Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie pocket wizard i fotocela

Poszukuję trochę tańszej alternatywy dla pocket wizard.
    W związku z tym, że chcę wyzwalać 5 - 6 lamp głównie na sali w celu doświetlania tła i głównych obiektów potrzebowałbym 6-7 nadajników co daje już niebagatelną kwotę.

Różne chińskie i koreańskie wynalazki nie działają jednak w 100% pewnie. Z doświadczenia wiem, że to nie działa tak jak powinno, czasami coś nie gra i nie wiem czemu,
    czy jakieć zakłucenia , czy co, innym razem zasięg jest do bani, a jeszcze następnym wszystko śmiga aż miło. Nie lubię takich sytuacji, bo nie jestem w stanie dojść czemu to nie gra.

Zapewne pocket wizard nie jest kompatybilny z jakimiś radiowymi chińczykami.
    Rozważam za tym mieszaną wersję np 3 lampy odpalane za pomocą pocket wizard ,
    a pozostałe 3 (YongNuo YN-560) za pomocą fotoceli..
    Czy ktoś praktykował takie rozwiązanie, czy to się sprawdzi w praktyce i czy będzie się synchronizować (podwójne opóźnienie przez radio i fotocelę).
    Można też zastosować Skayporty zamiast PW, ale jakoś do mnie mniej przestrzegają.

Jeśli ktoś już z takimi rozwiązaniami eksperymentował to poproszę o wskazówki i podzielenie się doświadczeniami.
    Ostatnio edytowane przez Raf 007 ; 13-11-2012 o 12:29

Domyślnie

Tańszy od PW jest Pixel King - zestawy (nadajnik+odbiornik) ok 500 zł, dodatkowy odbiornik ok 300zł

Natomiast, jeśli nie trzeba wyzwalaczy z TTL, to wystarczą tanie Yongnuo RF-603 - 6 szt to ok 500 zł (6 bo to nadajniko-odbiorniki).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raf 007 Zobacz posta
    Różne chińskie i koreańskie wynalazki nie działają jednak w 100% pewnie. Z doświadczenia wiem, że to nie działa tak jak powinno, czasami coś nie gra i nie wiem czemu,
    czy jakieć zakłucenia , czy co, innym razem zasięg jest do bani, a jeszcze następnym wszystko śmiga aż miło. Nie lubię takich sytuacji, bo nie jestem w stanie dojść czemu to nie gra.
    Tak jak napisałem nie wierzę w bezproblemowe działanie chińskich wynalazków.

TTL nie jest priorytetem

Domyślnie

Tak jak napisałem nie wierzę w bezproblemowe działanie chińskich wynalazków.
    (...)a pozostałe 3 (YongNuo YN-560) za pomocą fotoceli.. (...)
    Taki sam chiński wynalazek jak te 3 YN-560...

Co do działania RF-603 - wiele osób może potwierdzić dużą niezawodność tych wyzwalaczy.

Domyślnie

Wyzwalacze typu RF-602/RF-603 to zupelnie inna jakosc niz wczesne, popularne kiedys PT-04. Uzywam kompletu RF-602 (nadajnik + 6 odbiornikow) i sprawuja sie wysmienicie (100% wyzwolen). To bardziej lampy YN plataja figle (np szybko przechodza do suspend i nie daja sie zdalnie z tego trybu wyprowadzic). Dodatkowo zasieg jest bardzo dobry.

Wyzwalanie za pomoca fotoceli to cos czego powinienes unikac. Czasem musze wyzwolic YN przez fotocele i to dopiero powoduje problemy (fotocela nie jest zbyt czula i nie reaguje na lampy oddalone o kilka metrow i skierowane w sufit). Takich problemowych sytuacji chciales przeciez unikac.

Wg mnie masz dziwne podejscie. Piszesz, ze nie chcesz chinskich 'wynalazkow' a chcesz podlaczyc chinskie lampy do najdrozszych wyzwalaczy na rynku...

i9000 | Tapatalk | CM10
    Ostatnio edytowane przez tomnow: ; 13-11-2012 o 13:53
    body | stałki | 3xSB | 5xYN | RF-602 | Pixel King |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomnow: Zobacz posta

Wg mnie masz dziwne podejscie. Piszesz, ze nie chcesz chinskich 'wynalazkow' a chcesz podlaczyc chinskie lampy do najdrozszych wyzwalaczy na rynku...
    Tak chcę zrobić ponieważ te YongNuo YN-560 spisują się mi bezproblemowo, a z wyzwalaczami mam problemy.

Pytanie było czy ktoś łączył wyzwalanie radiowe i fotocelę.

Domyślnie

A jakie wyzwalacze testowales?

Co do pytania - ja testowalem. Czesc lamp na radiu a 2-3 na fotoceli. Odpowiedz - lampa z fotocela nie zawsze mi blyskala.

i9000 | Tapatalk | CM10
    body | stałki | 3xSB | 5xYN | RF-602 | Pixel King |

Domyślnie

Powerlux FW-1B osobiście
    PIXELKING kolega

A nie było problemów z czasem synchronizacji ???
    Ostatnio edytowane przez Raf 007 ; 13-11-2012 o 14:28

Domyślnie

Zdecydowanie popieram, fotocela jest dużo bardziej zawodnym systemem niż RF-603.

(oczywiście, dla zapewnienia bezproblemowego działania RFów, pierwszą rzeczą, którą należy wykonać po wyciągnięciu ich z pudełka jest zmiana kanału na którym się komunikują...)

Edit: Masz rację, czasy: Jakich czasów synchronizacji potrzebujesz w pomieszczeniach?

Domyślnie

Dobrze by było osiągnąć 1/200

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów