Close

Strona 36 z 38 PierwszyPierwszy ... 263435363738 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 377

Domyślnie

Ja się nauczyłem już jednego. Jeśli ma być ostro to tylko ze szkłem systemowym...
    Fotografuję w myśli wszystko, co widzę - czyli moje amatorskie "arcydzieła"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PopaY Zobacz posta
    Ja się nauczyłem już jednego. Jeśli ma być ostro to tylko ze szkłem systemowym...
    Zle trafiles z tym wpisem, akurat ta 50 to jedno ze szkiel ktore ostroscia pokonuje systemowke, stety czy niestety ale przyznali to nawet przeciwncy sigmy
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

pod warunkiem ze af dobrze trafi
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    pod warunkiem ze af dobrze trafi
    A systemowe 50 trafiają lepiej?
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

systemówki mają bardziej precyzyjny i celny autofocus zwłaszcza w cięższych warunkach zastanych- piszecie tak jakbyście uważali problem af w sigmach jako marginalny a tymczasem jedynie ostatnie szkła jakie wyszły mogą pochwalić sie powtarzalnym układem af. zobaczymy co pokaże nowa 35
    FiX-owe Nikony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    systemówki mają bardziej precyzyjny i celny autofocus zwłaszcza w cięższych warunkach zastanych- piszecie tak jakbyście uważali problem af w sigmach jako marginalny a tymczasem jedynie ostatnie szkła jakie wyszły mogą pochwalić sie powtarzalnym układem af. zobaczymy co pokaże nowa 35
    Mam nieco odmienne zdanie na ten temat, mocno poparte praktyką używanie systemowej 50 1.4. Sigma jest lepsza pod wieloma względami ale AF bije na głowę to co prezentuje nikkor. I dobrze, konkurencja akurat mnie odpowiada w tej dziedzinie
    l N D3s l N24/2.8 l P 50/1.8 l N55/3.5 l SY 85/1.4 l N105/4.0 l N300/4 VRl
    l X-T10 l F35/1.4 l SY 12/2.0 l

Domyślnie

Ciąg dalszy opowieści o mojej Sigmie 50 f/1.4:

Jak już wcześniej informowałem, Sigma pojechała do serwisu na kalibrację AF + sprawdzenie czy przypadkiem coś nie jest na rzeczy z silnikiem AF, gdyż dosyć głośno działał jak na HSM. Wysłałem w piątek. Wczoraj w okolicach 17:00 dzwoni do mnie Pani z Foto-Service z informacją, że dokonano ekspertyzy.
    AF do kalibracji niestety. Ponadto jakieś łożysko w silniku HSM się rozsypało i będzie je trzeba wymienić (to ono odpowiadało za głośną pracę obiektywu). Całość wyceniona na bagatela:600 PLN z groszami.

Trochę boli taka diagnoza i wycena. Pocieszam się tylko tym, że za chwilę będę miał w ręku rewelacyjny obiektyw, który będzie wreszcie super ostry.

Pytanie brzmi co ja z nim zrobiłem, że taka usterka. O ile dobrze pamiętam, nigdy nie zrobiłem mu krzywdy. Traktowałem go jak złote jajko.

A sam serwis jak do tej pory full profeska. Jeśli naprawa będzie na takim poziomie jak kontakt z klientem to nic dodać nic ująć.

Będę informował co dalej.
    Nikon D7000 | Sigma 18-50 EX DC MACRO HSM | Nikkor 10.5 AF Fisheye 2.8G | Sigma 70-200 2.8 APO HSM MACRO | Sigma 50 1.4 EX DG HSM

Domyślnie

jeśli kupiłeś przez popularny portal i po otrzymaniu ten silniczek był taki głośny to mogłeś to zareklamować/oddać itp.
    600zł to 1/4 nowego szkła , jeśli będzie działało prawidłowo i celnie w każdych warunkach po naprawie i kalibracji to myślę, ze będzie warto. gorzej jak będzie af kapryśny.
    daj znać jak go otrzymasz i po testujesz
    FiX-owe Nikony

Domyślnie

Szkło kupiłem chyba w lipcu w jednym z komisów. Gdy do mnie dotarło nie zauważyłem by było głośne. Następnie był moment kiedy szkiełko było nieużywane przez może 1,5 miesiąca. Pojechałem na wakacje i tam non stop z nim chodziłem. Fotki niestety nieostre. Jakiś miesiąc temu zaczął działać głośno. Sprawdziłem na nowym D7000 - to samo. No więc zapadła decyzja o serwisowaniu. Zobaczymy. Za kilka dni powinien wrócić. Podzielę się oczywiście wynikami.
    Nikon D7000 | Sigma 18-50 EX DC MACRO HSM | Nikkor 10.5 AF Fisheye 2.8G | Sigma 70-200 2.8 APO HSM MACRO | Sigma 50 1.4 EX DG HSM

Domyślnie

Mam to szkło prawie rok, używane intensywnie w trudnych warunkach oświetleniowych z D700 i D200 (po to między innymi była kupiona, wo dobrych warunkach używam AF 35-70/2,8D). Szkło żyleta od pełnej dziury, szybkie, ciche i celne. Na imprezach na których używam tej Sigmy, obok chodzą ludzie z systemowymi Canonami i Nikkorami 50/1.4. Tam gdzie one zaczynają warczeć przelatując cały zakres, moja Sigma trafia bezbłędnie tam gdzie ją o to poproszę. To naprawdę niezawodne szkło.
    NIKON SYSTEM

Strona 36 z 38 PierwszyPierwszy ... 263435363738 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów