Close

Strona 49 z 364 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 3638

Wątek: co pijecie?

Domyślnie

Ja uzyskałem 18,5 blg i 19 l piwa z tych składników:

Słód pilzneński 5,0 kg
    Słód pszeniczny 0,7 kg
    Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg
    Kolendra 10 g
    Curaçao 10 g
    Cukier kandyzowany 0,5 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 30 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Domyślnie

No nic, trzeba poćwiczyć wydajność. Ze standardowego zestawu wychodzi mi 17-18l i takie naciągane 12BLG
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Mi zaczęło wychodzić więcej litrów (tak koło 1,5 do 2l) kiedy dokładniej zacząłem filtrować po chmieleniu i dekantacji po burzliwej

Domyślnie

takie lajtowe piweczko wczoraj wchłonąłem

chłopaki powiedzcie: ile czasu zajmuje proces warzenia bez leżakowania ? dużo miejsca w kuchni trzeba zająć ? jaki mniej więcej termin ważności ma takie już zabutelkowane piwko ?

Domyślnie

Czas warzenia jest zależny od tego co warzysz
    Nie powinno się sugerować czasem a pomiarem (do ilu BLG zszedł pomiar - po naszemu czy drożdże skończyły imprezkę i leżą już pokotem na dnie )
    Z reguły jest to od 6-7 dni w górę.
    (to odnośnie fermentowania, bo jeśli chodzi o czas spędzony w kuchni na przygotowaniu do fermentowania to już różnie, 4-6 godzin z reguły.)

Edit: ale więcej pewnie u nas na forum wyczytasz w tym temacie:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=182097
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 11-01-2013 o 10:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Czas warzenia jest zależny od tego co warzysz
    Nie powinno się sugerować czasem a pomiarem (do ilu BLG zszedł pomiar - po naszemu czy drożdże skończyły imprezkę i leżą już pokotem na dnie )
    Z reguły jest to od 6-7 dni w górę.
    (to odnośnie fermentowania, bo jeśli chodzi o czas spędzony w kuchni na przygotowaniu do fermentowania to już różnie, 4-6 godzin z reguły.)
    cała "instalacja" musi być rozłożona tydzień w kuchni ? małżowina mnie zje chyba ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    cała "instalacja" musi być rozłożona tydzień w kuchni ? małżowina mnie zje chyba ...
    Cała instalacja w kuchni jest rozłożona w moim przypadku około 7-8h. Później stoi sobie piwko w fermentorze w miejscu mało widocznym tak około dwa tygodnie.
    Reszta sprzętu ląduje w piwnicy
    Ostatnio edytowane przez vinci99 ; 11-01-2013 o 11:23

Domyślnie

Dosyć ważną rzeczą jest źródło energii. Musisz wziąć pod uwagę, że musisz nagrzać ok 2x15 litrów wody do 75-80^, a później gotować 20-25 litrów brzeczki przez godzinę. U mnie na mieszkaniu jest kuchenka elektryczna i nie daje rady. Raz, że jest jakaś licha, a dwa, że jej konstrukcja uniemożliwia postawienie na niej szerokiego gara. Po kilku męczarniach i robieniu piwa na raty w garach, miskach, wiaderkach i Bóg jeden wie w czym jeszcze zainwestowałem w butle i taboret grzewczy. No i pojawił się inny problem. Takiego zestawu nie mogę rozstawić w mieszkaniu. Garażu nie mam, ogródka nie mam, mam balkon...
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    Nie no... już napisane wyżej zostało

Kubełek sobie stoi w mało widocznym miejscu przez 7 dni i więcej.
    Przygotowanie i bajzel związany z nawarzeniem to jakieś 4-6 godzin.
    Po fermentacji później jeszcze około 2 godzin na rozlew do butelek (czas z wcześniejszym przygotowaniem i dezynfekcją sprzętu rozlewniczego)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta

...Przygotowanie i bajzel związany z nawarzeniem to jakieś 4-6 godzin.
    Zastanawiam się co Ty robisz aby zejść tak nisko z czasem warzenia. Mi samo wysładzanie 2h zajmuje.

Strona 49 z 364 PierwszyPierwszy ... 3947484950515999149 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów