Close

Strona 21 z 239 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    właśnie jest co rozumieć. skoro nie rozumiesz o co pytam to nie dziwię się, że tylko powtarzasz to co przedmówcy do czego to ja mam wątpliwości i staram się to ogarnąć. na 36 mpx matrycy robię tak samo ostre zdjęcia jak na matrycy 6mpx czy 22mpx.
    jeśli poruszysz aparatem uzyskując poruszone zdjęcie to będzie ono tak samo rozmyte na matrycy 36 jak i 22mpx. już nie gloryfikujcie tak tej matrycy jakoby trzeba było zmieniać odwieczne zasady kadrowania bo pojawiło się 36mpx ...
    Jakie odwieczne zasady kadrowania stosunek czasu do ogniskowej to teoria z podręcznika foto dla dzieci
    1/125 s dla obiektywu 50mm nie daje gwarancji na nieporuszony obraz .
    Może się udać jak ktoś ma pewną rękę większe prawdopodobieństwo niż 1/60s.
    Na matrycach 6 czy 12mln i kiepskich szklach tego nie widać wydaje się Wam ,że macie nieporuszone zdjęcia. Matryce d800 można porównać ze średnim formatem dlatego ma takie wymagania co do szkieł i innych parametrów .

Domyślnie

Teoretycznie po przeskalowaniu tych 36 MPix z D800 i 12 MPix z D700 do takiej samej rozdzialki nie powinno byc roznicy, ale bez skalowania przy ogladaniu 100% bedzie roznica na poziomie pikseli. Identyczne przesuniecie katowe (a to wlasnie jest poruszenie) na matrycy z D800 obejmie 1.7 x wiecej pikseli niz w D700.
    To wszystko przy zalozeniu ze robimy ta sama ogniskowa i mamy identycznie pewny chwyt.

A ze po przeskalowaniu do wydruku roznicy nie bedzie to i w praktyce roznicy nie ma.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Coś się obawiam, że pod D800 każde ultra-jasne szkło szerokokątne jak Twoja 24 czy moja 35 jest bezwzględne... Lepiej już pracuje tanizna spod szyldu 35/1,8.
    Odsyłałeś sam korpus czy ze szkłem? Jak długo Ci "stroili" i jakie efekty ?
    Stroili mi kilka godzin. Miałem szkła, ale nie brali ich. poza 14-24... Patrz dalsza część posta.

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    No ładnie, taki byłem zadowolony przez 2 dni od zakupu D800. Po waszych postach założyłem 14-24 i sz....k by trafił, z lewej strony nie ostrzy. Co teraz? Opisać serwisowi z jakim szkłem nieostrzy? Może lepiej było żyć w nieświadomości... Ja celuję zazwyczaj środkiem. Nie wiem co robić. Wysłać do serwisu czy czekać aż wyjdą wszystkie wady
    Pisałem już tu chyba, że 14-24 i CAM3500 we wszystkich wcieleniach się nie lubią.
    Mój D800 @14mm trafia zdecydowanie gorzej (z tendencją do bf) przy obiektach o słabszym kontraście - mimo, iż wyrabia się bez problemu przy wyższym kontraście. Serwis przyglądał się temu (zrobili zdjęcie tablicy) i stwierdzili, że coś "nie bangla" ze szkłem. W domy zapiąłem drugą sztukę (pożyczoną), i było tak samo.

Jak zacząłem eksperymentować z D300 i D700 - to okazało się, że efekt jest podobny: lewa strona zawsze bardziej skłonna do popełniania błędów. I błąd, jeżeli występował, to był to BF.

Ponieważ w D700/D300 nigdy nie było to problemem - uznałem swój D800 za uleczony na tyle, żeby nie psuł mi nerwów.

Domyślnie

sprawdzałem też z innymi obiektywami. Nikor 14-24 f2.8, 24-70 f2.8 czy Sigmą 70-200 f2.8. Niestety na wszystkich było podobnie, czyli słabe ostrzenie z lewej, prawie dobre na środku i idealne z prawej strony. Najlepiej wychodzi fotografując tekst monitora. W praktyce pewnie nawet bym tego nie zauważył, bo jakoś nie przypominam sobie żebym fotografował idealnie płaskie powierzchnie z wzorkami Doszedłem do wniosku że teraz kiedy wiem o tej przypadłości to będę na nią zwracał uwagę, ale jeśli nie będzie mi ona jakoś specjalnie doskwierać to moje body do serwisu nie pojedzie.

Domyślnie

Wyślij do kalibracji i bedziesz miał problem z głowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    (.........)
    popatrz na parametr pixel pitch czyli wielkosc piksela - piksele z D3s sa 2 x wieksze niz piksele z D800, wiec jesli na obrazku z D3x masz krawedz np. ktora zajmuje 3-4 piksele, to ta sama krawedz na body D800 zajmuje na obrazku 2x tyle pikseli, wiec minimalne poruszenie, ktore zajmuje na D3s np. 1-2 piksele wiecej, tu zajmie 2x wieksza ilosc pikseli
    (..............)
    Nie jestem na tyle biegly w angielskim, zeby byc pewnym czy dobrze zrozumialem z zalinkowanego tematu. Poprosze wiec o dodatkowe wyjasnienia.

Z tego co piszesz wynika ze znaczenie ma po prostu wielkosc wielkosc pojedynczego piksela.
    A nie ile lacznie mpx ma dana matryca. Poruszajac sie w obrebie jednej wielkosci sensora (FX) to 36 vs 12 mpx, przy 36 trzeba troche wzmoc czujnosc z pilnowaniem czasu naswietlania.

Rozwijajac dalej. To 12 mpix w Nikonie D90 (DX) to wogole co innego niz 12 mpx w dajmy na to D700 (FX).
    Niby i tu 12 i tu 12. Ale piksele w D90 sa mniejsze z racji mniejszego przetwornika.
    Stad logiczne ze na DX ta "umowna zasada" zaleznosci ogniskowa-czas naswietlania jest mnozona razy crop.

Podsumowujac, to przy 36 mpx D800 trzeba tego czasu naswietlania troche bardziej pilnowac niz w D700...ale D800 ma bardzo podobna wielkosc pojedynczego piksela jak Dx-owy Nikon D7000 ze swoimi 16 mpx.
    A jego posiadacze jakos nie placza, ze nie da sie robic nieporuszonych zdjec z reki.

P.S Tak wiem, maly OT, ale to juz jego koniec.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Kolega raider to ładnie opisał pare postów wyżej.

Post D800

Jak byłem w serwise, dwie osoby odbierały D800 po regulacji AF.
    Janpiot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janpiot Zobacz posta
    Jak byłem w serwise, dwie osoby odbierały D800 po regulacji AF.
    Hej, Piotrze
    Nie dziwi nic.
    Na moje oko jakaś 1/3 - 1/4 kamer jest wadliwa.
    Jeżeli 1/3 użytkowników zauważy problem, i odeśle sprzęt do serwisu, to min. jakieś 10% wszystkich kamer sprzedanych w Polsce tam trafi.
    Czyli 100 na każdy 1000 sprzedanych...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Hej, Piotrze
    Nie dziwi nic.
    Na moje oko jakaś 1/3 - 1/4 kamer jest wadliwa.
    Jeżeli 1/3 użytkowników zauważy problem, i odeśle sprzęt do serwisu, to min. jakieś 10% wszystkich kamer sprzedanych w Polsce tam trafi.
    Czyli 100 na każdy 1000 sprzedanych...
    Moja D800 w środę trafi na "warsztat" Mam nadzieję, że jej to pomoże. Dla ciekawskich: LINK do zdjęć

Strona 21 z 239 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów