Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Domyślnie Jaki kompakt dla mnie?

Główny temat
    Dzieciaki własne, reportaż i portretówka
    Wystarczająco jasne szkło na ciemne wnętrze, wystarczająco szybki na ruchliwe stwory
    Filmiki fajne ma robić

Sama nie wiem czy z wymienną optyką, mam teraz 50 1,4 do d80 i czasami jest zbyt wąsko, mam czwórkę dzieci i chcę je czasem łapać jednocześnie.

Rozważam rx100 nex6 x-e1 (innych opcji tez nie wykluczam)żaden ze mnie artysta i na bieżąco też nie jestem, ale byle jakich fotek nie akceptuję, nie wiem jak by kosztowały dwa ostatnie systemy z odpowiednimi dla mnie szklami. Zestaw ma być przede wszystkim bardziej poręczny niż d80, ale chcę mieć wpływ na to jak fotka wygląda.
    Dziękuję z góry za pomoc.

Domyślnie

No to Nex 5N lub 6 + 35 1.8 OSS
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Z takich zabaweczek mam Canon S100 i polecam. Matryca CMOS daje obraz bez szumów do ISO1600.
    Był pomysł na Canon G1x ale to może za jakiś czas.

Domyślnie

Przydałby się szybki AF, więc może Olympus OM-D?

Domyślnie

Jasnym szkłem nie urodzisz światła, tam gdzie go nie ma.

Jeżeli chcesz robić zdjęcia dzieciom w ciemnych wnętrzach, to nie potrzebujesz ani jasnego szkła, ani isopierdylion. Lampy potrzebujesz.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A co w tym zestawie co masz Ci przeszkadza? Czy szkło jest za ciemne? Inna sprawa, że jak się błysk odbije np. od sufitu to faktycznie będzie wszystko lepiej oświetlone niż światłem słonecznym (nawet jak obiektyw jest bardzo jasny).

Domyślnie

Z jednej strony sama sie zastanawiam jak to bedzie w nocy przy reportazach z Nexem bez lampy.. tutaj chyba wygra Nikon ktorego trzymam na te okazje
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

A jakieś widełki cenowe?

Wypowiem się o Nexach, bo sam w tym siedzę. Jeżeli aparat ma być do dzieciaków, to w Nexach celuj w 5R lub 6. Tylko te dwa modele mają AF na bazie detekcji fazowej, czyli powinny sobie radzić znacznie lepiej niż pozostałe bezlusterkowce i kompakty, które opierają się na detekcji kontrastu. Oba te nexy to nowości i póki co nie ma zbyt wielu recenzji. 5R widziałem już w media marktcie, można sobie pomacać. Jeśli chodzi o zdjęcia i filmy - będziesz zadowolona. Matryca na poziomie D7000 (czyli 2 generacje lepsza niż w D80), poza tym masz wszelkie tryby manualne, jakie sobie zażyczysz, także masz pełną kontrole nad zdjęciem. Filmy z Nexów są bardzo dobre.

Kwestia szkiełka - musisz sama wybrać. Są dwa kity: 18-55 i 16-50, niestety oba ciemne. Drugi jest nowszy i znacznie mniejszy. Jeśli chodzi o jasne stałki:
    - Sony E 16/2.8 (niestety, wg mnie używalny od f/5.6, czasem wręcz od f/8, choć wielu używa go od f/2.8 i na dodatek wychwala, czego nie pojmuję i nigdy nie pojmę. Obiektyw ma jednak 2 zalety: jest mały i lekki);
    - Zeiss 24/1.8 - nexowy cream of the crop, no ale cena zaporowa;
    - Sony E 35/1.8 - drogi i mi nieznany;
    - Sony E 50/1.8 - bardzo dobry, no ale piszesz, że potrzebujesz czegoś szerszego.

Są jeszcze 2 świetne obiektywy Sigmy: 19/2.8 i 30/2.8. Ostre od pełnej dziury i kontrastowe, dosyć tanie. Minusem jest stosunkowo duża wielkość. (tą drugą sigmę mam na sprzedaż)
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Filmy z Nexów są bardzo dobre.
    ale chyba z Panasonicow sa lepsze? Tu na forum Nikona w innym watku pisali..

Domyślnie

Wnioskuję z pierwszego posta, że filmy to nie jest główne kryterium wyboru.
    to be a rock and not to roll

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów