Ja się nauczyłem już jednego. Jeśli ma być ostro to tylko ze szkłem systemowym...
Szukaj
Ja się nauczyłem już jednego. Jeśli ma być ostro to tylko ze szkłem systemowym...
Fotografuję w myśli wszystko, co widzę- czyli moje amatorskie "arcydzieła"
pod warunkiem ze af dobrze trafi![]()
systemówki mają bardziej precyzyjny i celny autofocus zwłaszcza w cięższych warunkach zastanych- piszecie tak jakbyście uważali problem af w sigmach jako marginalny a tymczasem jedynie ostatnie szkła jakie wyszły mogą pochwalić sie powtarzalnym układem af. zobaczymy co pokaże nowa 35
l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l
Ciąg dalszy opowieści o mojej Sigmie 50 f/1.4:
Jak już wcześniej informowałem, Sigma pojechała do serwisu na kalibrację AF + sprawdzenie czy przypadkiem coś nie jest na rzeczy z silnikiem AF, gdyż dosyć głośno działał jak na HSM. Wysłałem w piątek. Wczoraj w okolicach 17:00 dzwoni do mnie Pani z Foto-Service z informacją, że dokonano ekspertyzy.
AF do kalibracji niestety. Ponadto jakieś łożysko w silniku HSM się rozsypało i będzie je trzeba wymienić (to ono odpowiadało za głośną pracę obiektywu). Całość wyceniona na bagatela:600 PLN z groszami.
Trochę boli taka diagnoza i wycena. Pocieszam się tylko tym, że za chwilę będę miał w ręku rewelacyjny obiektyw, który będzie wreszcie super ostry.
Pytanie brzmi co ja z nim zrobiłem, że taka usterka. O ile dobrze pamiętam, nigdy nie zrobiłem mu krzywdy. Traktowałem go jak złote jajko.
A sam serwis jak do tej pory full profeska. Jeśli naprawa będzie na takim poziomie jak kontakt z klientem to nic dodać nic ująć.
Będę informował co dalej.
Nikon D7000 | Sigma 18-50 EX DC MACRO HSM | Nikkor 10.5 AF Fisheye 2.8G | Sigma 70-200 2.8 APO HSM MACRO | Sigma 50 1.4 EX DG HSM
jeśli kupiłeś przez popularny portal i po otrzymaniu ten silniczek był taki głośny to mogłeś to zareklamować/oddać itp.
600zł to 1/4 nowego szkła , jeśli będzie działało prawidłowo i celnie w każdych warunkach po naprawie i kalibracji to myślę, ze będzie warto. gorzej jak będzie af kapryśny.
daj znać jak go otrzymasz i po testujesz
Szkło kupiłem chyba w lipcu w jednym z komisów. Gdy do mnie dotarło nie zauważyłem by było głośne. Następnie był moment kiedy szkiełko było nieużywane przez może 1,5 miesiąca. Pojechałem na wakacje i tam non stop z nim chodziłem. Fotki niestety nieostre. Jakiś miesiąc temu zaczął działać głośno. Sprawdziłem na nowym D7000 - to samo. No więc zapadła decyzja o serwisowaniu. Zobaczymy. Za kilka dni powinien wrócić. Podzielę się oczywiście wynikami.
Nikon D7000 | Sigma 18-50 EX DC MACRO HSM | Nikkor 10.5 AF Fisheye 2.8G | Sigma 70-200 2.8 APO HSM MACRO | Sigma 50 1.4 EX DG HSM
Mam to szkło prawie rok, używane intensywnie w trudnych warunkach oświetleniowych z D700 i D200 (po to między innymi była kupiona, wo dobrych warunkach używam AF 35-70/2,8D). Szkło żyleta od pełnej dziury, szybkie, ciche i celne. Na imprezach na których używam tej Sigmy, obok chodzą ludzie z systemowymi Canonami i Nikkorami 50/1.4. Tam gdzie one zaczynają warczeć przelatując cały zakres, moja Sigma trafia bezbłędnie tam gdzie ją o to poproszę. To naprawdę niezawodne szkło.
NIKON SYSTEM
Skontaktuj się z nami