Ok dzięki, już się martwiłem że coś jest nie tak :P
Szukaj
Ok dzięki, już się martwiłem że coś jest nie tak :P
;]
F5, D800, F70, C550D + 18-200/3.5-5.6, N17-35/2.8, N28-70/2.8, N70-200/2.8 VR, N20-35/2.8, N35-70/2.8, N24-120/4, N70-300/3.5-5.6, S180/3.5, N60/2.8, SB-28, SB-800 itd.
Po długich poszukiwaniach zdecydowałem się zakupić Crucial M4 128 GB. W specyfikacji widziałem, że jest to dysk z obsługą SATA 3.0, na moim lapku zaś jest tylko SATA (nawet nie SATA II). Czy to spowoduje pewne ograniczenia w pracy dysku, czy też nie?
pozdrawiam
słowa od laika dla laików:
kupiłem jakis czas temu za grosze od kolegi używanego małego (60G) jakiegos tam kingstona (jeden z tańszych i prostszych)
KOP JEST NIESAMOWITY!!!
nie zastanawiajcie się
maniak ciemniowy minoltowy
ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
spotter.pl
Dzięki Wacki4. Czy w takim razie jest sens w moim lapku wymienić dysk na ssd? Czy mimo ograniczenia przez SATA I będzie zasadnicza różnica w prędkości przy obróbce zdjęć itp? Może ktoś był w podobnej sytuacji i może podzielić się spostrzeżeniami?
Bedzie Roznica w pracy systemu, duza.
d70s + N18-70 + N55-200
Transfery to betka, liczy się czas dostępu.
Medice, cura te ipsum.
Ja już po dłuższej pracy z Crucialem oraz z krótszą zabawą z Kingstome V+200 muszę stwierdzić że... ŁAŁ!
Ale zacznę od konkretów. Praca z dużymi plikami (rawy z Mamki lub tiffy) to teraz przyjemność. Wcześniej na SSD to była mordęga, zanim to się załaduje, zanim przemieli, zanim pomyśli. Teraz to leci jak marzenie. Na stacjonarce jest Crucial na Lapku V+200. Na stacji win7 uruchamia się na full jakieś 15-17s razem z programami z autostartu. Wyłącza się w jakieś 4-5s więc na serio zbędna jest hibernacja.
Na lapku kingston jest podłączony pod SATA1 a dysk jest SATA3 ale to niczemu nie przeszkadza. Zmniejszyła się lekko waga i wydłużyła się praca na baterii tak pi razy oko pół godzinki na plusie. Jak wcześniej lapek w stresie nie wytrzymywał dłużej niż 1.30-1.40 to teraz spokojnie ponad 2h. a co jeszcze ważne, nie nagrzewa się tak jak z HDD...
Wiem że moja opinia specom może się wydawać dziwna, śmieszna itp itd, ale tak odczuwam![]()
Skontaktuj się z nami