Close

Strona 8 z 293 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 2925

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinKonrad Zobacz posta
    Przeczytałem, poszedłem na rolnicze złomowisko (akurat jestem na wsi i nie mam dostępu do biblioteki własnych rawów) zrobiłem 3 fotki, wydawałoby się, że ekspozycja o dużym zakresie tonalnym i ciekawych fakturach. 3 fotki z + i - 3 EV. Wrzucam je na skydrive ale idzie powoli, mam bardzo cienki internet a NEFy ważą po 30 mb każdy.

NEFY do ściągnięcia tutaj:
    https://skydrive.live.com/redir?resi...9ADB57EF06!485
    Dzięki za zdjęcia, bardzo się przydały.

Cytat Zamieszczone przez octavarium Zobacz posta
    A tak właściwie, to po co rzucać sample -3EV, 0, +3EV?
    Kto tak kwasi zdjęcia?
    A chociażby po to, aby ocenić, jak D600 radzi sobie przy forsowaniu/wyciąganiu z cieni i ze świateł.
    A i pewnie też nie słyszałeś np. o hdr czy fuzji?
    Jeśli masz ograniczone potrzeby (a może też wiedzę i umiejętności), to jeszcze nie znaczy, że inni mają podobne - nie mierz wszystkich swoją miarką.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Thx MarcinKonrad. Zapodaj na spokojnie (nie śpieszy się). Byle w jakimś normalnym świetle. Napisz od razu jakim obiektywem cykałeś foty. Ewentualnie napisz jak tam z trafnością AF w Twoim D 600.

Domyślnie

A ja chciałbym zobaczyć sample już gotowe, pokazujące co można z tej puchy wycisnąć, prześwietlić czy nie doświetlić można wszystkim a mój stary LR nie chce odpalić tych nefów a coś mi się partoli a aktualizacją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarcinKonrad Zobacz posta
    Jak pobrać te nefy? Po kliknięciu na pobierz folder wyskakuje mi panel logowania.

edit
    już wiem
    Ostatnio edytowane przez vinci99 ; 25-11-2012 o 16:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinci99 Zobacz posta
    Jak pobrać te nefy? Po kliknięciu na pobierz folder wyskakuje mi panel logowania.

edit
    już wiem
    Kliknij po prostu w "kafelek" z plikiem, nie zaznaczaj ich. Po kliknięciu od razu ściąga.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NIKOLAY Zobacz posta
    Thx MarcinKonrad. Zapodaj na spokojnie (nie śpieszy się). Byle w jakimś normalnym świetle. Napisz od razu jakim obiektywem cykałeś foty. Ewentualnie napisz jak tam z trafnością AF w Twoim D 600.
    Teraz wrzucam ekstremalnego "fetysza".
    D600 + AF-S 24-70 @70mm
    ISO 6400
    mżawka, zdjęcie z ręki, światło paskudne - pochodzące jedynie z pochodni i innych lampionów lecących do nieba
    ostrzenie automatyczne, preselekcja przysłony,
    f 3,2 1/30s

Poniżej JPG pochodzący z LR 4.3 po przeróbce "auto" oraz drugie zdjęcie JPG po przeróbce ręcznej.
    Oryginalny plik NEF tutaj: https://skydrive.live.com/redir?resi...9ADB57EF06!504

... keep walking ...

Domyślnie

Marcin- ja się poddaję. Pościągałem sobie te cegiełki z fotami od Ciebie https://skydrive.live.com/redir?resi...9ADB57EF06!485 i żadne zdjęcie nie jest ostre. To ja już się nie odzywam bo czegoś nie kumam

Domyślnie

jak masz ustawione wyostrzanie w swojej puszce? JPGi będą pochodną tych ustawień. W NEF-ach masz na zero, dlatego możesz sobie wyostrzyć ręcznie w LR.
    Część z tych zdjęć jest celowo robiona np. z f8. Nawet gdyby AF nie trafiał - na co nie narzekam - to przy tych odległościach i ogniskowej większość spora część kadru mieści się w fokalnej.
    Czy lampion powyżej nie jest ostry? Oczywiście w surowym pliku wydaje się mydlany... co obrazuje pierwszy obrazek.

Zaraz wrzucę inne sample.
    ... keep walking ...

Domyślnie

No wiesz Marcinie ... swoim D 90 nie ustawiam żadnego wyostrzania i czy to RAW czy JPG foty wychodzą ..... hmmmmmm ..... jakby to powiedzieć ..... no, że ostre są i nie potrzebują dodatkowej obróbki by o nich powiedzieć "ostre" czy "kontrastowe". Może nie chwytam przesłania i któryś z kolegów z odpowiednim stażem wypowie się co do tych fotek ?? Nie mam na myśli tych z lampionem ale te robione w biały dzień z wizerunkiem maszyn. Szukam na nich tej ostrości i nie mogę nigdzie znaleźć (nie czepiam się DR bo to akurat jest oczywiste ... )

PS.

Nie doczytałem. Czy możesz podać jakim obiektywem fotografowałeś ?

Strona 8 z 293 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów