Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Domyślnie

Mam Planara 50/1.4 i ostrzenie jest łatwe, na tyle, że bez problemu robię nim streeta na f/1.4. Z tym, że na F100 czy F3. D300 ma dosyć mały wizjer, a i niespecjalnie jasny, ale do statycznych scen, po pewnym treningu będzie OK.
    Najlepiej się nauczyć ostrzyć na matówce bez klina, jest trudniej na początku, ale potem procentuje przy dynamicznych scenach.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Przede wszystkim jest kolosalna różnica między ostrzeniem z manualu Nikkorem 50/1.4 G a takim Planarem 1.4. Pierścień ostrości w Planarze ma większy obrót i jest super płynny. W Nikkorze ostrzenie manualne jest dużo mniej dokładne.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

mackaron
    Gość

Domyślnie

Zeissy to klasa sam a dla siebie....czego nie kupisz bedziesz zadowolony

Domyślnie

Co raz bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to dobra decyzja. Już za kilka miesięcy będzie nowy Zeissik i puszka.

Skorzystam jeszcze z okazji i zapytam - w temacie Zeissów wspomniano tu na forum, że się kurzą wewnątrz.... Prawda li to, czy może jakieś ułomne egzemplarze ktoś posiadał, choć w tej klasie szkieł, po otrzymaniu certyfikatu jakości raczej nie powinno być o tym mowy??

mackaron
    Gość

Domyślnie

hermetyczne nie sa....ale nie kurza sie bardziej niz inne obiektywy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mackaron Zobacz posta
    hermetyczne nie sa....ale nie kurza sie bardziej niz inne obiektywy
    Dokladnie, nic czym nalezaloby sie przejmowac.
    Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soniq2 Zobacz posta
    Co raz bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to dobra decyzja. Już za kilka miesięcy będzie nowy Zeissik i puszka.

Skorzystam jeszcze z okazji i zapytam - w temacie Zeissów wspomniano tu na forum, że się kurzą wewnątrz.... Prawda li to, czy może jakieś ułomne egzemplarze ktoś posiadał, choć w tej klasie szkieł, po otrzymaniu certyfikatu jakości raczej nie powinno być o tym mowy??

Ja sprzedałem niedawno Carl Zeiss 85/1.4 ZF, prawie czteroletni, bez żadnego pyłka w środku, ale między sesjami trzymałem go w walizce Peli, nie zmieniałem obiektywu przy wichurach, na przedniej soczewce zawsze miałem filtr, więc chyba wszystko zależy od tego jak dbasz o sprzęt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jomawitu Zobacz posta
    chyba wszystko zależy od tego jak dbasz o sprzęt.
    Jeśli tylko o to chodzi, to jestem już spokojny - kurzu nie uraczę... teraz tylko spokojnie wyczekać, aż konto się zasili i do sklepu.... oh jak ten czas powoli leci....

Domyślnie

Tak jak przedpiszcy, ostrzenie manualem a obiektywem AFS czy AFD to diametralna różnica, np. Voigtlanderem 58/1.4 muszę się nieźle nakręcić, bardzo duży zakres - zwłaszcza na krótkich odległościach, a pierścień chodzi tak że nie mogę opanować się żeby nim czasam pokręcić

Domyślnie

W ogóle dość mistyczne przeżycie jak się pierwszego takiego Zeissa do ręki weźmie. Albo frustrujące...że jedni mogą zrobić (aczkolwiek się płaci, ale przynajmniej widać za co) a inni już niekoniecznie...
    D800

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów