Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: D300s grip

Domyślnie

Ponieważ to mój pierwszy post na forum chciałbym wszystkich gorąco powitać!

Niestety los chciał, że uderzam do Was "na dzień dobry" z problemem, a ponieważ nie chcę zakładać nowego posta to postanowiłem podpiąć się pod już istniejący na temat gripa do D300.

Wczoraj odebrałem towar - grip Newell MB-D10, podpiąłem go pod aparat i... jego zachowanie jest dalekie od ideału.

1. Po włączeniu aparatu pojawia się dźwięk jakby od razu ustawiany był AF choć nie jest wciśnięty żaden spust migawki.
    2. Robiąc zdjęcie nie wyświetla się jego podgląd (po odłączeniu gripa wszystko wraca do normy)
    3. Nie można wejść do menu podglądu zdjęcia, ba, do menu opcji również nie. Nie działa przycisk INFO i aparat działa dziwnie wolno (ustawia AF z dużym opóźnieniem)
    4. Na gripie działają kółka nastawne ale nie działa zupełnie spust migawki

Używam oryginalnych baterii Nikon i mam wgrany najnowszy soft. Być może ktoś z Was miał podobny problem. Może trafiłem pechowo na walnięty egzemplarz? Wiem, że najlepiej kupić orginalny grip ale zaznaczę, że na zamiennik zdecydowałem się dlatego, że będzie on używany raptem kilka razy w miesiącu podczas zdjęć na meczach więc nie potrzebuję "woła roboczego"

Pozdrawiam /Łukasz

Domyślnie

Wygląda, że grip ma problem ze spustem - to by tłumaczyło m.in. brak podglądu zdjęć.

Sprawdzić czy coś nie blokuje spustu na gripie. Jeśli nie to reklamować u sprzedawcy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Witaj!

Dzięki za odpowiedź, potwierdziłeś moje przypuszczenia choć bardziej wygląda mi to na jakieś zwarcie bo spust klika dobrze - tzn dwustopniowo - tyle, że nie wyzwala migawki.

Idzie na reklamację, trudno ;/ Oszczędny jak zwykle płaci 2x...

Oszczędny w słowach Awatar misio1399
    Miasto
    Kraków/ Faringdon UK

Domyślnie

wybrałbym opcje sprzedać i kupić używany ale orginalny. no i materiał z którego jest wykonany poprostu jest jak body i elegancko leży w łapie

Domyślnie

Wygląda na to że spust migawki jest cały czas zwarty
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Sephi jeżeli kupiłeś nowy grip i korzystałeś z oferty sklepu internetowego, a nie chcesz rezygnować z tego gripa(zwracać do sklepu) to skontaktuj się z firmą Foxfoto. Gripy na gwarancji wymieniają na nowe sztuki. Jak im wyślesz grip, to możesz się z nimi umówić żeby wysłali Ci np. 3 sztuki gripów do najbliższego Ci sklepu, który rozprowadza ich sprzęt. Po przetestowaniu w sklepie napewno trafi się sztuka wolna od wad. Pozostałe dwie wrócą do nich. Po początkowych problemach, teraz złego słowa nie powiem na zamiennik tej firmy. Grip mam podpięty pod D300s.

Domyślnie

Mam D300s i uzywam gripa Alphe z orginalna bateria, wszystko dziala jak nalezy, brak roznic Alpha a orginal oczywiscie oprocz zaoszczedzonych 800-900 PLN

Smile

Cytat Zamieszczone przez wunat Zobacz posta
    a jakie sa wymierne roznice miedzy oryginalem a nie oryginalnym gripem?
    Przede wszystkim cena i trochę jakość wykonania.Zamienniki firmy Meike są naprawdę bardzo dobrej jakości.

Oszczędny w słowach Awatar krispike
    Miasto
    Lubelszczyzna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leszek225 Zobacz posta
    Mam D300s i uzywam gripa Alphe z orginalna bateria, wszystko dziala jak nalezy, brak roznic Alpha a orginal oczywiscie oprocz zaoszczedzonych 800-900 PLN
    Dokładnie - mam to samo (od 1,5 roku) - potwierdzam, polecam!
    |D50|D300s|N18-70|N50/1.8|T17-50/2.8VC|SB-800|MF055XPro|
    "Wszystko, na co patrzysz w Twoim otoczeniu, powinno Cię cieszyć. A wszystko, co widzisz... to światło"

Domyślnie

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ostatecznie sprzedający zwrócił mi pieniądze (ja mu towar) bo na naprawę serwisową trzeba by czekać 1-2 miesiące.
    Wezmę pod uwagę Wasze sugestie co do zamienników

Pozdrowienia

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów