Close

Strona 125 z 127 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 241 do 1 250 z 1268

Domyślnie

Dzięki za linki chłopaki.

Prawdę mówiąc to po nich wciąż jestem w kropce.
    Zdjęcia Fatmana wskazują na przewagę Nikona w zakresie minimalnie mniejszego szumu i lepszej separacji barw, lepszy kontrast to chyba cecha obiektywu, wydaje mi się, że żółcie są jednak przesycone. Z kolei Paweł92 swoimi zdjęciami pokazał odwrotne zachowanie, na korzyść Canona, jednak jak wskazał mirekkania są to jpgi.

A skoro jesteście szczęśliwymi posiadaczami obu puszek, to jakie są Wasze wrażenie z ich użytkowania - dobre i złe strony obu rywali?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jomawitu Zobacz posta
    dobre i złe strony obu rywali?
    Oba systey maja dobre i złe strony. Kup ten, który Ci się bardziej podoba i rób zdjęcia. To czy bedziesz miał w cieniach więcej, czy mniej, to jest nie istotne.

Domyślnie

Ja np uważam, że kolory (pod warunkiem, że nie są całkiem spieprzone) to rzecz mniej istotna przy wyborze puszki - bo to można zawsze podczas obróbki zrobić jak nam odpowiada. Przynajmniej ja tak pracuję...
    A lekkie zdjęcia nasycenia żółtego można spokojnie defaultowo ustawić w wołarce Rawów i zapomnieć o temacie (o ile nam to faktycznie nie odpowiada).

Domyślnie

Jasnym jest, a przynajmniej powinno , że oba zestawy zdjęć nie maja cech testu, a jedynie zwykłego porównania amatorskich zdjęć w podobnych warunkach.
    Oba zestawy były robione w wyłącznie postaci RAW (14bits). Obróbka NEF w NX2, CR2 w Lightroom; przez różną osobę w jednym i drugim przypadku. Wygenerowane JPG-i załadowano na server Zenfolio i ich skalowaniem do wymiarów ekranu zajmuje się już (niestety ???) soft serwera.
    Szkła to N70-200VRII, C24II i C70-200/4IS.
    Exif-y są do zobaczenia, albo tak ja pisał Mirek, albo w zakładce 'INFO'.
    Oglądając surowe RAWy, odniosłem wrażenie (bardzo naukowe podejście), że od 12800 w górę C szumiał/szumi mniej. Nie skalowałem zdjęć do tej samej rozdzielczości przed porównaniem.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 11-01-2013 o 14:37
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Jasnym jest, a przynajmniej powinno , że oba zestawy zdjęć nie maja cech testu, a jedynie zwykłego porównania amatorskich zdjęć w podobnych warunkach.
    Oba zestawy były robione w wyłącznie postaci RAW (14bits). Obróbka NEF w NX2, CR2 w Lightroom; przez różną osobę w jednym i drugim przypadku. Wygenerowane JPG-i załadowano na server Zenfolio i ich skalowaniem do wymiarów ekranu zajmuje się już (niestety ???) soft serwera.
    Szkła to N70-200VRII, C24II i C70-200/4IS.
    Exif-y są do zobaczenia, albo tak ja pisał Mirek, albo w zakładce 'INFO'.
    Oglądając surowe RAWy, odniosłem wrażenie (bardzo naukowe podejście), że od 12800 w górę C szumiał/szumi mniej.

DO USUNIECIA. Z GORY DZIEKUJE.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Jamowitu,
    Jestem na tę chwilę posiadaczem schizofrenicznego zestawu: całkiem wypasionej grupki "eLek" Canona do tego korpus D800 i trzy znośne (ale starych wersji) szkła Nikkora.
    Tak się złożyło ,że jako canonier postanowiłem wraz z D800 zmienić system. Sprzedałem 5d2 , kupiłem D800 i te trzy szkiełka nikonowskie. Plan był taki :
    Jeśli Nikon okaże się lepszy pod młotek pójdzie szklarnia canona i ta szczątkowa nikonowska , by zamienić to na dobre szkła N należne d800.
    Przez kilka miesięcy fotografowałem D800, D800 E (pożyczone) 5d3 (pożyczone) oraz kilkoma wypasionymi obiektywami Nikona w tym 200/2 . Szklarnia nikonowska z wyjątkiem moich weteranów pożyczona.
    Konkluzja:
    Wracam pokornie na łono Canona.
    Obiektywy C są dla mnie znacznie lepsze. Mówię tu o L canona i nikonowskich takich jak: 24/1,4 , 70-200/2,8 VR II, 85/1.8 G .
    Co do korpusów :
    5d3 jest dla mnie znacznie lepszym korpusem (ergonomia i najważniejsze AF) od D800.
    D800 ma moim zdaniem jednak lepszy obrazek. Ta jakość obrazka była tym czynnikiem który skłonił mnie do próby zmiany systemu.
    Robiłem to w miarę ostrożnie bo skończyło sie to tylko inwestycją w korpus D800 i zakupienie szczątkowej szklarni.
    Trochę lepsza jakość obrazka D800 nie przeważyła szali na korzyść Nikona jako systemu.
    I tyle.
    Ostatecznie , w tej chwili sprzedaję D800 i definitywnie pozostaję w Canonie. Korpus jaki planuję to 5D3 albo okazyjny 1ds3.
    Ja nie filmuję. Czekam na nowego Canonona ale obawiam sie ,ze cena bedzie zaporowa.
    Ostatnio edytowane przez zoom2 ; 11-01-2013 o 16:21

Domyślnie

W drugiej połowie zeszłego roku, sporo myślałem nad 5dmkIII. Oczywiście wybierałem między D800 i tytułowym aparatem.

Trafiłem w końcu na test nowego C, na fotopolis. Są tam pliki do pobrania i między innymi jest jedno zdjęcie o bardzo dużej rozpiętości tonalnej. Ściągnąłem rawa, wywołałem i ...od razu kupiłem D800.

Oto to zdjęcie:
    1. Poglądowy jpg
    2. RAW do pobrania
    3. A tutaj to co mi wyszło po wywołaniu.

Domyślnie

powiedzieć, że to jest masakra to bardzo delikatne stwierdzenie :/
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

nie od dzisiaj wiadomo, że w Canonie jak się wyciąga z cienia 3-4ev to wychodzi banding

na szczęście, w większości sytuacji umiejętny fotograf nie musi forsować o 3-4 działki i cieszy się super puszką

Domyślnie

Nie 3-4, a 1-2

Da się z tym żyć, ale D800 z mocowaniem Canona miałoby spore wzięcie

Strona 125 z 127 PierwszyPierwszy ... 2575115123124125126127 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów