A ja dzisiaj w sklepie FJ zapoznałem sympatycznego i szczęśliwego posiadacza D800 nr 606xxxxx ,który przed zakupem kolejnego obiektywu robił testy aby trafić dobre szkło bez wad FF i BF .Ze swojego body był bardzo zadowolony bo udało mu się kupić sztukę idealną bez znanych wszystkim wad AF. Po krótkiej rozmowie okazało się ,że większość swoich testów przeprowadził w terenie na F5,6 i F8 , pokazywał mi zdjęcia na wyświetlaczu ,które w większości wyglądały na ostre.Pomogłem panu J.wybrać 85/1,8G i dzięki uprzejmości obsługi zrobiliśmy typowe testy 4 szt R6 ,sklepowa linijka itd na F1,8 . Na 2 szt dostępne w sklepie wszystkie posiadały podobny FF , który próbowaliśmy skorygować za pomocą mikroregulacji -było to niemożliwe ponieważ ustawiając poprawnie centralny pkt skrajne miały BF i odwrotnie jak udało się ustawić centralny pkt na +15 na 2m to na 5m było do du..y . Raz na kila strzałów AF łapał ostrość w pkt ,ale nie było to powtarzalne.Na koniec pan Jacek strzelił kilka fot miłej pani sprzedawczyni aby sprawdzić jak to wygląda w praktyce F1,8 ostrość ustawiona na oczy a pkt ostrości znajdował się na biuście (rozmiar ok 75D). Po przymknięciu d F4 było lepiej ,sprawdziliśmy też 50 1,4G podobne problemy na F 1,4 FF zależny od odległości .Jutro body pana Jacka jedzie na Łopuszańską ,przez całe 2 tygodnie był szczęśliwym posiadaczem D800 bez wady AF.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami