Crysis zabije tego procka jedna reka, a nei jest z ubieglego roku. A i wiecej gier w ubieglym roku bylo mocniej obciaajacych.
Szukaj
Crysis zabije tego procka jedna reka, a nei jest z ubieglego roku. A i wiecej gier w ubieglym roku bylo mocniej obciaajacych.
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 25-10-2012 o 01:53
d70s + N18-70 + N55-200
Czemu wiedziałem że ten "argument" zostanie podniesiony - "Crysis" i że z "ub. roku".
A co jeżeli użytkownik komputera nie będzie od razu pierwszego dnia instalował Crysis'a? Może z uwagi na wiek rodzice nie będą pozwalali dziecku grać od razu w takie gry? (tylko błagam nie rozwijajmy wątku na co dobry rodzic powinien pozwalać a na co nie).
Zmierzam do jednego - nie jest dla mnie argumentem, że nie warto czegoś kupować, tylko dlatego bo Crysis na tym nie będzie latał w max detalach w najwyższej rozdzielczości, szczególnie przy dość mocno ograniczonym budżecie.
Bo to tak samo jak stwierdzić - "kocham fotografię, ale mam tylko 1 tyś zł, to nie będę kupował aparatu bo może się zdarzyć sytuacja fotograficzna w której ten aparat sobie nie poradzi".
Bo alternatywy za bardzo żadne nie padły - Aeon88 podrzucił alternatywną konf, konsola wg mnie w tym przypadku alternatywą nie jest. Konsola może być fajna jako drugi sprzęt w domu - ale na konsoli dziecko nie napisze wypracowania do szkoły, czy nie zainstaluje sobie programu jakiegoś edukacyjnego, np. językowego.
A co Crysis'a jeszcze, to nadmienię, że na moim dziadku - jakimś C2D E5200 bodajże z Radeonem 5770, można było całkiem komfortowo pograć (bynajmniej w singla, w multi nie wiem nie gram, nie pamiętam też czy w rozdz. 1920 czy obniżonej na 1680) - choć graczem wytrawnym nie jestem, na jakieś lagi czy mikro przycięcia uwagi nie zwracam.
Wychowany na Fuji...
Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]
No jak to nie? xD(tylko błagam nie rozwijajmy wątku na co dobry rodzic powinien pozwalać a na co nie).
Temat zaczal sie od komputera do gier i taki komputer komentujemy. Komputer multimedialny dla dzieciaka + ewentualnie jakies starsze/proste gry to juz troche inna rzecz. Dla tego ja bym poszedl w AMD APU, badz w jakas przywoita plyte na Z77 i i3-2120 czy cos w tym stylu. Szalu nie bedzie w tej chwili, bo grac to za bardzo sie na tym nie da w zadne w miare nowe tytuly ( ale na nizszej rozdzielczosci i detalahc cos pojdzie moze ), ale za to mozna rozbudowac taki zestaw dodajac pozniej szybki processor, karte graficzna ( na razie np kupic uzywana za male pieniadze ). Zestaw ktory pokazal kolega Azazel nie jest moim zdaniem najlepszym wyborem bo jest srednio przyszlosciowy - skonczy sie to wywalic i tyle. Moze przy 1k PLN takie podejscie nie jest az takie zle, ale wydaje mi sie ze mozna ciekawiej zagospodarowac pieniadze biorac pod uwage, ze nie musi to byc super wydajna maszyna teraz, a pozniej moze trzeba bedzie ja rozwijac.
Niestety, z mojego doswiadczenia, wiem ze wieksozsc gry na low/mid detalach nie ma zadnego porownania do high detali. Czesc traci na prawde spora czesc uroku po wylaczeniu dtali, bo jednak, otoczenie robi klimat, a majac duzy monitor, jest to calkiem fajnie widac ^^
d70s + N18-70 + N55-200
Kiedy autor właśnie o tym pisze:
Jeżeli komp by miał być oparty o integre Intela na i3, dołożyłbym ~50zł do i3 3225 w którym siedzi HD4000, sporo wydajniejszy od hd2000.
AMD APU + używana k. graf. => rozbudowa do szybkiego procka zmusi zapewne do przesiadki na Intela skoro priorytetem będzie wydajność w grach (gdzie Intel na razie jest cały czas trochę lepszy, choć też droższy a i różnica się coraz bardziej zmniejsza), to pociągnie konieczność wymiany płyty głównej, plus nowa karta graficzna tak jak piszesz - gdzie tu oszczędności?
Podsunąłem zestaw z 7770, bo wg mnie od razu pozwala pograć w znaczącą większość gier, dając bardzo przyzwoitą jakość obrazu (słabszy 5770 w fullhd w zdecydowanej większości gier pozwalał płynnie [subiektywnie, dla nie ekstra wymagającego, raczej okazjonalnego gracza] pograć zapewne nie w najwyższych, ale na tyle wysokich detalach by obraz wyglądał ładnie i było widać znaczącą różnicę w takim Frostbite 2).
Jeżeli komuś wydaje się że w kwocie 1 tyś złoży bezkompromisowy sprzęt dla gracza, to ma rację - wydaje mu się. I ja takiej osoby przekonywał nie będę, niemniej dalej śmiem twierdzić że taki zestawik mógłby chodzić całkiem przyjemnie. Fakt że jedna gra, czy nawet kilka gier (stanowiących ile, 3-5% ogółu gier?) może być zbyt wymagający dla komputera do komfortowej gry wykorzystującej jej potencjał wizualny, nie dyskwalifikuje owego kompa by można było o nim myśleć jako o komputerze multimedialnym pozwalającym okazjonalnie w coś zagrać.
A generalnie - fajnie że jest taki wybór na rynku, każdy może wybrać coś dla siebie z czego byłby zadowolony i tyle, czego przykładem jest choćby nasza niniejsza dyskusja - każdy ma swoje rozwiązanie na hasło "granie za 1 tyś zł"![]()
Wychowany na Fuji...
Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]
Kupic rower albo karnet na basen.każdy ma swoje rozwiązanie na hasło "granie za 1 tyś zł"
+1 zapomnialem ze juz jest na rynkuJeżeli komp by miał być oparty o integre Intela na i3, dołożyłbym ~50zł do i3 3225 w którym siedzi HD4000, sporo wydajniejszy od hd2000.
Zestaw z dedykowana grafa - intel.
Zestaw ze zintegrowana - tylko AMD APU.
d70s + N18-70 + N55-200
bedzie i3-3225
tylko musze doczytac, ktore plyty obsluguja te najnowsze i3
Slon tylko niezapomnij się pochwalić jesli już coś kupisz![]()
Skontaktuj się z nami