Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: jaki tele ?

Domyślnie jaki tele ?

witam jestem posiadaczem nikona d3100 i szkiełek 18-105 18-55

i chce sobie dokupić jakiś teleobiektyw
    przeznaczenie:
    -zwierzęta np sarny na polach lisy, dziki itp. (dzikie zwierzęta)

do ok 700-800 zł
    co byście mogli polecić?

czy to prawda że wszystkie tele do 800 zł mydlą od 250 mm?

jaki tele najlepszy,który najmniej mydli?

co myślicie po tym:

http://allegro.pl/kurier-gratis-tamr...736438296.html

Domyślnie

Po pierwsze do twojego aparatu potrzebujesz obiektywu, w którym autofokus napedzany jest własnym silnikiem, ten obiektyw nie posiada silnika wiec ostrzenie tylko manualnie, a to w przypadku zwierzyny odpada.
    Do twojego body np Nikkor 70-300 VR, ma taki naped.
    Koszt uzywki to wydatek 1300-1600 zł.
    Obiektyw polecany przez wiekszość uzytkowników tego forum.
    A po drugie jest tego trochę na forum
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Wszystkie te tanie nie są za dobre i nie mają stabilizacji, co przy tak ciemnych szkłach jest bardzo przydatne, bo przy 300mm nie zejdziesz z czasem poniżej 1/320.
    Z tanich szkieł to mogę jedynie polecić Nikkora 55-300 VR - cena ok 1100 zł

Domyślnie

Tak jak poprzednik, nie wyobrażam sobie ręcznego ostrzenia na 300 przy dynamicznych scenach. Tak więc jeśli miałbym polecić coś budżetowego to jak zaczynałem przygodę postawiłem na sigmę 70-300 APO DG Macro. Trochę lat ma to szkiełko, nie dorównuje wcześniej wspomnianemu nikkorowi lecz w porównaniu do jakości cena jest super - ok 400zł. Możesz tez sprawdzić starszą wersję 70-300 nikkora.
    M.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez astramus Zobacz posta
    Możesz tez sprawdzić starszą wersję 70-300 nikkora.
    M.
    Mam od wielu lat 70-300G Nikona (kupiony jeszcze do Nikona F80 w BH Photo Video w NY). Nie używam od lat. Nie polecam. Jeśli jesteś z Warszawy, oddam za obiad z piwem na Ursynowie
    Obiektyw słaby aż boli. Jak chcesz mi postawić ten obiad, daj znać na priv
    Dodam, że z Twoim obiektywem nie będzie AF, więc chyba nie ma sensu nawet za tego kotleta.

Domyślnie

W tej cenie masz do wyboru niestety tylko Sigme lub Tamrona 70-300. Sigma występuje w dwóch wersjach, z i bez czerwonego paseczka (ta z czerwonym jest podobno lepsza). Oczywiście musisz polować na wersję z silnikiem, a ta nie jest w ogóle oznakowana i trzeba być ostrożnym. Wszystkie te obiektywy nie są doskonałe, ciemne i czasami mydlane, autofokus też nie jest doskonały - wolny i niedokładny.
    2xFX, 14-24-70-200 2.8, 35 1.4, 85 1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacobsch Zobacz posta
    witam jestem posiadaczem nikona d3100 i szkiełek 18-105 18-55

i chce sobie dokupić jakiś teleobiektyw
    przeznaczenie:
    -zwierzęta np sarny na polach lisy, dziki itp. (dzikie zwierzęta)

do ok 700-800 zł
    co byście mogli polecić?

czy to prawda że wszystkie tele do 800 zł mydlą od 250 mm?

jaki tele najlepszy,który najmniej mydli?

co myślicie po tym:

http://allegro.pl/kurier-gratis-tamr...736438296.html
    Zamysł fajny aby pofocić zwierzaki; ale niestety z tym budżetem szukanie tele to szkoda tej kasy. Poczekaj trochę i dozbieraj jeszcze jakieś 300-400PLN i wtedy zacznij myśleć o tele; na tą chwilę zbieraj kasę.

Domyślnie

Jestem tego samego zdania co przedmówca. Nie pchaj się w najniższy możliwy segment bo fotki będziesz miał jak ze starego kompakta, a chyba nie o to chodzi posiadaczowi lustrzanki. :/ Najtańszy jaki warto wziąć pod uwagę do Tamron, ale VC USD (mam i polecam). Nikkor 70-300 VR zdecydowanie nie jest warty swojej ceny.

btw jak z kasą krucho to sprzedaj tego 18-55. Zawsze to pare groszy do przodu na tele
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

jacobsch-naprawde dozbieraj do Nikkora lub Tamrona, szkoda tylko tej kasy na tą Sigmę. Wydasz 800pln, bedziesz rozczarowany i co?? Póżniej ciężko bedzie opchnąć to szkiełko i bedziesz żył z ta myślą, że mogłem lepiej poczekać, dozbierać. Wiem, że łatwo mówić, kilka stówek trzeba dorzucić...ale jak masz być zadowolony, daj sobie trochę czasu na dozbieranie....
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów