Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Sorry, ale jeśli mam zapłacić 3k za fotografa, który ma takie podejście do pracy to dziwie się, że ktoś daje foterowi ślubnemu więcej niż 500 zł.
    Oczywiście też uważam, że 1000 surowych zdjęć to aż nad to co jest potrzebne, ale pisanie, pisanie o 45 minutowych przerwach co pół godziny pracy jest mocno cyniczne i moim zdaniem to wykorzystywanie młodych.
    Potem jest mnóstwo narzekania, że taki ślubny pracuje od 14 do 01 albo i 02 tylko, że jeśli co 20 min robi 40 min przerwy to 12 godzin pracuje 3 godziny... W pozostałym czasie jedząc, bawiąc się, lub wyrywając laski. Ja wiem, że "zabawa, jedzenia i laski" to 'część zawodu' ale może wypadałoby przestać jęczeć jak to jest trudno w takim razie??
    Z całą częścią zdjęciową zgadzam się w zupełności, ale takie podejście do pracy to sorry ale poniżej krytyki jest moim zdaniem. I nie chodzi o to, że nawet czuwając 24/24 nie uchwycisz wszystkiego, bo i tak się nie da, ale płacą Ci za to, żebyś zrobił wszystko co w Twojej mocy i spróbował, a nie, żebyś się najadł i zabawił.
    Jeden potrzebuje biegać 12h na pełnych obrotach, żeby zrobić materiał satysfakcjonujący młodych, drugi 20% tego czasu + tryb czuwania (może te 25min przerwy/45min pracy nie do końca dokładnie się wyraziłem - chodzi o pracę jak napisał stock - wiem, że mogę usiąść, pogadać z ludźmi ale czujność nadal włączona). Nie tak, że aparat wędruje do auta a ja urządzam sobie hulanki i swawole z druhami Nie widzę w tym nic złego a już na pewno ani grama wykorzystywania młodych Organizacja pracy nade wszystko!

Domyślnie

z 14godzinnego reportażu przywożę średnio 2800-3000 zdjęć, a zdarzało się, że z tych szczególnie intensywnych 4000-5000. pracuje bardzo, bardzo dużo, intensywnie, szukam tematów. ale nie uważam, żeby moje metody pracy miały być najlepsze. po prostu lubię ruch, lubię pracować, kondycyjnie daję rady no i i myślę, że zawsze dzieje się coś wartego uwagi.

w kontekście selekcji uważam natomiast za stratę czasu selekcję negatywną, czyli wstępne odrzucanie tego, co złe.
    po prostu wybieram to, co najlepsze.
    pozdrowienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta
    z 14godzinnego reportażu przywożę średnio 2800-3000 zdjęć, a zdarzało się, że z tych szczególnie intensywnych 4000-5000. pracuje bardzo, bardzo dużo, intensywnie, szukam tematów. ale nie uważam, żeby moje metody pracy miały być najlepsze. po prostu lubię ruch, lubię pracować, kondycyjnie daję rady no i i myślę, że zawsze dzieje się coś wartego uwagi.

w kontekście selekcji uważam natomiast za stratę czasu selekcję negatywną, czyli wstępne odrzucanie tego, co złe.
    pozdrowienia.
    Adamie.
    W skrajnym przypadku to zdjęcie co 12 sekund. Ja uważam że to ździebko za dużo, ale nie śmiem bynajmniej krytykować fachowca lecz wyrażam zdziwienie.

Domyślnie

w skrajnym przypadku, dynamicznym wydarzeniu i intensywnej serii i mocnym buforze w 2 aparatach da się zrobić 120 w minutę-dwie

nie ma za dużo i za mało. to jest temat, który mnie zawsze w pewnym sensie zastanawiał, co to znaczy "wystarczająco" i kiedyś usłyszałem, że w takim razie "idzie mi nieźle dlatego, że robię tak dużo i jest z czego wybierać". może. a może to by było za łatwe.

po prostu szukam tematów, pracuję dyskretnie, ale mam wewnętrzne fotograficzne ADHD i silną potrzebę pracy/ruchu.

znam bardzo cenionych ludzi, którzy pracując w duecie przynoszą 7 do 10 tys. znam też faceta, wyjątkowo popularneego w skali globu, który robi 6-10 tyś, sam. a taki Ascough 1000-1500, tyle, że na wyspach przyjęcia mają nieco inny charakter niż u nas. kwestia sposobu pracy, intensywności wydarzeń na ślubie, jego skali, itd, itd.

kiedyś robiłem duużo mniej, a wydawałoby się, że tendencja powinna być odwrotna

a swoją drogą fotografowałem niedawno chrzest, na którym ksiądz mocno obostrzył mi możliwość pracy. zrobiłem z kościoła niecałe 50 klatek, wszystkie w trybie silent. i jest na pewno co najmniej przyzwoicie.
    Ostatnio edytowane przez Adam Trzcionka ; 14-09-2012 o 22:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati7302 Zobacz posta
    Ja przywożę do 1500 fot, później zostawiamy ok. 700.

Mały OT:
    W jakim trybie macie autofokus na sali, przy tańcach AF-C czy AF-S? I czy macie ustawiony priorytet ostrości?
    Przyłączam się do pytania o autofokus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adam Trzcionka Zobacz posta

pozdrowienia.
    Po pierwszej części Twojej wypowiedzi zdumiony chciałem zapytać jak dajesz radę zrobić szybką selekcję; odpowiedź znalazłem poniżej - selekcja pozytywna (:
    Do tej pory nie mogłem przekonać się do rangowania gwiazdkami (wychodziłem z założenia "cóż to jest jedno kliknięcie, i tak muszę zdjęcie zobaczyć"), ale wobec zalegającej pracy wreszcie Cię posłucham (:

Przy okazji, podczas selekcji oglądacie 1 zdjęcie na całym ekranie?
    Tak sobie myślę, że przy 4, 6, a może nawet 8 też będę w stanie ocenić wartość klatki (27"),
    ktoś może potwierdzić, że to przyspieszy pracę?
    Ja od poniedziałku tak spróbuję..
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubuś24 Zobacz posta
    Przyłączam się do pytania o autofokus
    Większość czasu af-c (podczas całego reportażu, "af-on" zdefiniowany na lockowanie af),
    przy bardzo szerokim kącie, zwłaszcza przy fishu - af-m, można trochę poszaleć (:
    jak jest mega ciemno af-s korzystający z wspomagania sabinki.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Ja w domu takze robie selekcje pozytywną, czasami okazuje sie ze z pozoru beznadziejnej klatki uda sie wyłuskac cos ciekawego... Stock jak ja lubie kawke i papieroska co do ruchu, bywają wesela ze ruch jest tak intensywny ze az ciurkiem leci po plecach, ale ostatnio mialem wesele polsko-angielskie gdzie dopiero po 22 cos sie ruszylo, jedli i pili, ogolnie nuda, ale zawsze cos tam sie znajdzie...

Domyślnie

Adam wg mnie ma w jednym napewno rację. Selekcja negatywna jest zła bo zabiera czas. Bardzo złym nawykiem jest oglądanie zdjęć zaraz po zrobieniu nawet w ważnych momentach, np zakłada młody obrączkę, robisz zdjęcie i sprawdzasz, czy je usunąć czy zostawć, zamiast trzymać aparat przy oku i czekać na zrobienie następnego. Ja selekcjonuję kiedy Wy idziecie na papierosa, nie palę więc mam na takie rzeczy czas, i takie rozwiązanie u mnie sprawdza się od dawna bardzo dobrze.

Jak bym nie selekcjonował to też przywoziłbym do domu masę zdjęć (co widać po pierwszym i ostatnim numerze zdjęcia zrobionego podczas zlecenia), ale jeśli wiem jakie zdjęcie chciałem zrobić to wiem które mogę usunąć, bo wiem które nie spełnia określonych oczekiwań, a z kolei jeśli wiem które mogę usunąć to robię to odrazu jeśli mam przerwę, żeby nie zwozić do domu niepotrzebnych kadrów. Co innego jak się robi z zaskoczenia, wtedy łapie się spontan i robi selekcję pozytywną już na spokojnie przed monitorem, ale to inna sytuacja. Przynajmniej ja to tak widzę i tak pracuję.
    ;]

Domyślnie

z dzisiejszego 1800 klatek, bez sesji, może będzie w tygodniu, jutro śpimy
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów