Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Nie wiedziałem gdzie zamieścić swój post więc postanowiłem umieścić go w tym dziale.
Przeglądam już kilka dni Wasze forum i bez obrazy ale większość artykułów jest zaserwowanych dla bardziej zorientowanych w temacie fotografii. Nigdzie nie ma żadnego tutorialu dla typowego amatora rozpoczynającego przygode z fotografią... Chodzi mi tu o:
1. podstawy fotografii jakieś podręczniki, linki do stron. (Podręczników jest cała masa sam mam ich kilka w domu ale nie wszystkie klarownie rozwiewają pytania.) (generalnie chodzi mi o przesłonę-ktoś kiedyś napisał że im mniejsza np: światło 2.8 tym mamy ładnie rozmyte tło i tu się zgadzam ale... jeśli chcemy zrobić ostre zdjęcie dalszego obiektu a mamy mało światła to przesłona 2.8 rozmywa tło...tzn nie jest ostra... tu jako przykład podam swoje zdjęcie rozbione N5k z obiektywem T17-50-2.8...
http://imageshack.us/photo/my-images/405/dsc2515b.jpg/
wiem wiem ten obiektyw nie nadaje się do sportu a tym bardziej moje body ze słabym af... szumy powyżej 640 zauważalne...ktoś kiedyś również napisał że im większa przesłona tym głębsza ostrość obiektów.. to po co gdzie indziej znowu piszą że jak jest mało światła dobrze robić jasnym obiektywem...
2. Kwestia wywoływania zdjęć - Lightroom czy CS5 czy może oba na raz ? oraz co i jak robić przy obróbce zdjęć wyostrzaniu itd...
3. Więcej pytań nie będę zadawał chyba że już zostanę zmuszonyZ góry przepraszam za ,,głupoty'' jakie wypisuje i jeśli ktoś jest na tyle życzliwy aby zająć się tematem proszę o komentarze w przeciwnym razie proszę nie zabierać głosu bo i po co się wywyższać
ps. A może by stworzyć dział z grupami lokalnymi ? gdzie każdy znajdując dane województwo mógłby dopisywać miejscowości skąd pochodzi i zakres działania oraz życzliwość jeśli chodzi o przyjmowanie pod swe skrzydła na wspólne plenery totalnych amatorów. (są zloty już zauważyłem ale taki dział pozwolił by stale z kimś utrzymywać kontakt- w granicach zdrowego rozsądku :P )
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami