Szukaj
A jaki masz system na notku ? Jeśli XP albo vista to lepszym wyborem może się okazać intel 330 albo samsung (ale ten drogi a i tak go nie wykorzystasz). Jeśli win7 to cruciala m4 bardzo polecam
M4 to dysk na sata3 - ale będzie spokojnie działa na sata 1 albo sata 2. nadal nieporównywalnie szybciej niż każdy hdd
czas dostępu to średni czas jaki dysk potrzebuje żeby dotrzeć do informacji na dysku. Każdy plik może być zapisany w wielu miejscach jako że dysk to magazyn o dostępie swobodnym. więc nawet dostęp do danych z jednego pliku może wymusić kilkukrotne sięgnięcie do różnych miejsc na dysku i za każdym razem będzie to ze zwłoką równą właśnie "czasowi dostępu". Jeśli teraz weźmiemy pod uwagę że przeciętny program korzysta z setek czy tysięcy plików to można sobie wyobrazić jak istotnie przyspieszyć pracę może skrócenie tego czasu dostępu. A różnica w czasach jest taka: przeciętny HDD - 13-20ms, przeciętny SSD 0.1-0.5ms
ja na jednym lapku mam taką zamianę. Różnica jest taka że przed wstawieniem SSD lapek był takim mułem że ilekroć żonka albo ja po niego się się galiśmy, to zaczynaliśmy rozmowę o konieczności kupna nowego, a po wymianie dysku lapek śmiga jak rakieta.
Suche dane to powyżej 20ms czas dostępu i średnie transfer 30mb/s, na ssd 0,2ms czas dostępu i transfer 130mb/s
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 07-11-2012 o 20:51
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Żółty, tiaa już poprawiam... to tak z przejęcia
albo i nie poprawię bo już nie mogę...
Pawel Pawlak dziękuję bardzo za wszelkie informacje, rozwiałeś moje wątpliwości. Mam win7, także zaraz zamówię m4. Swoją drogą, to muszę się podciągnąć z wiedzą informatyczną...
Planuje zakup dysku SSD, co powiecie o tym samsungu > http://www.x-kom.pl/p/75526-dysk-twa...0-desktop.html ??
I powiedzcie mi czego nie można robić na takim ssd ? Bo nigdy nie miałem z takim dyskiem styczności i nie wiem jak o niego "dbać", z tego co już doczytałem to broń boże robić mu defragmentacje.
- FB -
Canon + szkła
Wiem że to może subiektywne odczucie, ale wydaje mi się że właśnie jest tanio jak nigdy3 m-ce temu przymierzając się do zakupu myślałem o 90GB ew. 128GB. Vertexy itp chodziły wówczas po 500-550zł. A teraz nagle się okazało że za 660zł kupiłem 256GB Samsunga 830.
DrogiSamsunga 830 128GB możesz mieć spokojnie poniżej 400zł. No chyba że zależy Ci na dodatkach do wersji Desktop Kit, ja bym za nią 100zł nie dopłacił (kabel SATA pewnie masz przy płycie, jeżeli nie kosztuje grosze; przejściówka na 2,5" często niepotrzebna bo obudowy są przystosowane, a jak nie i ktoś się uprze też za grosze do dostania; zostaje ew. Norton Ghost jeżeli planujesz używać).
Wychowany na Fuji...
Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]
maja też tego Samsunga w wersji Basic za 399zł > http://www.x-kom.pl/p/103628-dysk-tw...830-basic.html czyli sam dyskkabelki itp mam, nie wiem czy miejsce mam w obudowie muszę sprawdzić, a jak żywotność ? bo ciężko przebrnąć przez te 130 stron, czy zachwalany ten dysk jest czy są z nim problemy
![]()
- FB -
Canon + szkła
Skontaktuj się z nami