Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: pomoc

Oszczędny w słowach Awatar pumka
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

dzieki wielkie za odpowiedzi wole pytac i uzyskac nawet te zle opinie ale przynajmniej sie czegos dowiem d80 z 18-70mm Lens z tego co wiem kosztowal by mnie ok 600funciako no na taka zabake niesttety nie wszyscy moga sobie pozwolic kosztowne troszeczke to jest a kazdy kupie na co go stac ,po dlugim czasie oszczedzania mam nadzieje ze d40 spelni moje oczekiwania i nie bedzie to tylko aparat jak ktos to okresil do robienia zdjec na rodzinnych imprezach ( do tego uzywam canona ixus40 i jest wystarczajacy) ale posluzy mi rowniej do rozszerzenia soich mozliwosci w tym co lubie i co ,mnie pasjonuje od dawna -a co bylo nierealne do spelnienie przez dluuuuugi czas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pumka Zobacz posta
    mam nadzieje ze d40 spelni moje oczekiwania i nie bedzie to tylko aparat jak ktos to okresil do robienia zdjec na rodzinnych imprezach ( do tego uzywam canona ixus40 i jest wystarczajacy) ale posluzy mi rowniej do rozszerzenia soich mozliwosci w tym co lubie i co ,mnie pasjonuje od dawna
    Jasne, ze tak. D40 mozna robic rownie piekne, albo i piekniejsze fotki niz D80 czy D200... To bedzie zależało juz tylko od Ciebie , czyli osoby naciskającej spust Jedyne ograniczenie to niemożność uzywania AF w np. szkle Nikkor 50 f1.8...
    Ktos wspomniał tez o braku przycisku głebi ostrosci... hmm... mam go w D80... Przez pół roku posiadania D80 uzylem go dokladnie RAZ (tydzien temu) i to raczej z ciekawosci niz potrzeby

Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

pocieszajce a co mozecie mi powiedziec o NIK 55-200mm warto kupic >>>???<<<

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Warto, szczególnie z VR

ale spokojnie Pumka, nie od razu wszystko....

najpierw opanuj to co masz.
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

no wlasnie bez pospiechu a moze cos ze mnie bedzie

Domyślnie

tak, 55-200 VR fajne szkiełko, sam za jakis chce je nabyc W tej chwili cena ok. 1K,ale mysle ze jeszcze troche spadni, bo to nowość.

Domyślnie

Nie przejmuj się. Niektórzy już zapomnieli, jak to było gdy zaczynali zabawę z fotografią, jak biegali ze Smieną (albo czymś podobnym), a do poczciwego Zenka mogli tylko powzdychać. Od czegoś trzeba zacząć i do tego celu D40 nie jest wcale złym wyborem. Są do niego tanie obiektywy AF-S, są obiektywy trochę lepsze i trochę droższe, a są równiez te dużo lepsze i dużo droższe. Prawdę mówiąc, kupując D40, ograniczysz sobie głównie możliwość korzystania z rynku starych szkieł, które wiele lat temu były projektowane do aparatów analogowych oraz do pewnej grupy (niekoniecznie najlepszych, choć relatywnie tanich) szkieł alternatywnych producentów. Nauczysz się trochę fotografii, a jak poczujesz, że warto, to wymienisz body na lepsze.
    Jacek

Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

no i wlasnie tez tak zrobie najpierw naucze sie dzialac na tym co mam i wykozystywac te dobre ( a nawet zle ) strony d40 a jak cos ogarne swoim umyslem przejde do kolejnego etapu kolejnych zakupow i sukcesow ( zart )

Domyślnie

Miałem ten sam problem : d40 kontra d70s kontra d50
    Obejrzałęm d40 i d70s - zrobiłem kilka zdjęć i ... wybrałem d40.
    Dlaczego:
    1. Jasny wizjer - sporo lepszy niż w d70s.
    2. Lepsza ergonomia - przynajmniej dla mnie
    3. Lżejszy,mniejszy - a zamierzam go trochę po górach potargać
    4. Nowsza elektronika - obejrzałem sporo zdjęć, sporo testów. D40 jest nowszy niby matrycę ma tą samą, ale reszta elektroniki jest dużo nowsza, mniej szumi.
    Wady: brak śrubokręta i podglądu ostrości.
    AF jest trzypolowy, ale jest naprawdę szybki. W większości prypadków i tak pewnie używałbym tych trzech pól (centralne, lub jedno z bocznych jak kadruję zgodnie z zasadą trópodziału). Zawsze możesz zrobić AF-lock i przekadrować.

Kupilem 50/1.8 do zabawy w małe studio i ostrzę ręcznie. Nie będę nim robił wyścigów, więc nic się nie stanie jeżeli ostrzenie zajmie mi te 5 sekund.

Jak kupowałem 'wymyśliłem' sobie taktykę:
    Jak zacznie mi brakować to w dokupię zooma który prawie wszyscy dokupują czyli:
    18-70, 55-200, 70-300 albo 18-200.
    Dobra w miarę tania (co do możliwości i jakości) optyka której żaden inny system nie ma.
    Do zabawy w studio - manual focus może być.
    Za dwa, trzy lata jak będę wiedział, że naprawdę chcę się bardziej bawić kupię D300 lub D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Miałem ten sam problem : d40 kontra d70s kontra d50
    Obejrzałęm d40 i d70s - zrobiłem kilka zdjęć i ... wybrałem d40.
    Dlaczego:
    1. Jasny wizjer - sporo lepszy niż w d70s.
    2. Lepsza ergonomia - przynajmniej dla mnie
    3. Lżejszy,mniejszy - a zamierzam go trochę po górach potargać
    4. Nowsza elektronika - obejrzałem sporo zdjęć, sporo testów. D40 jest nowszy niby matrycę ma tą samą, ale reszta elektroniki jest dużo nowsza, mniej szumi.
    Wady: brak śrubokręta i podglądu ostrości.
    AF jest trzypolowy, ale jest naprawdę szybki. W większości prypadków i tak pewnie używałbym tych trzech pól (centralne, lub jedno z bocznych jak kadruję zgodnie z zasadą trópodziału). Zawsze możesz zrobić AF-lock i przekadrować.

Kupilem 50/1.8 do zabawy w małe studio i ostrzę ręcznie. Nie będę nim robił wyścigów, więc nic się nie stanie jeżeli ostrzenie zajmie mi te 5 sekund.

Jak kupowałem 'wymyśliłem' sobie taktykę:
    Jak zacznie mi brakować to w dokupię zooma który prawie wszyscy dokupują czyli:
    18-70, 55-200, 70-300 albo 18-200.
    Dobra w miarę tania (co do możliwości i jakości) optyka której żaden inny system nie ma.
    Do zabawy w studio - manual focus może być.
    Za dwa, trzy lata jak będę wiedział, że naprawdę chcę się bardziej bawić kupię D300 lub D90.
    E tam, Nikon tak się opierdziela, że za trzy lata to będzie d6xxxs i D9000

Co do 50/1.8 to problematyczny, acz trafny wybór.
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 07-05-2007 o 12:18
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów