Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Parasol/ warunki domowe

Witam.
    Mam zamiar zakupić taki parasol wraz ze statywem i związku z tym mam pytanie a mianowicie czy taki zestaw jest przydatny w warunkach domowych? i czy nada się do fotografowania niemowlaków na jakimś bajkowym tle? na dniach spodziewam się bliźniaków i chciał bym porobić parę zdjęć z miękkim oświetleniem.

Jak uważacie czy się to przyda?
    D60 + VR 18-105mm + 35mm f/1,8 G + YN 560III
    Kiev 4 + 35mm f/1,8

Domyślnie

Nie lepiej zamontować lampę błyskową zamiast żarówki? Nawet taką najtańszą?
    Statyw się nada. Jest dość lekki i delikatny. W plenerze nie ma co marzyć o stabilności. Zwłaszcza z parasolką.
    W pomieszczeniu jak najbardziej. Nic cięższego od parasolki /np. większy softbox/ na takim statywie się nie utrzyma. Traci stabilność.
    Widziałem jak zwykły przeciąg po otwarciu okna powalał go na podłogę.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Również uważam, że wyzwalana bezprzewodowo lampa jest na początek lepszym rozwiązaniem. To nie będzie studio i posłuszne modelki, tylko Twoje mieszkadło i dzieciaki, które będziesz chciał fotografować w różnych miejscach. Od ciągania kabla będzie Cię trafiał raz po raz szlag, myślę że nie raz obalisz przez ten kabel statyw - oby nie na dzieciaki. Druga sprawa to świetlówki - wkręcisz mocną, dzieciaki będą oczy mrużyć, słabą - niedoświetlisz - ogólnie regulacja żadna. No i oczywiście w plenerze (ale też np. w jakimś ogródku) ze swojej propozycji nie będziesz miał pożytku.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

jesli masz kolorowe sciany to raczej zainwestowalbym w malego softboxa (plus tania lampe blyskowa jak koledzy pisali)

parasolka ma to do siebie ze duzo swiatla na boki ucieka i odbija sie od scian, jesli jest male pomieszczenie to mogloby to wnerwiac

Domyślnie

Niegłupim rozwiązaniem w warunkach domowych jest hybryda parasolki i softboxa:

Dostępna również w wersji "odwrotnej" (czarno/biała czasza odbijająca i rozpraszająca płaszczyzna zasłaniająca).

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    jesli masz kolorowe sciany to raczej zainwestowalbym w malego softboxa (plus tania lampe blyskowa jak koledzy pisali)

parasolka ma to do siebie ze duzo swiatla na boki ucieka i odbija sie od scian, jesli jest male pomieszczenie to mogloby to wnerwiac
    mity i legendy
    za cenę jednego softboxu masz kilka parasoli co zwłaszcza w przypadku małych mieszkań jest bardzo istotnym elementem (miejsce do przechowywania), parasole można łączyć, decydować o ich kącie odbicia, lub przepuszczalności - jak również o rodzaju światła jaki chcesz uzyskać, są po prostu bardziej uniwersalne i jednocześnie bardziej wymagające od użytkownika
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

polecam parasolkowego softoxa. Naprawdę fajne światło, za grosze, łatwo schować i przenieść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    mity i legendy
    za cenę jednego softboxu masz kilka parasoli co zwłaszcza w przypadku małych mieszkań jest bardzo istotnym elementem (miejsce do przechowywania), parasole można łączyć, decydować o ich kącie odbicia, lub przepuszczalności - jak również o rodzaju światła jaki chcesz uzyskać, są po prostu bardziej uniwersalne i jednocześnie bardziej wymagające od użytkownika

Mity nie mity ale trudno zaprzeczyć, że z parasola więcej światła pójdzie dookoła i odbije się od ścian (czy to dobrze czy źle to już kwestia koloru). To samo dotyczy wygody istotnej w małym pomieszczeniu - kilka parasoli po prostu zajmuje dużo miejsca (w szerokości więcej niż niejeden soft). Niemowlaki nie są zbyt mobilne więc nie trzeba się obawiać, konieczności nieustannego przestawiania softboxu tak żeby trafić. Jak szkraby podrosną i zaczną zasuwać jak szalone parasol będzie skuteczniejszy bo łatwiej będzie trafić ze światłem.

Koniec końców softbox parasolkowy będzie chyba trafnym kompromisem i faktycznie lampa raczej błyskowa, ostatecznie nawet żarówka błyskowa.
    D7000 + 18-105VR + 50mm f/1.8D + 85mm f/1.8D + Jinbei HD600 + Kilka lamp Yongnuo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dager Zobacz posta
    Mity nie mity ale trudno zaprzeczyć, że z parasola więcej światła pójdzie dookoła...
    Tak jak już pisałem, można użyć takiego:

Im bardziej improwizowane są warunki, tym parasolki są sensowniejsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dager Zobacz posta
    Mity - nie mity ale trudno zaprzeczyć, że z parasola więcej światła pójdzie dookoła i odbije się od ścian (czy to dobrze czy źle to już kwestia koloru).
    - To samo dotyczy wygody istotnej w małym pomieszczeniu - kilka parasoli po prostu zajmuje dużo miejsca (w szerokości więcej niż niejeden soft). Niemowlaki nie są zbyt mobilne więc nie trzeba się obawiać, konieczności nieustannego przestawiania softboxu tak żeby trafić. Jak szkraby podrosną i zaczną zasuwać jak szalone parasol będzie skuteczniejszy bo łatwiej będzie trafić ze światłem.

Koniec końców softbox parasolkowy będzie chyba trafnym kompromisem i faktycznie lampa raczej błyskowa, ostatecznie nawet żarówka błyskowa.
    znów mity -
    parasol wcale nie odbije więcej światła niechcianego, parasolem można zmieniać kąt światła aby nie siał po całym pomieszczeniu

wygoda ? - to właśnie parasol, średnice dostępne od 30 do ponad 200 cm, po szybkim złożeniu za szafę

nie kwestionuję softboxów - tylko powtarzam, że jeśli chodzi o mobilność, miejsce przechowywania, cena zakupu, to parasol jest bardziej uniwersalny i powtarzam - TRUDNIEJSZY do opanowania, jeśli bym miał własne duże studio, które do tego by przyzwoicie zarabiało, to na pewno inwestował bym w softboxy i na pewno nie zrezygnował bym z parasoli
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów