Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68
    Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez National Zobacz posta
    Z tysiąca to i jeszcze da się zrozumieć ale z 3500!
    Osobiście znam takich co przywożą z jednego ślubu do 6 tys rawów Na całym dniu ślubno-weselnym moje migawki strzelają łącznie góra 1500 razy w dwóch aparatach. Po wstępnej selekcji przeprowadzanej na weselu zrzucam w nocy na dysk od 800 do 1100 rawów (bez pleneru). Z tego zostaje na gotowo 400-500 zdjęć. Wszystkie poddaje jakiejś tam ingerencji czy jak to zwał autorskiej obróbce . Kiedyś wydawało mi się, że przywożenie z uroczystości mniej plików to mądrość a Ci co w wielkich tysiącach robią to nie umieją. Dziś widzę to inaczej. Ma się nie za dużo zdjęć na karcie bo się nie dostrzegało, nie widziało potencjalnie ciekawych sytuacji fotograficznych.
    Cytat Zamieszczone przez Kubuś24 Zobacz posta
    Przyłączam się do pytania o autofokus
    Często robię pułapkę ostrości na weselu. Generalnie to z AF na weselach w moich D700 jestem średnio zadowolony. Mam stosunkowo dużo ostrych kadrów, ale to wymaga zaangażowania, a chciało by się ot tak już na luzie, z biodra coś ustrzelić.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 16-09-2012 o 14:23

Domyślnie

Nie za bardzo rozumiem kasowanie na bieżąco, kasujecie bo wiecie, że tego zdjęcia nie chcecie, więc po co było w ogóle naciskać spust?
    Rozumiem zdjęcia nieostre ale tego nie da się złapać na malutkim ekraniuku, rozumiem też że czasem ktoś wlezie w kadr ale to z kolei tak rzadkie przypadki, że kasowanie w trakcie nic nie daje.

Co w ogóle według was daje wam czyszczenie karty w trakcie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie za bardzo rozumiem kasowanie na bieżąco, kasujecie bo wiecie, że tego zdjęcia nie chcecie, więc po co było w ogóle naciskać spust?
    Rozumiem zdjęcia nieostre ale tego nie da się złapać na malutkim ekraniuku, rozumiem też że czasem ktoś wlezie w kadr ale to z kolei tak rzadkie przypadki, że kasowanie w trakcie nic nie daje.

ponieważ ludzkie oko widzi inaczej niz aparat więc okazuje sie ze to jednak nie to, poza tym na weselu jest duzy odpad, po co zapychac karty i dyski zewnętrzne w domu tysiącami plików skoro można kasować na bieżąco i przywieźć mniej a lepszych klatek...

Domyślnie

No niby tak, ale po pierwsze ludzkie oko na 3 calowym ekranie widzi średnio, po drugie nie trzeba zapychać w domu można spokojnie skasować przecież, nie mówię, żeby je trzymać, tylko zastanawiałem się, czy to oszczędność kart, czy chęć zajęcia się czymś w czasie 'przerw', czy jeszcze jakiś inny powód...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta

Bo od momentu zdecydowania się na naciśnięcie spustu do momentu jego naciśnięcia jest na tyle dużo czasu, że ludzie często nieoczekiwanie zmienią swoje położenie/minę tak bardzo, że nie odpowiada to temu co się chciało uchwycić i zdjęcie ląduje w koszu.

Co do wyświetlacza, jak masz 5 podobnych kadrów to nie jesteś w stanie patrząc na wyświetlacz wyeliminować 1-2 najgorsze? Nie wierzę....

Co do zapychania czasu w przerwach, jedni lubią podrywać wtedy druhny, inni idą na fajkę, ja mam czas więc przeglądam materiał, skoro już jestem na weselu i nie pójdę się zdrzemnąć, to bez sensu siedzieć na tyłku i nic nie robić, lepiej pogrzebać i w domu drugi raz czas na najgorsze kadry nie marnować tylko zająć się selekcją pozytywną.

PS. Ugryzę Cię z drugiej strony; skoro "kasujecie bo wiecie, że tego zdjęcia nie chcecie, więc po co było w ogóle naciskać spust?" to Ty pewnie w 90% to co uwieczniasz na zdjęciach oddajesz młodym i raczej rzadko robisz zdjęcie które nie ląduje u nich na płycie? Jeśli tak to masz niezłe szczęście trafiać w conajmniej 90% w idealny moment za pierwszym strzałem, nieraz ludzie są tak rozczepani że jest to praktycznie niemożliwe. Ale ja stawiam że robisz selekcję w domu i oddajesz 20-30% tego co ogólnie zroibłeś, a w takim razie zadam Tobie to pytanie; skoro wiedzialeś że tego zdjęcia nie oddasz, to po co naciskałeś spust?
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 16-09-2012 o 22:02
    ;]

Domyślnie

raz jedyny miałem problem z padem karty.
    gość, który odzyskał dane powiedział, że poszło sprawnie m.in. dlatego, że nie kasowałem bieżąco plików w aparacie i nie naruszyłem jakiś tam struktur czy tablic, nie znam się. tyle ku przestrodze. niczego nie kasuję, nie robię żadnych selekcji na weselu, a jeśli już, sporadycznie.
    poza tym szkoda czasu, zawsze dzieje się coś wartego uwagi, no i masa klatek, które wydawałoby się, że warte są kosza, okazywały się finalnie w całości materiału cenne lub bezcenne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    raz jedyny miałem problem z padem karty.
    gość, który odzyskał dane powiedział, że poszło sprawnie m.in. dlatego, że nie kasowałem bieżąco plików w aparacie i nie naruszyłem jakiś tam struktur czy tablic
    tego nie wiedziałem, pora więc zaprzestać kasowania

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta

Często robię pułapkę ostrości na weselu. Generalnie to z AF na weselach w moich D700 jestem średnio zadowolony. Mam stosunkowo dużo ostrych kadrów, ale to wymaga zaangażowania, a chciało by się ot tak już na luzie, z biodra coś ustrzelić.
    można poprosić jaśniej
    w dynamicznych scenach, przy bardzo słabym oświetleniu mam dużo więcej nieostrych kadrów niż bym sobie życzył
    próbowałem już różne opcje:
    - af tylko w body
    - af w body i lampie
    - af tylko w lampie
    - tylko centralny punkt z doświetleniem
    - tylko ze światłem
    - z videolightem jako pomoc dla af
    - af-c
    - af-s
    ilość nie trafionych zawsze podobna (d700+24-70/2.8+sb900)
    jak wy sobie radzicie na weselu by mieć jak najwięcej ostrych kadrów?
    Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 16-09-2012 o 23:15

Domyślnie

gość, który odzyskał dane powiedział, że poszło sprawnie m.in. dlatego, że nie kasowałem bieżąco plików w aparacie i nie naruszyłem jakiś tam struktur czy tablic, nie znam się.
    Takie gadanie bardziej do mnie przemawia :P

Co do AF, ja na imprezie używam AF-C, i 11 punktów w wizjerze, gdybym miał właczone 51 za długo by mi schodziło przejście z jednego końca ekranu na drugi. Punkt AF zawsze wybieram ręcznie, i przeważnie jest to punkt w prawym lub lewym górnym rogu, czyli nie krzyżowy. Przy celowaniu staram się żeby punkt był na jakiejś krawędzi, także praktycznie cały czas aparat nadąża z przestawianiem ostrości jak ludzie tańczą. Używam priorytetu ostrości.

Odsetek nietrafionych zdjęć jest bardzo, bardzo mały, praktycznie znikomy, ale pod warunkiem że jeśli jest ciemno to pilnuję punktu ostrości żeby był na krawędziach (mankiet koszuli, uszy/kolczyki). Jak jest jasno można strzelać z biodra, zarówno na szkłach AF-S jak i AF-D. Jak jest bardzo ciemno szkła zaczynają jeździć po zakresie, ale musi być bardzo mroczno.
    ;]

Domyślnie

[...]fotograficzne ADHD[...]
    Adamie, chciałem serdecznie podziękować, za te słowa. To fotograficzne ADHD okazuje się genialnym motywatorem i poganiaczem. Odkąd to przeczytałem i sobie tylko przypomnę, to aż chce się naciskać spust migawki. Więc będę sobie to powtarzał i po tysiąckroć w każdej sekundzie z aparatem w ręku. Nie wiem czemu, tak to działa, ale dziękuję.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Zastanawia mnie czy realnie jest szansa porozmawiać o workflow fotografa ślubnego. Bo przez 5 stron jest rozmowa o tym ile zdjęć się powinno oddawać i czemu 3000 RAWów to za dużo i nie-profi.

Co do pytań o autofocusa sprzedam wykorzystywany przeze mnie patent:
    - zawsze AF-C
    - przycisk AF-ON sluzy do ustawiania ostrosci, migawka tylko zwalnia migawke
    - 11-punktiwy AF
    - srodek wybieraka wielofunkcyjnego zaprogramowany by centrowal autofocus, wtedy nawet nie majac aparatu przy oku klikam guzik i np. 2 razy w lewo daje mi skrajny lewy punkt AF, ulatwia gdy mozesz ustawiac punkt podnoszac aparat do oka.
    - Przy scenach dynamicznych moge trzymac wcisniety AF-ON i ustawiac ostrosc 'ciagle' a spust migawki wciskam tylko jak trafiam na ten moment co chce.

Pracuje tak od dluzszego czasu i jest super !

To jak z tym workflow bedzie?
    Mnie zwlaszcza ciekawi workflow uzytkownikow Nikona D800
    Sam usunąłem komercyjną stopkę, choć to nieco absurdalne by na stronie o tematyce fotograficznej nie można było podać linku do własnej strony o tematyce fotograficznej...

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów