Close

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 376

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Zbyt duża konkurencja na rynku usług, jak również wysokie koszty prowadzenia działalności. Ponadto bieda (niskie zarobki i chęć dorobienia do pensji).
    to jedna strona medalu. druga to polska mentalnosc ktorej nie da sie wytepic przez nastepnych pare pokolen .. od malego dzieciaki uczone sa "zaradnosci" ktora w kazdym cywilizowanym kraju jest nazywana po imieniu oszustwem lub zlodziejstwem. na poczatek sciaganie w szkole jako sposob na "przechytrzenie" belfra, potem kradziona muza z sieci, kradzione zdjecia, praca za wyplate "pod stolem" - to czemu za slub czy reklame placic normalnie ? przeciez uczciwy = idiota
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    To jest z założenia przegrane.
    Dlatego po 20 latach prowadzenia działalności przestałem być fotografem.
    coraz czesciej przechodzi mi taka mysl przez glowe (z reguly kazdego miesiaca przy odprowadzaniu podatkow) .. i coraz bardziej zaluje ze pozostalem w naszym (k)raju a nei wybylem gdy byla ku temu okazja.
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 21-01-2013 o 13:41
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    to jedna strona medalu. druga to polska mentalnosc ktorej nie da sie wytepic przez nastepnych pare pokolen .. od malego dzieciaki uczone sa "zaradnosci" ktora w kazdym cywilizowanym kraju jest nazywana po imieniu oszustwem lub zlodziejstwem. na poczatek sciaganie w szkole jako sposob na "przechytrzenie" belfra, potem kradziona muza z sieci, kradzione zdjecia, praca za wyplate "pod stolem" - to czemu za slub czy reklame placic normalnie ? przeciez uczciwy = idiota
    Wskaż cywilizowany kraj, w którym tak nie jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Wskaż cywilizowany kraj, w którym tak nie jest.
    Wbrew pozorom całkiem sporo takich państw jest.
    W szczególności większość tych, które po wojnie były z drugiej strony kurtyny. Oczywiście migracje w dużym stopniu zasiały to ziarenko też poza granicami bloku wschodniego, jednak efekt jest zdecydowanie mniejszy niż po 'tej stronie'...

Domyślnie

Sorry, sporo poczyściłem (był raportowany). Rozmawialiście totalnie nie na temat. Pomysły jak uzdrowić ZUS, jak pracuja urzędnucy, kto powinien więcej zarabiac - to wszystko jest mocno obok tematu.
    By do tego tematu nawiązać to się wtrącę:

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Dopasowywanie się ceną do nieuczciwej konkurencji to najlepszy sposób na... bankructwo.

Jeśli będziesz się chciał wdawać w wojny cenowe z ludźmi mającymi koszty o 40kilka procent mniejsze to zwyczajnie polegniesz. Pamiętaj, że na wojnie cenowej nie ma wygranych - wszyscy tracą, nie wolno się dawać wciągać w takie rzeczy.
    Ale to co napisałes doskonale pokazuje dlaczego branża upada. Musisz konkurować ceną, a inni sa w szarej strefie. W efekcie - upadek.

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    To jest z założenia przegrane.
    Dlatego po 20 latach prowadzenia działalności przestałem być fotografem.
    Ja też się o to usilnie staram. Mam góra 1 sesję w miesiącu.

coraz czesciej przechodzi mi taka mysl przez glowe .... i coraz bardziej zaluje ze pozostalem w naszym (k)raju a nei wybylem gdy byla ku temu okazja.
    Ja - że nie zmieniłem miasta, choć w sumie kraj tez mogłem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja - że nie zmieniłem miasta, choć w sumie kraj tez mogłem.
    Tak wygląda kondycja rynku foto w USA.

Wcześniej padła sieć sklepów Wolf Camera, Ritz Camera. Była duża sieć motophoto. Z tego co widzę to w całym Illinois zostało dwa punkty.
    W sklepie Helix mieszczącym się niedaleko centrum Chicago z listopadzie zamknięto ostatni profesjonalny lab w Illinois. Teraz zamykają cały sklep (ciemnia, chemia, filmy, wypożyczalnia, sprzęt do studio, fotografia cyfrowa).
    W okolicy Chicago zostały 3 małe sklepy foto Calumet z wyborem sprzętu niewiele większym niż mam w domu
    Jedyne laby to punkty przy aptekach Walgreens, czy domach towarowych Target czy Walmart.
    O jakości nawet nie będę wspominał.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

To co, czas się przebranżowić?
    W jakim zawodzie jeszcze się NIE narzeka? Jak na razie coraz więcej słyszę i widzę smutnych faktów i łez w różnych dziedzinach biznesu...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 22-01-2013 o 11:00 Powód: pis. ("narazie")

Domyślnie

coraz czesciej przechodzi mi taka mysl przez glowe (z reguly kazdego miesiaca przy odprowadzaniu podatkow) .. i coraz bardziej zaluje ze pozostalem w naszym (k)raju a nei wybylem gdy byla ku temu okazja.
    Ojoj, nie przypominaj mi tego. Zaluje do dzisiaj...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Tak wygląda kondycja rynku foto w USA.

Wcześniej padła sieć sklepów Wolf Camera, Ritz Camera. Była duża sieć motophoto. Z tego co widzę to w całym Illinois zostało dwa punkty.
    A B&H ma się coraz lepiej. Nawet mi regularnie katalog przysyłają, mimo że kupuje u nich średnio za nie więcej niż 500 USD rocznie. Takie czasy. Ludzie przestali zamawiać odbitki, bo zdjęcia ogladaja na monitorach. A sprzedaż sprzętu przejął internet. Ci którzy się w nim odnaleźli, przetrwają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    To co, czas się przebranżowić?
    W jakim zawodzie jeszcze się NIE narzeka? Jak na razie coraz więcej słyszę i widzę smutnych faktów i łez w różnych dziedzinach biznesu...
    Mam bardzo duże doświadczenie zawodowe. Znam wiele osób z różnych branż. Wszędzie psy boso chodzą.

Jesteś dobra w tym co robisz, rób dalej. Przetrwają najlepsi.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów