Szukaj
Też jestem bardzo zainteresowany rozwiązaniem tej sprawy. Mam podobny problem w moim D90. Bardzo często nie trafia w świetle sztucznym, a jak nie trafi to jest BF. Nie znalazłem rozwiązania, więć postanowiłem zmienić aparat na D600. Ale teraz wygląda na to, że on też ma ten problem ….
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-01-2013 o 21:04
D610 | N50 1.8G| SanDisk 32GB & 16GB 45MB/s | Blenda 5W1 120x180 | Statyw Camrock |
D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560
ja po chwili niepewności i lekkiego dystansu do d600 już po miesiącu używałem go jako główne body, a d700 wylądował jako zapas. Znając ułomności d600 (dla mnie w zasadzie jest to tylko słabo działający af w trudnych warunkach) spokojnie mogę realizować nim wszystko co do tej pory robiłem d700. Lepszy WB, większy DR i tryb cichy to zdecydowanie przydatne rzeczy
Kurz mam, ale nie czyściłem jeszcze - czasem przy większym domknięciu pojawią się ze 2-5 plamek, które szybko na niebie zmazuję, a na innych elementach ich nie widać. choć przyznam że jak zrobiłem na f22 i dałem kontrastu na full to wyglądało jakby mi ktoś kartaczem ostrzelał matrycę, ale takich zabiegów w normalnych zdjęciach nie robię![]()
Poważnie rozważam zakup D600 i mam pytanie do Tommy'iego fotografującego sport: czy nie brakuje Ci większego pokrycia kadru w punkty AF, zwłaszcza w sporcie i szybko przemieszczających się obiektach. Trudno wtedy zdążyć przekadrować ujęcie.
W zasadzie reszta użytkowników D600 też mogłaby się wypowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Czy te "gołe" boki jakoś szczególnie utrudniają pracę?
rzesze użytkowników 5D juz od lat przekonuja, ze nie ma problemu![]()
Skontaktuj się z nami