Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79
    Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Nie no każde szkło szerokie jak złapiesz ludzia żywego na brzegu klatki i będzie to ujecie z bliskiej perspektywy to mu przyprawi garb lub wodogłowie . Ja problemów większych z tym zagadnieniem nie mam, a sam wiesz ile tym szkłem robię zdjęć, a i zdjęcia przecież znasz. Szkło 24mm jest świetne, a już Twój egzemplarz to sama ostrość, prawie jak moje 35 mm
    Zobacz na pierwszym kadrze gość na brzegu klatki nie jest pogięty, najważniejsza jest perspektywa.

na drugi krajobraz przedkościelny

pełne kadry, nie korygowane
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 17-10-2012 o 11:50

Domyślnie

Nie wiem z czego to wynika, że sporadycznie mam niezłą beczkę- widać to na długich liniach prostych- meblach szczególnie, na ludziach mniej, znajdę przykłady, to je tu wkleję.
    Co do perspektywy, to zastanawiam się czy jest sens korygować te skosy- widzę po zdjęciach 1 i 4, ze zbytnio tym nie przejmujesz się.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Nie wiem z czego to wynika, że sporadycznie mam niezłą beczkę- widać to na długich liniach prostych- meblach szczególnie, na ludziach mniej, znajdę przykłady, to je tu wkleję.
    Co do perspektywy, to zastanawiam się czy jest sens korygować te skosy- widzę po zdjęciach 1 i 4, ze zbytnio tym nie przejmujesz się.
    miałem dwie 24 i przypadkowo kupiłem sigmę miałem okazję porównywać te dwa szkiełka i sigma mniej zniekształca, jak również w rogach jest ostrzejsza, zwłaszcza to widać na f2,8
    zniekształcenia będą mniejsze z większych odległości, niestety czym bliżej tym słabiej
    ps: ta podbita jest tak bardzo krzywa (ojciec układał pierwszy raz )

sigma 24mm

i dodatkowo sigma 14 mm, która powinna duużo mocniej krzywić, a jakoś jej to nie wychodzi

puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Myślałem o Sigma 24mm/1.8, ale to wielkie i sporo osób narzeka na autofocus, a to szkło co ty mówisz ciężko kupić
    D80 + Sigma 17-70/2.8-4.5 + SB-700 | http://www.flickr.com/photos/anghan/

Domyślnie

Nikon D300 + Nikkor 24/2,8D (zdjęcia tylko zmniejszone i wyostrzone Irfanview).

1. F/8 1/40

2. F/2,8 1/320

3. F/2,8 1/320

4. F/5,6 1/100
    Fujifilm X-E3 + Meike MK-XE3G | Fujinon 16-50 2,8-4,8, 14/2,8, 23/2,0 | Samyang 75/1,8 | Quadralite Stroboss 36F | Lowepro Adventura SH 115 III | Tenba Tools BYOB + Packlite 10

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    i dodatkowo sigma 14 mm, która powinna duużo mocniej krzywić, a jakoś jej to nie wychodzi
    Sigma 14 mm f2,8 to szkło specjalnie zaprojektowane aby nie krzywiło, takie do architektury i do wnętrz ze specjalną korekcją. Pewnie da się o tym gdzieś przeczytać, ale pamiętam te słowa od handlowca z Sigmy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Sigma 14 mm f2,8 to szkło specjalnie zaprojektowane aby nie krzywiło, takie do architektury i do wnętrz ze specjalną korekcją. Pewnie da się o tym gdzieś przeczytać, ale pamiętam te słowa od handlowca z Sigmy.
    mam 14 f3,5
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

No dobra zamówię tego Nikkora 24mm/2.8, ale obawiam się, że mogę oddać:/ Moja Sigma 17-70 robi całkiem podobne zdjęcia. do tu prezentowanych (jeśli chodzi o krajobrazy i dalsze odległości). Wprawdzie zdjęcia z bliska mi się podobają, ale jest to też pełna klata. Chyba, że się grubo mylę. Oby

Domyślnie

Pozostaje jeszcze urok robienia zdjęć bez zooma, a to jest bezcenne i żaden zmiennoogniskowy obiektyw Ci tego nie da. No chyba, że nie będziesz go używał (ale wówczas po co Ci zoom?).
    Ja ostatnio pozbyłem się swoich zoomów i mam same stałki.
    Fujifilm X-E3 + Meike MK-XE3G | Fujinon 16-50 2,8-4,8, 14/2,8, 23/2,0 | Samyang 75/1,8 | Quadralite Stroboss 36F | Lowepro Adventura SH 115 III | Tenba Tools BYOB + Packlite 10

Domyślnie

Oby tylko nie sztuka dla sztuki W podróż raczej bez zooma nie pojadę

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów