Close

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 376
    Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ja nadal nie potrafię ogarnąć dlaczego ludzie nie rozumieją, że tak naprawdę najwspanialszym wspomnieniem i pamiątką jakie zostaje po ślubie są właśnie za x lat porządne zdjęcia albo dobry film. Nie to jakie było menu i ile wypito wódki ani w jakich kreacjach wystąpiła ciocia i kuzynka. To jest w sumie tak naprawdę ciekawe zjawisko społeczne ....
    Myślę, że równie ciekawe dla socjologa jest zjawisko pt. dlaczego my fotografujący uważamy, że zdjęcia powinny być najważniejsze w tych wymienionych okolicznościach . Ja sam do niedawna żyłem w tym przeświadczeniu. Teraz wiem, że ludzie często i gęsto nawet Ci co płacą konkretnie za repo ślubne zdjęcia tak naprawdę mają głęboko tam gdzie słońce nie zagląda, nawet na plaży leżąc na brzuchu
    Miłe i budujące dla fotografów to nie jest, ale taki stan, taki stosunek do fotografii ludzie wynoszą z domu rodzinnego, ze środowiska. Owszem bywam w domach gdzie od razu widać, że zdjęcia w tej rodzinie są ważne dla nich. Stoją wiszą wszędzie wtedy się spinam do roboty jeszcze bardziej, cieszę się, że jest dla kogo to robić, ale to rzadkość niestety. Trzeba zacząć akceptować, że zdjęcia to tylko zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Paradoksalnie stanowisko o najniższej płacy w kraju (nie licząc chlubnych wyjątków) to statystycznie właśnie b. często fotograf, znajdujący się gdzieś między cieciem a sprzątaczką
    niestety masz racje. biorac pod uwage stawke godzinowa trudno sie nie zgodzic ... ale przeciez to nie praca tylko hobby .. nie ma wiec co narzekac

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie ma sensu tworzyć jakichś dziwnych stopni i kast płacowych, jeśli Twoja praca jest warta więcej niż kogoś innego to tyle za nią żądaj a jeśli dobrze pójdzie to tyle Ci zapłacą...

w idealnym swiecie by tak bylo. w branzy w ktorej szara strefa to wiekszosc fotografujacych powyzsza rada jest o kant mniej szlachetnej czesci plecow.

trzeba robic swoje majac nadzieje na rozsadnych klientow. i uswiadamiac ludzi dlaczego fotografia powinna kosztowac tyle a nie 100 razy mniej. podobnie z grafika i innymi wolnymi zawodami.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    trzeba robic swoje majac nadzieje na rozsadnych klientow. i uswiadamiac ludzi dlaczego fotografia powinna kosztowac tyle a nie 100 razy mniej. podobnie z grafika i innymi wolnymi zawodami.
    Czy to nie dokładnie to samo, co 'jeśli Twoja praca jest warta więcej niż kogoś innego to tyle za nią żądaj a jeśli dobrze pójdzie to tyle Ci zapłacą...'

Bo jak dla mnie 110% zgodności...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dammiz Zobacz posta
    Trochę OT, ale napiszę... W Polsce podstawowym czynnikiem blokującym wzrost płac jest brak wzajemnego szacunku Polaków. Tutaj każdy uważa, że powinien zarabiać więcej (to jest OK) oraz, że pozostali zarabiają za dużo, np. nauczyciele, górnicy, mundurowi, urzędnicy, prywaciarze, lekarze, budowlańcy, itd, itd... . A u nas każdy wokół ma za dużo, tylko nam jest źle... więc byle nie dać nikomu zarobić.
    "Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Czy to nie dokładnie to samo, co 'jeśli Twoja praca jest warta więcej niż kogoś innego to tyle za nią żądaj a jeśli dobrze pójdzie to tyle Ci zapłacą...'

Bo jak dla mnie 110% zgodności...
    Nie.
    Zgadzało by się, gdyby konkurencja była uczciwa. Jeśli jednak minimum 80% konkurentów jest w szarej strefie, to moja praca "kosztuje za dużo"
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Trzeba sobie zadać pytanie dlaczego mamy tak dużo osób w "szarej strefie" i co na to wypływa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Nie.
    Zgadzało by się, gdyby konkurencja była uczciwa. Jeśli jednak minimum 80% konkurentów jest w szarej strefie, to moja praca "kosztuje za dużo"
    Dopasowywanie się ceną do nieuczciwej konkurencji to najlepszy sposób na... bankructwo.
    Jeśli gość robiący na czarno bierze 1000 zł to doliczając sam VAT i dochodowy dla Ciebie to cena 1000 * 0,19 * 0,23.

Jeśli będziesz się chciał wdawać w wojny cenowe z ludźmi mającymi koszty o 40kilka procent mniejsze to zwyczajnie polegniesz. Pamiętaj, że na wojnie cenowej nie ma wygranych - wszyscy tracą, nie wolno się dawać wciągać w takie rzeczy.

Domyślnie

To jest z założenia przegrane.
    Dlatego po 20 latach prowadzenia działalności przestałem być fotografem.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Trzeba sobie zadać pytanie dlaczego mamy tak dużo osób w "szarej strefie" i co na to wypływa.
    Zbyt duża konkurencja na rynku usług, jak również wysokie koszty prowadzenia działalności. Ponadto bieda (niskie zarobki i chęć dorobienia do pensji).

Domyślnie

Koszty utrzymania firmy są masakryczne. Opłaty za ZUS i podatki abstrakcyjne. ZUS płatny niezależnie czy uzyskujemy przychód/dochód.

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów