Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Domyślnie

Ja sie zajmuje sporo czasu fotografia medyczna i potwierdzam, ze to bzdura. Zreszta byly juz w tym temacie watki na forum i to nie raz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoon Zobacz posta
    Panowie, jest jeszcze jedna kwestia na którą nikt nie zwrócił uwagi. Gdzieś spotkałem się z informacją, że niemowlakom nie powinno się błyskac lampą, (nie myślę o bezpośrednim w twarz, ale nawet odbitym). Miało by to szkodzić oczom maluchow. Opierając się wciąż na mojej sklerozie, o ile pamiętam, oczy nie są jeszcze w pełni wykształcone (ogólnie mówiąc), dlatego zabawki mają intensywny kolor itp. Dlatego, na tym etapie polecał bym raczej światło ciągłe, ale myślę,że najlepiej będzie jeśli wypowie się ktoś kto zweryfikuje tą kwestię. Nie myśle tu o "gdybaczach", którym sie będzie wydawało, że jest tak czy inaczej, lecz o osobach, które coś głębiej wiedzą w tym temacie, gdyż uważam, że to istotna sprawa.
    sam brałem udział w takiej dyskusji na temat oczu niemowląt, nie chodzi o to ze nie maja rozwiniętych oczu, tylko jak były by bardziej czułe, a żeby to zobrazować to posiedź w ciemnej łazience i palnij sobie mocnym światłem w oczy (nawet odbitym) poczujesz się jak ten niemowlak, a przecież masz dobrze rozwinięte oczy i do tego dochodzi stres dziecka po takim doznaniu skutkuje płaczem i klimat się psuje
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    mity i legendy
    Żadne mity. Jak masz kolorowe ściany w domu, a do tego pomieszczenie nie jest jakieś bardzo duże, to jest więcej niż pewne, że odcień ścian wpłynie na kolorystykę zdjęcia. Choćbyś ustawiał sobie te kąty parasoli na 1000 sposobów...
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Żadne mity. Jak masz kolorowe ściany w domu, a do tego pomieszczenie nie jest jakieś bardzo duże, to jest więcej niż pewne, że odcień ścian wpłynie na kolorystykę zdjęcia. Choćbyś ustawiał sobie te kąty parasoli na 1000 sposobów...
    - zachęcał to przeczytania pozycji 17 z tego wątku
    - co do oczu (było już nie raz) - to chodzi o psychikę dziecka (reakcja może być podobna jak psa na wybuch) błyśnij w jasnym pomieszczeniu i zobaczysz czy dziecko się boi czy nie, jeśli nie to rób śmiało, jeśli tak to najwyżej będziesz miał nieprzespaną noc
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów