Bardzo merytoryczna - biorąc pod uwagę cytowane fragmenty.
Szukaj
Niestety merytoryczna, bo Olympus raczej poważnie myślących o fotografii do obozu nie ściągnie z kilku powodów. Głównym to zachowanie rynkowe jak kobieta z PMS. W skrócie: wymyślili system i standard 4/3, który nie był idealny ale nie był też zły. Jest/była do tego szklarnia Top Pro, gdzie słoiki kosztowały od 6000-20000 PLN i były naprawdę dobre mechanicznie i optycznie. Co z tego, skoro obecnie nie ma ich do czego podpiąć. Ok, jest E-5 (w cenie 6k PLN, czyli prawie D600) i używane E-3. Obydwa jednak technologicznie - matryca, AF są daaaleko w tyle za D5100. Teraz najnowszym wynalazkiem jest m4/3, który jeszcze szkieł Top Pro nie ma, ale jak już będzie miał to Olympus znowu wpadnie na jakiś genialny pomysł i ten system zaora.
Wolałem wejść w bagnet F, taszczyć te klamory. Z tym, że po wydaniu 10k PLN w szkła nie martwię się, czy za 6 lat będę miał je do czego podpiąć.
flickr / Rolleicord, Canon
4/3 tez podepniesz (z pewnym bólem) za kilka lat. Feeling z dużego 4/3 można uzyskać poprzez plastikową obudowę do kolejnego bezlustrzaka z adapterem. Założę się o jedno piwo, że powstanie coś takiego.
Ja również wolałem porzucić ten system, ale zapewne niektórym jest w nim dobrze.
Prawie wszystko się da podpiąć. Do OM-D szkła 4/3 też. Szybkość AF w takim przypadku pozostawia wiele do życzenia. Nie odnosząc tego do szybkości AF w Nikonie, tylko do 4/3. Dla mnie to lepienie gliny z plasteliny, nie lubię takich rozwiązań.
Do dojrzewania, bo system FD istniał dokładnie 19 lat a nie 7 jak 4/3. Nie wspomnę, że FD zachował wsteczną kompatybilność z FL, który wystartował w 64 roku. Zresztą, zamiast ze mną polemizować zbieraj kasę na wejście w inny system, bo za kilka lat m4/3 zostanie porzucone jak 4/3.
porównanie dotyczyło kobiet, ja stawiam na nowe cycki
Wróż Marian czy co?
Przez 19 lat pół świata nazbierało klamotów, aż tu nagle z dnia na dzień Canon wymyślił sobie elektronikę w obiektywach. Podobne ruchy ma na koncie też Nikon. Ostatnio nawet Apple zmienił port. Ciekawe jak odbierasz porzucenie analoga na rzecz cyfry, toż to szok musiał być, tyle lat tradycji poszło na marne.
Takie zmiany to nic dziwnego, ale póki nie zrozumiesz, że korporacje są od tego by robić dobrze sobie, a nie ludziom, tak długo będziesz bredził. Skończy się m43 (ale CX chyba prędzej), to się kupi coś innego - w dzisiejszych czasach nie jest to problemem.
Skontaktuj się z nami