Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Ekspozycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolarz Zobacz posta
    Komórke można zaokrąglić w excelu do zadanej liczyby cyfr po przecinku...
    Owszem można, co wcale nie zrobi z liczby w reprezentacji dziesiętnej ułamka zwykłego w formacie 1/X, a o taki by nam tutaj chodziło. Jedynie co można zrobić to wykonać działanie 1/wynik i zaokrąglić do liczby całkowitej, ale tylko jeśli wynik jest mniejszy od 1, a dla wyników równych, lub mniejszych od 1 zostawić bez tego działania (funkcją 'JEŻELI'). Da się to zrobić bez problemu, a jeszcze prościej w VBA korzystając z tablicy czasów dostępnych w aparacie, żeby zamiast np. 1/130 pokazywało 1/125s. Wszytsko się da, jak się chce
    Ostatnio edytowane przez skosiarek ; 20-11-2012 o 08:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skosiarek Zobacz posta
    Owszem można, co wcale nie zrobi z liczby w reprezentacji dziesiętnej ułamka zwykłego w formacie 1/X, a o taki by nam tutaj chodziło. Jedynie co można zrobić to wykonać działanie 1/wynik i zaokrąglić do liczby całkowitej, ale tylko jeśli wynik jest mniejszy od 1, a dla wyników równych, lub mniejszych od 1 zostawić bez tego działania (funkcją 'JEŻELI'). Da się to zrobić bez problemu, a jeszcze prościej w VBA korzystając z tablicy czasów dostępnych w aparacie, żeby zamiast np. 1/130 pokazywało 1/125s. Wszytsko się da, jak się chce
    A nie prościej pobrać aplikację, która sama wszystko policzy ?? jest tego sporo. Na Androida, iOS, WP czy Symbiana. Podejrzewam, że i w javie się znajdą... Więc i na PC też są... A jak nie to jaki problem taką prostą aplikację napisać... przecież to zajmie może z 15-20 minut....
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Przecież (znając ciąg wartości przysłon, ale nie wyobrażam sobie żeby ktoś mógł go nie znać...) to się da policzyć na palcach w czasie zbliżonym do potrzebnego na wklepanie danych do aplikacji w komórce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam.dorozinski Zobacz posta
    Przecież (znając ciąg wartości przysłon, ale nie wyobrażam sobie żeby ktoś mógł go nie znać...) to się da policzyć na palcach w czasie zbliżonym do potrzebnego na wklepanie danych do aplikacji w komórce
    Ja mówię o tych, którzy tego nie znają, a nauczenie się paru liczb jest zbyt skomplikowane lub zajmuje za dużo czasu...

Z resztą, mi jak się nie chce liczyć w pamięci czy na palcach, to zawsze liczę na aparacie... też szybko i wygodnie - wystarczy kółkiem pokręcić.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ja mówię o tych, którzy tego nie znają, a nauczenie się paru liczb jest zbyt skomplikowane lub zajmuje za dużo czasu...
    Litości... może to kwestia pokoleń, ja się uczyłem tabliczki mnożenia do 100 na pamięć we wczesnej podstawówce, i dało radę. A tu jest do zapamiętania dziesięć liczb. Na dodatek one są ciągiem, gdzie kolejna wartość to poprzednia x1.4 ... a jak mnożenie x1.4 to dla kogoś za dużo, to zapamiętuje 1.4 i 2, a potem kolejne są dwa razy większe od tej dwa wstecz. Mnożenie x2 chyba nie przekracza możliwości kogoś, kto umie obsługiwać aparat?

Domyślnie

Na dodatek one są ciągiem, gdzie kolejna wartość to poprzednia x1.4 ...

zapamiętuje 1.4 i 2, a potem kolejne są dwa razy większe od tej dwa wstecz. Mnożenie x2 chyba nie przekracza możliwości kogoś, kto umie obsługiwać aparat?
    Nie chcę Cię martwić ale dwa zdania i dwa różne wzory, coś jakby nie tak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Nie chcę Cię martwić ale dwa zdania i dwa różne wzory, coś jakby nie tak
    Mówisz?

1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8

1.4 ... 1.4*1.4 = 2 ... 2*1.4 = 2.8 ... 2.8*1.4 = 4 ... 4*1.4 = 5.6 itd

ale że mnożenie przez 1.4 jest (przynajmniej dla mnie) nieoczywiste, to można spojrzeć na to tak:

1.4 ... 1.4*2 = 2.8 ... 2.8*2 = 5.6 ... 5.6*2 = 11
    2 ... 2*2 = 4 ... 4*2 = 8 ... 8*2 = 16

i masz na zmianę parzyste i nieparzyste elementy ciągu przysłon, uzyskane za pomocą zapamiętania dwóch wartości i mnożenia przez 2.

Domyślnie

Mówisz?

1.4 - 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8

1.4 ... 1.4*1.4 = 2 ... 2*1.4 = 2.8 ... 2.8*1.4 = 4 ... 4*1.4 = 5.6 itd

ale że mnożenie przez 1.4 jest (przynajmniej dla mnie) nieoczywiste, to można spojrzeć na to tak:

1.4 ... 1.4*2 = 2.8 ... 2.8*2 = 5.6 ... 5.6*2 = 11
    2 ... 2*2 = 4 ... 4*2 = 8 ... 8*2 = 16

i masz na zmianę parzyste i nieparzyste elementy ciągu przysłon, uzyskane za pomocą zapamiętania dwóch wartości i mnożenia przez 2.
    Ano widzisz, jak się dopisze "co drugie" to już lepiej
    ale kolejna wartość to nie może być poprzednia razy jednocześnie 1.4 i 2...

Edit: Teraz dopiero dotarł do mnie sens kolejne większe od tej o dwa wstecz, piękna konstrukcja

Oczywiście miałeś rację

Domyślnie

Że się sam zacytuję:

to zapamiętuje 1.4 i 2, a potem kolejne są dwa razy większe od tej dwa wstecz. Mnożenie x2 chyba nie przekracza możliwości kogoś, kto umie obsługiwać aparat?

Domyślnie

... one są ciągiem, gdzie kolejna wartość to poprzednia x1.4 ... a jak mnożenie x1.4 to dla kogoś za dużo, to zapamiętuje 1.4 i 2, a potem kolejne są dwa razy większe od tej dwa wstecz.
    też stosuje ten sposób liczenia
    Sprawę komplikują ustawienia co 1/3 EV czyli "głupie" przysłony w rodzaju 6,3 czy 7,1. Liczę więc posługując się klasycznym ciągiem przysłon (i analogicznie czasów) oraz "poprawką" o 1/3 lub 2/3.

Nawet światłomierz (zewnętrzny, Sekonic) ustawiłem na skoki co 1 EV by mi nie pokazywał idiotycznych przysłon.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów