Close

Strona 22 z 38 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 376

Domyślnie

sailor, dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi tylko cieszyc sie Twoim sukcesem i miec nadzieje ze pewnego pieknego dnia szczescie usmiechnie sie i do mnie w moim rodzimym Pozku.

Zahaczając o czepiactwo, dodam tylko, że szarą strefę uwzględniasz w analizie SWOT.

Na dobranoc pozwolę sobie dorzucić jeszcze jedno przemyślenie odnośnie szarej strefy i nie będę już dolewać oliwy.

Szara strefa istnieć będzie tak długo, jak długo będzie zapotrzebowanie na - nazwijmy to - tani zamiennik profesjonalnej usługi fotograficznej. A takowe będzie zawsze z prostego powodu - czasami poziom zamiennika jest wystarczający dla potrzeb klienta.

Ciekaw jestem ile osób z tego forum używa PocketWizardów, lamp Alienbees i profesjonalnych statywów w cenie dobrego obiektywu, a ilu chińskich zamienników? Bo po co płacić pare tysięcy dolców za lampę, skoro na moje potrzeby Quantuum za 4 stówy zupełnie wystarczy. Albo Nissin z boxem reporterskim. Brzmi znajomo?

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PBK Zobacz posta
    sailor, dzięki za odpowiedź. Pozostaje mi tylko cieszyc sie Twoim sukcesem i miec nadzieje ze pewnego pieknego dnia szczescie usmiechnie sie i do mnie w moim rodzimym Pozku.
    pisalem wczesniej (w przeczyszczonych postach) ze to nie jest sukces tylko kilkunastogodiznna codzienna harowka. tak wiem - sam sobie zgotowalem taki los ale uparty jestem i sie uparlem ze sie uda.
    jak na razie sie udaje. czasem lepiej czasem gorzej ale ciagle jeszcze z ustami powyzej poziomu g..na jak to mawial machulski w psach.
    przy czym zapewniam ze nie ma czego gratulowac i czego zazdroscic.
    Zahaczając o czepiactwo, dodam tylko, że szarą strefę uwzględniasz w analizie SWOT.
    owszem ale przy jak zrobisz swota dla fotografii to nie ma szans na pozytywne wnioski.
    wczesneij podalem rozwaizanieby fotografia zaczela byc oplacalna - wystarczyloby by uks przelecial po stronach slubnych fotografow i poprosil o umowy. i nagle by sie okazalo ze fotografia jest dochodowa ..

Szara strefa istnieć będzie tak długo, jak długo będzie zapotrzebowanie
    oczywisice - jest byla i bedize. ale w normlanych warunkach szara strefa waha sie w granicach 5-10% a nie w okolicach 90%. zadne media o tym nie napisza bo przeciez panowie reporterzy w weekendy sami dorabiaja firmowym sprzetem na slubniakach
    Brzmi znajomo?
    brzmi bardzo znajomo. bylem w zeszlym roku zmuszony do zrobienia sesji na quantuumach. nigdy wiecej. trzymanie barwy mialo odchyly w okolicach 1000stopni. grafik sie niemal rozplakal jak zobaczyl pliki.
    cala reszta - w pelni sie zgadza. z jedna tylko roznica - te zamienniki sa kupowane leglanie. zeby pasowalo do tematu musialbys zapytac ilu ludzi pracuje na sprzecie ktory spadl z tira

bo ja nie mam zadnego ale do czlowieka ktory chce robic slub za 200pln - jesli robi to na umowe, odprowadza od tego podatek, pracuje na leglanym sofcie i mu sie to oplaca - to prosze bardzo (wtedy z przyjemnocia poznam sekret takiego dzialania bo tez bym tak chcial :P)
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

gadacie tak na szarą strefę, na tych co robią na czarno. Taki mamy system niestety (ogomne podatki).
    Przykład umowy o pracę (może i zanudzam)

pensja brutto 5 840 zł na umowie, netto 4 135,80 a koszt pracodawcy 7 051,21 zł. Prawie 50% pensji netto to dodatkowe koszty.

Ok, fotograf sam sobie panem (1os działalność) ale podatki, składki itp też płaci. Na początku mniejsze składki (przez 2 lata bodajże).

Jak ktoś nie dostanie 40 tyś zł od UE to jak ma kupić 2 body FX (lepsze, gorsze) obiektywy, ze 2 lampy, oprogramowanie, kompa + monitor, akcesoria, postawić dobrą stronę WWW ?
    Zaraz powiecie że można. Można zbierać 10 lat aż się odechce. Brać kredyt. A potem ze strachu nie spać po nocach.
    Dlatego jest taka duża szara strefa, gdzie z D90 + grip + jakaś ogromna sigma + lampa robi się śluby za "pińcet".
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    bo ja nie mam zadnego ale do czlowieka ktory chce robic slub za 200pln - jesli robi to na umowe, odprowadza od tego podatek, pracuje na leglanym sofcie i mu sie to oplaca - to prosze bardzo (wtedy z przyjemnocia poznam sekret takiego dzialania bo tez bym tak chcial :P)
    Najniższa płaca na etacie to 1 600 zł (a żyją przecież ludzie za mniej jeszcze).
    Doliczając do tego ZUS za pierwsze dwa lata działalności masz 2 000 zł kosztów miesięcznych.

Tacy ludzie mają komputer domowy, sprzęt też raczej nie kupiony (lub z dotacji). Chcąc być legalnym możesz lecieć na Gimpie, więc sumując wszystko i lecąc minimalnym minimum masz 2 000 zł kosztów miesięcznych.

Biorąc 857 zł za ślub i robiąc ich 4 w miesiącu masz 3 428 miesięcznie sezon od kwietnia do października 7 miesięcy czyli do oblecenia zostają 5 miesięcy suszy które pokrywasz z tego co zostaje poniżej minimum = 1 428.

Czyli jeśli chcesz zarabiać tyle co na minimalnej krajowej, robiąc 4 śluby miesięcznie przez 7 miesięcy minimalna stawka za ślub to 857 złotych (przy założeniu, że pracujesz 7 miesięcy a przez 5 leżysz do góry brzuchem...).

Da się?...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Najniższa płaca na etacie to 1 600 zł (a żyją przecież ludzie za mniej jeszcze).
    Doliczając do tego ZUS za pierwsze dwa lata działalności masz 2 000 zł kosztów miesięcznych.
    najnizsa krajowa to aktualnie 1500 brutto
    edit - przyznaje 1600... nie pomyslalem ze z 2013 wzrosla
    Tacy ludzie mają komputer domowy, sprzęt też raczej nie kupiony (lub z dotacji). Chcąc być legalnym możesz lecieć na Gimpie, więc sumując wszystko i lecąc minimalnym minimum masz 2 000 zł kosztów miesięcznych.
    ok.zakladajac ze dostaniesz dotacje na sprzet i masz tani zus. po 2 latach sprzet musisz zmienic a zus rosnie. skad kasa? nie bedzie nastepnej dotacji.

Biorąc 857 zł za ślub i robiąc ich 4 w miesiącu masz 3 428 miesięcznie sezon od kwietnia do października 7 miesięcy czyli do oblecenia zostają 5 miesięcy suszy które pokrywasz z tego co zostaje poniżej minimum = 1 428.
    zalozenie 4 slubow miesiecznie na poczatku dzialanosci jest rownie idealistyczne jak zalozenie braku szarej strefy
    Czyli jeśli chcesz zarabiać tyle co na minimalnej krajowej, robiąc 4 śluby miesięcznie przez 7 miesięcy minimalna stawka za ślub to 857 złotych (przy założeniu, że pracujesz 7 miesięcy a przez 5 leżysz do góry brzuchem...).
    jak wyzej. piekna kalkulacja przy nierealnych zalozeniach.
    Da się?...
    teoretycznie tak... obawiam sie jednak ze tak kalkuluja ci ktorzy w takich stawkach fotografuja. i potem jest szukanie czegokolwiek byle stowka wpadla.
    dla mnie ustalenie oblozenia pracy na 50% weekendow to juz BARDZO duzo. zakladalbym 1/3 i dla takiej liczby kalkulowal stawki. w zycziu nauczylem sie ze kalkulowac trzeba najbardizej pesymistyczna wersje. zawsze fajnie sie zdziwic na plus
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 23-01-2013 o 02:00

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    gadacie tak na szarą strefę, na tych co robią na czarno. Taki mamy system niestety (ogomne podatki).
    Przykład umowy o pracę (może i zanudzam)

pensja brutto 5 840 zł na umowie, netto 4 135,80 a koszt pracodawcy 7 051,21 zł. Prawie 50% pensji netto to dodatkowe koszty.

Ok, fotograf sam sobie panem (1os działalność) ale podatki, składki itp też płaci. Na początku mniejsze składki (przez 2 lata bodajże).

Jak ktoś nie dostanie 40 tyś zł od UE to jak ma kupić 2 body FX (lepsze, gorsze) obiektywy, ze 2 lampy, oprogramowanie, kompa + monitor, akcesoria, postawić dobrą stronę WWW ?
    Zaraz powiecie że można. Można zbierać 10 lat aż się odechce. Brać kredyt. A potem ze strachu nie spać po nocach.
    Dlatego jest taka duża szara strefa, gdzie z D90 + grip + jakaś ogromna sigma + lampa robi się śluby za "pińcet".
    Nic dodać nic ująć. Jestem tego samego zdania.
    Tak jak wspomniał sailor - mógłby us wziąć się za strony od razu luźniej by było

Domyślnie

w 2013 najniższa krajowa wynosi 1600 brutto !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    ale system obowiazuje wszystkich. owszem - nalezaloby go zmienic ale to ze jest zly nie jest usprawielisieniem dla oszustwa.
    to nie brak sprzetu determinuje szara strefe tylko mentalnosc. co przeszkadza fotografowi z d90 robic znakomite zdjecia? NIC. jakosci i rozdzielczosci wystarczy az nadto. znam dziewczyne ktora focila leciwym d50 a jej zdjecia wysadzaly z butow.
    tlumaczenie ze robie na lewo bo nie stac mnie na dobry sprzet i podatki sa za wysokie (a tak wynika z twojego posta) to tak troche bez sensu jest
    spotkalem sie swego czasu z pania fotograf architektury ktora z usmiechem powiedziala ze korzysta z lewego softu bo jej nie stac na legalny ale nie ponizy sie do fotografowania czegos innego niz architektura bo jest na to zbyt dumna i gardzi takimi co fotografuja jednoczescie modelki i zarcie
    jak widac mozna i tak ... tyle tylko ze przy komercyjnej fotografii robi sie to czego wymaga klient. tak po prostu. sztuke mozna sobie uprawiac po godiznach. a dla kleinta trzeba robic porzadne rzemioslo. jak wyjdize cos ekstra - to jest to wartosc dodana i powod do dumy.
    a teraz grzecznie powiem dobranoc i znikam ze studio do domu (tak w ramach ilosci godzin przesiedzianych w pracy )
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 23-01-2013 o 02:02

Domyślnie

Ale temat, dobrze że go dopiero teraz znalazłem .

Nie do końca rozumiem co jest złego w umawianiu się z klientami poza biurem. Przecież sesje do największych magazynów są omawiane przy kolacji, a styliści, projektanci itd. spotykają się w kawiarenkach żeby dogadać szczegóły w razie potrzeby. No nie powiecie chyba, że fotografów którzy robią kampanie dla Gucciego, DG, CK, Diora i firm tego pokroju, nie stać na biuro. Jak im wypada, to myślę że normalnemu fotografowi też wstyd być nie musi, że praktykuje ten sam sposób.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    tlumaczenie ze robie na lewo bo nie stac mnie na dobry sprzet i podatki sa za wysokie (a tak wynika z twojego posta) to tak troche bez sensu jest
    Nikt na początku kariery jako fotograf nie bierze stawek po 3 tyś za ślub. Tylko jak najmniej. Takie życie. Jak ma uzbierać na sprzęt? Amortyzację sprzętu, podatki, składki itp ? no jak ? A jak bierze jak najmniej to nie stać go by założyć legalną działalność. Dlatego działa w szarej strefie. Jak przetrwa w szarej strefie, zdobędzie uznanie i klientów, przeliczy koszty to przejdzie na jasną stronę mocy.
    Dotacji chyba nie dostaję się na ładne oczy prawda? Trzeba coś umieć? Żeby coś umieć trzeba ćwiczyć najczęściej na tanim sprzęcie. Robienie ślubów dla znajomych, na czarno, po znajomości to właśnie jest ta nauka, zdobywanie doświadczenia.
    Wielu działa na czarno póki założy legalną działalność. Nie tylko w branży foto takie rzeczy. Może cieżko mi to wytłumaczyć, późno już.

Dobranoc

Strona 22 z 38 PierwszyPierwszy ... 12202122232432 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów