Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: pomoc

Oszczędny w słowach Awatar pumka
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

no i kolejna negatywna opina na tenat tego aparatu jako powiedzmy szkoleniowego coz moze za 10 lat kupie kolejna pomylke moze juz bardziej udoskonalon a moze juz sama bedzie robila zdjecia ja poki co chce sie nauczyc a polecono mi go jako dobry do tego nie wiem -zwrocic do sklepu ???:/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Stig: nie mogę się z Tobą zgodzić. Ja jestem kompletnym amatorem i pewnie nie wiele osiągnę w fotografii. Kompakty mi nie wystarczały, a droga lustrzanka nie była mi potrzebna. D40 z obiektywem 18-70 jest bardzo uniwersalny, można się mocno rozwijać i wcale nie trzeba kupować nowych - innych szkieł.
    Natomiast w razie potrzeby można kupić fajne obiektywy do dalekich obiektów z AF-S i VR za tysiąc zł z hakiem, choćby Nikkor 55-200. Po połączeniu możliwości tych dwóch szkieł mamy naprawdę świetny zestaw.
    Jeśli ktoś zmieni w przyszłości zdanie, zawsze może kupić lepszą puszkę, a szkłą będą na pewno pasować, bo z tego co czytam to prawdopodobne jest, że Nikon w ogóle zrezygnuje z puszek z silnikiem (np. tak mówi się o powstającym D60), ale jak będzie to się okaże

Ogólnie główną zaletą D40 - prócz jakości zdjęć - jest cena. Za 2 tysiaki mamy puszkę + przyzwoity obiektyw 18-55.
    Główne wady wg mnie to brak podglądu GO, tylko trzy pola ostrości i słaby akumulator.

pumka: jeśli masz kasę na lepszy sprzęt, potrzebujesz go i sprzedawca przyjmie z powrotem aparat to czemu nie Ja nie zamierzam oddawać D40 na pewno, choć kiedyś wahałem się, czy nie kupić D50, dziś nie żałuję wyboru.
    Rób zdjęcia i pochwal się nam co Ci wychodzi.
    Ostatnio edytowane przez sebasw ; 06-05-2007 o 22:41
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pumka Zobacz posta
    no i kolejna negatywna opina na tenat tego aparatu jako powiedzmy szkoleniowego coz moze za 10 lat kupie kolejna pomylke moze juz bardziej udoskonalon a moze juz sama bedzie robila zdjecia ja poki co chce sie nauczyc a polecono mi go jako dobry do tego nie wiem -zwrocic do sklepu ???:/
    Wez pod uwage, ze to tylko opinia ciaglego malkontenta. Poczatkujacemu polecilbym raczej D70s (nawet lekko uzywany), niz D40.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Oszczędny w słowach Awatar pumka
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

nio w zasadzie juz sama nie wiem ja poprostu chce sie nauczyc robic dobre zdjecia chociaz nie twierdze ze do tej posry byly zle ale chce je robic na dobrym sprzecie ktos mi go polecil a ktos teraz wypowiada sie negatywie ale tak na chlopski rozum nigdy nic nie bedzie idealne dla kazdego, nie mam wiecej kasy na wydanie na sprzet na ktorym chce sie uczyc nie wydaje mi sie ze to jest zabawka na pare miesiecy bo raczej 2 tysiaki to niemalo na aparat dlatego czy tak naprawde ( do osob co go odradzaja ) jest zly na poczatek , czy naprawde slowa krytyki az takiej ze to BUBEL nie sa za ostre ???

Domyślnie

To prawda.

Wcześniej i teraz najlepszą, świetną i tanią opcją dla początkujących są delikatne używki D70s i D50.

Nie znaczy, że D40x jest zły, choć ciągle prześmiewam ten aparat.
    Po prostu mocno ogranicza brak śrubokręta (napędu mechanicznego), a masa świetnych szkieł korzysta z takiego napędu.
    Ostrzenie manualne na małej matówce może wkurzyć i zniechęcić najbardziej wytrwałych.

Należy pamiętaj, że body z różnymi obiektywami stanowi komplet i w takim kontekście rozpatrywać zakup.

Bo co robi początkujący,statystyczny fotograf?

Kupuje body z obiektywem w komplecie, póżniej dokupuje ciemne tele, a póżnie gdy okrzepnie, nabędzie
    wiedzę i trochę doswiadczenia kupuje tanią i bardzo dobrą 50 f1,8 . W tym miejscu dla userów D40 zaczynają się
    schody.

A może w tym D40x dali ludzki wizjer, taki z D80?
    Wtedy odszczekam co napisałem.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    A może w tym D40x dali ludzki wizjer, taki z D80?
    Wtedy odszczekam co napisałem.
    Nie dali

Domyślnie

Cześć.

Zle miejsce wybrałaś, bo tutaj już tak jest, ze najbardziej krytykują D40 Ci którzy go nie używają. To tak jakby czepiać sie sąsiada o jego samochód . Natomiast posiadacze D40 są zadowoleni z wyboru (ja tez).

O instrukcje w języku Polskim to, chyba tylko jedynie w Nikon Polska należy pytać. Używaj podpowiedzi z systemu pomocy wgranego w D40 Przycisk "?", znajdziesz to samo co w instrukcji. Masz polski interfejs, wiec znieniaj, ustawiaj, pstrykaj i wnioskuj.

Witam nowego Nikonowca (Nikonówkę) w szeregach.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Nie mam porównania z wizjerem z D80, ale ustawiam czasami ręcznie ostrość i jest OK, na początku robiłem eksperymenty i po ustawieniu ostrości ręcznie włączałem automatyczną i aparat nic nie korygował.
    Jednak fakt faktem, że lepiej byłoby mieć obsługę AF zawsze....

50 f1.8 faktycznie rewelacyjne szkło, szkoda, że na obecnej puszcze pozostaje tylko manualne strojenie ostrości :-/
    Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłem jestem kompletnym amatorem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie dali
    Ano właśnie.

Zresztą gdybym mógł wybierać pomiędzy napędem af a dużym wizjerem, zdecydowanie
    i z dopłatą wybiorę uczciwy wizjer. Powody dwa: wspaniałe szkła manualne , oraz fakt, że
    miło wyrażnie widzieć fotografowany kadr.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

pumka, odpowiedz sobie na pytanie czy obiektyw kitowy + jakis tele Ci starczy na poczatek? Jesli tak to bierz smialo D40. Moim zdaniem bardzo fajny sprzet... No wiadomo, ze z srubokretem byloby juz extra..
    A jesli za jakis czas rzeczywiscie sie okaze, ze chcialabys np. 50mm 1.8 to sprzedasz D40 i kupisz np. d80

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów