Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: D90 i SB-700

Domyślnie D90 i SB-700

Witam
    Do niedawna używałem z moim nikonem D90 starej lampy Minolta program 4000 oczywnście w manualu bo innaczej się nie da.
    W aparacie iso L 0.3 (odpowiednik iso 100 ?) czas 200 i f od 3,5 do 5,6 (nikkor 18-105 mniej się nie da) lampa pełna moc od sufitu i zdjęcia w mieszkaniu super.
    Od kilku dni jestem posiadaczem SB-700 i w manualu na pełnej mocy zdjęcia naświetlone bardzo dobrze ale co z tym TTL za który sporo zapłaciłem a odbijając od sufitu wiecznie niedoświetlone.
    Jak dodam 2 EV to z bliska jest ok ale pare metrów dalej (przy okazji i przesłona większa) już niedoświetlone.

Czy odbijając światło od sufitu lampę używa się tylko w manualu ?

Dodam ,że w większości fotografuję bardzo ruchliwe dzieci.

Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

SB-700 pracuje domyślnie w TTL-BL - działa trochę inaczej niż zwykły TTL - zazwyczaj 1-2 EV słabiej doświetla niż zwykły iTTL

Pokaż jakieś niedoświetlone zdjęcie, bo może źle je oceniasz.

Edit:
    Moc Minolty 4000AF - LP=40m
    Moc SB-700 - LP=27m
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 15-12-2012 o 16:58
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Inna sprawa że SB-700 na TTL odbijana od sufitu nie da Ci takiej niezawodności jak manual.

Domyślnie

A spróbuj podpiąć jakąś stałkę (jeżeli masz).Nie wiem dlaczego, ale moja SB700 z N16-85 niedoświetla a ze stałkami N 50/1,4D i N35/2,0 działa prawidłowo (palnik na wprost). Dziwne ale prawdziwe.
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Jak napisali wyżej koledzy SB 700 jest pozbawiona TTL, a dostępny jest jedynynie TTL BL; nie będę się wdawał w szczegóły o różnicy pomiędzy TTL i TTL BL, bo znajdziesz je zarówno na forum, jak i w interniecie ale..
    Ustaw w aparacie punktowy pomiar światła ( NIE matrycowy i NIE centralnie ważony ), wprawdzie nie mam SB 700 ale powinno pomóc.

EDIT

Napisz, czy sa jakieś zmiany (przy odbijaniu od sufitu), bo sam jestem ciekaw

Domyślnie

pierwsze dwie fotki zrobione z TTL BL palnik w sufit +2EV, a ostatnia w manualu na pełnej mocy w sufit.
    http://i48.tinypic.com/zls191.jpg

http://i45.tinypic.com/2edpnb8.jpg

http://i45.tinypic.com/s31rgl.jpg

zaraz sprawdze na stałce i jaki mam ustawiony pomiar światła
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 05-12-2014 o 09:39 Powód: rozmiar zdjęć

Domyślnie

coś nie mogę edytować ostatniej wypowiedzi.

Nie bardzo mam dziś jak sprawdzić bo dzieci śpią więc nie mogę błyskać w dużym pokoju ,ale w małej kuchni punktowy pomiar światła daje obiecujące efekty.
    TTL palnik w sufit 0EV i naświetlone prawidłowo. Jutro sprawdzę w większym pomieszczeniu.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kabanosik Zobacz posta
    coś nie mogę edytować ostatniej wypowiedzi.

Nie bardzo mam dziś jak sprawdzić bo dzieci śpią więc nie mogę błyskać w dużym pokoju ,ale w małej kuchni punktowy pomiar światła daje obiecujące efekty.
    TTL palnik w sufit 0EV i naświetlone prawidłowo. Jutro sprawdzę w większym pomieszczeniu.
    Czyli będzie OK, zwróć tylko uwagę na punkt w którym mierzysz światło, bo przy tego typu pomiarze jest to bardzo istotne.

Smile

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Jak napisali wyżej koledzy SB 700 jest pozbawiona TTL, a dostępny jest jedynynie TTL BL
    Lampa SB 700 nie pozwala na manualny wybór trybu TTL ale nie oznacza to, że jest pozbawiona któregoś z trybów. Tryb iTTL lub iTTL BL zmieniają się automatycznie w zależności od ustawień w aparacie:
    - pomiar punktowy - tryb iTTL,
    - pomiar centralnie ważony - tryb iTTL BL,
    - pomiar matrycowy - tryb iTTL BL.
    Szczegóły w instrukcji strona C1 i C2.

Przy okazji pierwszego posta tutaj, witam wszystkich użytkowników forum
    D7000 | N 35mm f/1.8G | N 50mm f/1.4G | N 18-105mm f/3.5-5.6G | S 10-20 f/4-5.6 | SB 700

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Perun Zobacz posta
    Lampa SB 700 nie pozwala na manualny wybór trybu TTL ale nie oznacza to, że jest pozbawiona któregoś z trybów. Tryb iTTL lub iTTL BL zmieniają się automatycznie w zależności od ustawień w aparacie:
    - pomiar punktowy - tryb iTTL,
    - pomiar centralnie ważony - tryb iTTL BL,
    - pomiar matrycowy - tryb iTTL BL.
    Szczegóły w instrukcji strona C1 i C2.

Przy okazji pierwszego posta tutaj, witam wszystkich użytkowników forum
    Jest pozbawiona możliwości wyboru TTL (bez BL), bo nie ma możliwości wyboru
    TTL BL nie ma prawa działać z punktowym pomiarem błysku, bo brak mu danych do obliczenia mocy błysku i wynika to z zasady działania TTL BL, właśnie dlatego zaproponowałem koledze pomiar punktowy, by TTL BL przełączył się z automatu na TTL.
    Normalnie w każdej lampie jest wybór pomiędzy TTL i TTL BL w zależności od tego co jest potrzebne, a w SB 700 TTL można jedynie wymusić rezygnując z pomiaru matrycowego i centralnie ważonego, co jest jakimś koszmarem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów