzeba ISO 3200 to raczej żaden......... po prostu zbyt często po zgubieniu ostrości nie będzie wznawiał jej szukania. Przy dobrym oświetleniu chyba najlepiej będzie się spisywać tryb szerokiego czujnika (przynajmniej przy filmowaniu bardzo ogólnym -hmmm nie wiem jak to opisać ).
    Tak czy inaczej w większości wypadków odradzam używania tej funkcji -wystarczy w absolutnie minimalnym stopniu opanować ostrzenie ręczne, żeby uzyskać znacznie lepsze dla oka rezultaty. A "dozbrajając" zestaw o monopod lub statyw naramienny i najprostszy na świecie FollowFocus (czyli zaciskowy otwieracz do słoików) można operować ostrością, praktycznie bez problemu.

Domyślnie

Dzięki. O co chodzi z kropeczką w środku kwadracika? co to oznacza, kiedy się pojawia, kiedy znika?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Kropeczka to z tego co się orientuję tylko taki dodatkowy element "celownika". Jest widoczna w wszystkich trybach AF-F z wyjątkiem "śledzenia 3D".

[dopisane]

ahhh zapomniałem, przy trybie "wykrywania twarzy" kropeczka znika kiedy aparat wykryje twarz w kadrze.

Ostatnio edytowane przez Fatman ; 25-01-2013 o 16:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dzięki. O co chodzi z kropeczką w środku kwadracika? co to oznacza, kiedy się pojawia, kiedy znika?

Kropeczka pojawia się przy centralnym punkcie ostrości.

Strona 14 z 26 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów