Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Obiektywy Carl Zeiss

Jak myślicie czy rozważając zakup obiektywów warto brać pod uwagę aktualnie produkowane manualne obiektywy Carl Zeiss? Gdzie nie spojrzeć (testy, fora itp.) wszyscy pieją z zachwytu nad ich jakością, ale nie znam osobiście nikogo kto ich używa. Za przemawiają testy i opinie, przeciw brak AF i cena no bo np. jak porównać Nikkora 35/2D z Zeissem 35/2 - ten pierwszy to przecież też bardzo chwalone szkło, w dodatku ma AF, Zeiss nie ma i jest ze 3 razy droższy. Za Zeissa 35/2 mogę mieć Nikkory 35/2D, 50/1,4G lub D i jeszcze na 24/2,8D lub 28/2,8D zostanie, a może jednak zamiast tych trzech kupić Zeissa 35/2, a potem zbierać na następne Zeissy? Do tego jest jeszcze opcja Nikkorów manualnych, za dużo tego jak na moją głowę, a chcę dobrze zainwestować pieniądze. Jest ktoś na forum kto używa Zeissów i ma porównanie z NIkkorami? Z góry dzięki za wszystkie opinie. Siema!

Rycerz
    Gość

Domyślnie

jakbyś poczytał wątki na forum dokładnie to znalazłbyś kilka osób które używają i zachwalają te szkła albo i nie

edit:
    35/2
    35/1.4
    28/2 i 35/2
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 20-10-2010 o 12:54

Domyślnie

Ogólnie to wątków o Zeissach jest przynajmniej kilka - włącznie z prezentacjami wykonanymi przez mistrzaucieczki ogólnie co mogę powiedzieć osobiście o tych szkłach? Doskonale wykonane i świetne optycznie. Czy kupiłbym je jako podstawowe szkła? Raczej nie - mimo że swego czasu chciałem wszystko wyprzedać i kupić same Zeissy jednak 35/2 już odwleka mi się z zakupem przynajmniej z rok bo mam N 24-70/2.8 który jest bardzo uniwersalny, bardzo ostry i ogólnie również super optycznie. W dodatku ma bardzo szybki AF a jest tylko o 1EV ciemniejszy co w świetle wymienionych zalet sprawia że 35'tkę raczej rzadko bym podpinał... po prostu każde szkło jest produkowane w konkretnym celu i do konkretnych zastosowań - mam np Zeiss'a 85/1.4 i bardzo sobie chwalę - ale np wśród szerokich kątów nie ma już takiego "szału" i znowu wygrał N 14-24/2.8 natomiast jeśli to co fotografujesz pozwala Ci w 100% przewidywać temat zdjęć, nigdzie się nie spieszysz i nie boli Cię brak AF oraz ich cena - szczerze polecam. Ja jednak wiem, że dobrze zrobiłem nie pozbywając się np zoomów nikkora bo idąc na jakiś ślub czy coś, nie mam dylematu że nie zdążę wyostrzyć np w super ciemnej sali czy kościele - dlatego ja na razie postanowiłem zebrać to co mi najbardziej niezbędne z AF, a później będę sobie składał stałki manualne "dla hobby i relaksu"
    EDIT
    Zapomniałem dodać - w świetle wszystkiego powyżej to moja rada - najlepiej nie oglądaj i nie testuj Zeissów... zachorujesz jak ja i później kupowanie szkieł "racjonalnych" będzie bardzo, ale to bardzo trudne bo jak się zarazisz, to nawet jak portfel będzie mówił "nie kupuj - kup to co potrzebne" to będzie Ci ciągle bębniło w głowie "kup zeissa! kup zeissa!"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    ... ale np wśród szerokich kątów nie ma już takiego "szału" i znowu wygrał N 14-24/2.8 ...
    Wiesz, co o tym myślę ...
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Wiesz, co o tym myślę ...
    Yyyy nie wiem albo już nie pamiętam bo tyle wątków o Z było że wiesz... w każdym bądź razie Z 18/3.5 jest mega ciemny jak za tą kasę, Z21/2.8 też jasny nie jest a również kosztuje sporo kasy - jak dodać to że Z21 zwalonego już spotkałem to "też wiesz co o tym myślę"
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Taki nam się troch OT zrobił, wiec spieszę z wyjaśnieniem.
    Chodzi o jakość CZ 21/2.8. Mariusz miał dosyć kiepskie doświadczenia z tym szklę, ja natomiast sobie chwale. To tyle gwoli wyjaśnienia.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Zeissy są do (_._) bo nie mają AF a bez tego nie da się zrobić zdjęcia, i wogóle są kiepskie optycznie, lepiej kup Nikona 35/1.8, nie zobaczysz różnicy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    wśród szerokich kątów nie ma już takiego "szału" i znowu wygrał N 14-24/2.8
    Tu bym się nie zgodził bo jest Distagon T* 15mm
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ale go jeszcze nie było, gdy w 2010 r. kolega pisał te słowa. Osiemnastka bodajże wtedy dopiero co się była pojawiła na rynku, o ile sobie dobrze przypominam.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 11-01-2013 o 00:28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
    Ale go jeszcze nie było, gdy w 2010 r. kolega pisał te słowa.
    Ale teraz jest więc sytuacją się zmieniała
    Szkoda tylko, że jego cena zahacza o kosmos.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów