Close

Strona 54 z 102 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1011
    Oszczędny w słowach Awatar Pieroo
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Panie Łukaszu, wiem,że to nie jest jakimś wielkim problemem bo po to producent w segmencie profi dał klientom mikroregulacje aby z niej korzystać.
    Problem jest troszkę innej natury, mialem nikkora 180mm 2.8, który trafiał na +20 a zdjęcie wyglądało dopiero dobrze po pomniejszeniu i wyostrzeniu. Jakiś czas temu chciałem kupić nikkora 135mm 2.0 DC lecz też trafiał dopiero na +18 a sprzedający zapewniał, że trafia z d 700 w punkt na kilku korpusac więc wysłałem korpus z nikkorem 28mm (+14) do serwisu w celu kalibracji i dlatego cały ten problem.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 21-11-2012 o 18:13
    D700 x2 14mm/2.8 N28/1.8 S 50mm/1.4 N70-200/2.8 vrII SB-600, SB-910/ Eizo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    A co za różnica czy działa na granicy skali, czy w jej środku, skoro działa? Naturalne w takiej sytuacji wydaje mi się raczej robienie zdjęć, a nie bieganie po serwisach.

Jasne tylko, że nie każdy ma mikroregulacje w body. I co ma latać z potężnym back/front focusem tylko dlatego, że według serwisu szkło jest ok. Dla mnie szkło dobre to takie, które mogę podpiąć niezależnie pod jakie body i nie martwić się czy trafi, testować na ile +/- trzeba ustawić żeby było ok...itd.
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pieroo Zobacz posta
    Na mikroregulacji +14 - trafia bez zarzutów. Walcze z serwisem bo odesłali body z tym obiektywem z adnotacją, że sprzęt działą poprawnie i nie wymaga kalibracji.
    Tak jak pisałem wcześniej korekt na +14 załatwia wszystko, tylko czemu serwis tego nie wyreguluje.
    Ja chyba też nie ogarniam Twojego problemu. Skoro stosując mikroregulację wszystko działa z każdym szkłem w punkt to po co cała ta zabawa z serwisami i strata nerwów?

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    Jasne tylko, że nie każdy ma mikroregulacje w body. I co ma latać z potężnym back/front focusem tylko dlatego, że według serwisu szkło jest ok. Dla mnie szkło dobre to takie, które mogę podpiąć niezależnie pod jakie body i nie martwić się czy trafi, testować na ile +/- trzeba ustawić żeby było ok...itd.
    Tylko, że każdy korpus inaczej współpracuje z każdym szkłem. U kolegi działa idealnie na +14 u Ciebie być może -18. I właśnie tutaj absurdem jest latanie z każdą odchyłką AF i pozwalanie serwisowi na grzebanie w szkle w sytuacji, gdy mikrokalibracja załatwia sprawę idealnie. A na korpusach bez mikrokalibracji przeważnie szkła działają idealnie bo tam producenci przywiązywali jednak większą wagę do fabrycznego skalibrowania AF-a.
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 19-11-2012 o 10:20
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

GL
    Gość

Domyślnie

Panie Łukaszu, wiem,że to nie jest jakimś wielkim problemem bo po to producent w segmencie profi dał klientom mikroregulacje aby z niej korzystać.
    Problem jest troszkę innej natury, mialem nikkora 180mm 2.8, który trafiał na +20 a zdjęcie wyglądało dopiero dobrze po pomniejszeniu i wyostrzeniu. Jakiś czas temu chciałem kupić nikkora 135mm 2.0 DC lecz też trafiał dopiero na +18 a sprzedający zapewniał , że trafia z d 700 w punkt na kilku korpusac więc wysłałem korpus z nikkorem 28mm (+14) do serwisu w celu kalibracji i dlatego cały ten problem.
    Jeśli w przypadku N180/2.8 brakuje skali, wyślij do serwisu body właśnie z tym obiektywem. Przypuszczam, że wtedy potraktują sprawę inaczej.
    N135/2 natomiast znany jest z tego, że u wielu użytkowników potrzebuje mikroregulacji i nic w tym nadzwyczajnego.

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    Sprawa dotyczy jednak body które ma mikroregulację, gdyby nie miało a serwis odesłałby nic nie robiąc wtedy można by mieć uzasadnioną pretensję. Czasy kiedy można było podpiąć obiektyw pod każdy korpus i liczyć na identyczną pracę niestety mamy za sobą i jeśli mamy mieć tu do kogoś pretensję to do producenta a nie serwisu.

Oszczędny w słowach Awatar Pieroo
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Obiektyw dotarł z serwisu, af został skalibrowany, teraz trafia w punkt bez mikroregulacji Jednak się dało

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 23-11-2012 o 00:13 Powód: NIE STAWIAMY SPACJI PRZED ZNAKAMI INTERPUNKCYJNYMI!!!
    D700 x2 14mm/2.8 N28/1.8 S 50mm/1.4 N70-200/2.8 vrII SB-600, SB-910/ Eizo

Domyślnie

Witam!
    Widziałem już sporo sampli z pełnej klatki, a czy ma ktoś DXa do "testów"? Jestem ciekaw jak wygląda obrazek na przykład z D7000, bo myślę o takim połączeniu w najbliższym czasie
    1/2 Get Lucky Photo
    D750| S 35mm | N 50mm 1.8 | SB700

Domyślnie

Dołączyłem do grona zadowolonych posiadaczy tego szkła Lekkie, ostre, celne (a miałem obawy po Waszych doświadczeniach). Na kilkanaście zdjęć w tragicznych warunkach (dziś jest półmrok na dworze) trafione wszystkie, z bliska i z daleka .. Może mi się odmieni jak dostanę Sigmę 35/1.4 na test, ale póki co się z Nikkorem polubiłem
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtas0009 Zobacz posta
    Witam!
    Widziałem już sporo sampli z pełnej klatki, a czy ma ktoś DXa do "testów"? Jestem ciekaw jak wygląda obrazek na przykład z D7000, bo myślę o takim połączeniu w najbliższym czasie
    Właśnie zamówiłem ten obiektyw i w ciągu kilku dni będę go miał, więc wrzuce kilka sampli
    Ostatnio edytowane przez Toniemek ; 05-12-2012 o 16:43
    d800 x S17-35 2.8-4 x N35 1.8G x 50 1.8D x 85 1.8G x S70-200 x SB700/SB900
    www.mashtophoto.tumblr.com

Domyślnie

hej
    przeczytałam sporo wątków odnośnie sprzętu, szukam fajnego szkła do portretów w mniejszych pomieszczeniach.

Aktualnie w większości używam nikkora 50 f 1.4 (na D90) ale czasem brakuje..
    chciałam kupić 35mm 1.8 ale po przeczytaniu niektórych wątków z archiwum zastanawiam się czy nie lepiej jednak kupić 28mm 1.8?
    może ktoś rozwiać moje wątpliwości/przekonać do jednego z nich?
    niestety 35mm 1.4 jest na razie poza moim zasięgiem

pozdrawiam

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Kup 28 mam nadzieje ze cie przekonalem.

Strona 54 z 102 PierwszyPierwszy ... 444525354555664 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów