SNR w D90 jest większy niż w D7000 - poziom sygnału do szumu - czyli matryca w D90 mniej szumi niz w D7000.
Co do szumu w przy ISO 1600 - w D7000 uważam, że 1100 to jest max, a 1600, używam tylko kiedy jestem do tego zmuszony i to z wielkim bólem. Różnica w DxO wynika z różnych rozdzielczości, bo podają wartości dla wydruków (taki sam rozmiar z różnych rozdzielczości).
Na JPEG natomiast różnica jest wyraźna, ale to wynika już z odszumiania.
Co do AF - D90 nie ma regulacji programowej. W D7000 można zapamiętać korektę do 12 szkieł.
I to jest duży plus, ale nie powoduje, że AF w D90 jest gorszy... Znam kilka osób z D90 i nie narzekają na AF, mimo, że mają nie mało szkieł.
Niestety sam moduł AF w D7000 jest mniej dokładny niż w D90. Powtarzalność tego samego szkła jest większa na D90 niż D7000 - ale są to wyniki testowe, nie mające raczej zastosowania w praktyce, bo ten brak powtarzalności w D7000 zobaczysz jedynie przy bardzo małej GO.
Jeśli chodzi o AF w D7000 i jasne szkła - dokładnie to samo co w D90 - a chyba nawet gorzej, bo w D90 racze występuje stały FF/BF, a D7000 po prostu nie trafia, ale to zależy od szkła.
Dużo osób mówi, że D90 nie lubi 35/1.8 - kumpel ma taki zestaw i pracują razem jak marzenie. U mnie na D7000 ta 35-tka minimalnie gorzej się sprawowała - tzn, czasami potrzebowała doostrzyć, a na D90 od razu w punkt.
Natomiast nie mogłem zmusić D7000 to współpracy z Sigmą 50/1.4 - niezależnie od korekty na + zawsze jednakowy FF, korekta na minus tylko zwiększała FF.
D7000 ma też znacznie silniejszy lub szybszy silnik AF w body niż D90. Z niektórymi obiektywami różnica szybkości AF jest bardzo wyraźna.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami