Close

Strona 15 z 55 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 542

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Leica będzie miała problem z tym małym Sony; 35/2 Leici kosztuje około 3000,- usd, czyli 2800 za tego mikrusa z Zeissem to nie jest zła oferta. Dla wielu 35mm to podstawowe szkło.
    Leica nie będzie miała problemu z tym aparatem z jednego podstawowego powodu: to jest nadal kompakt ze wszystkimi zaletami i wadami kompaktu. Jedną z podstawowych wad jest shutterlag. Jako użytkownik eMki, która aktualnie przebywa w Solms jestem niejako zmuszony posługiwać się kompaktem, nie najgorszym nie najlepszym: G9 oraz S95. Niestety szlag człowieka trafia, ponieważ aparat robi zdjęcie w momencie kiedy jest na to gotowy a nie wtedy, kiedy wciskam spust migawki. Ostrość też ustawiam szybciej w Leice niż AF z kompaktu. Wizjer (a wlasciwie jego brak) to następny kamyczek do ogródka itp itd. Można by wymieniać.
    Co oczywiście nie zmienia faktu, że mnie się ten maluch bardzo podoba.
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Leica nie będzie miała problemu z tym aparatem z jednego podstawowego powodu: to jest nadal kompakt ze wszystkimi zaletami i wadami kompaktu. Jedną z podstawowych wad jest shutterlag. Jako użytkownik eMki, która aktualnie przebywa w Solms jestem niejako zmuszony posługiwać się kompaktem, nie najgorszym nie najlepszym: G9 oraz S95. Niestety szlag człowieka trafia, ponieważ aparat robi zdjęcie w momencie kiedy jest na to gotowy a nie wtedy, kiedy wciskam spust migawki. Ostrość też ustawiam szybciej w Leice niż AF z kompaktu. Wizjer (jego brak) itp itd. Można by wymieniać.
    Nie porównywałbym jednak tego Sony do g9/s95. Podejrzewam (choć mogę się mylić ofcoz), że nie będzie wolniejszy od porządnej lustrzanki jeśli chodzi o shutterlag. To już nie ta klasa sprzętu.

Domyślnie

W RX100 shutterlag nie jest problemem (choć nie jest to poziom D800), więc sądzę że w RX1 też nie będzie
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Leica nie będzie miała problemu z tym aparatem z jednego podstawowego powodu: to jest nadal kompakt ze wszystkimi zaletami i wadami kompaktu. Jedną z podstawowych wad jest shutterlag. Jako użytkownik eMki, która aktualnie przebywa w Solms jestem niejako zmuszony posługiwać się kompaktem, nie najgorszym nie najlepszym: G9 oraz S95. Niestety szlag człowieka trafia, ponieważ aparat robi zdjęcie w momencie kiedy jest na to gotowy a nie wtedy, kiedy wciskam spust migawki. Ostrość też ustawiam szybciej w Leice niż AF z kompaktu. Wizjer (jego brak) itp itd. Można by wymieniać.
    O shutterlagu nic na razie nie wiadomo. Nie ma natomiast specjalnych różnic w budowie dalmierza i aparatu z tematu, więc wystarczy się producentowi postarać. A co do rzeczywistych różnic - no coż, dla mnie osobny tor optyczny, dający obraz kadru jedynie w bardzo zgrubnym przybliżeniu to raczej wada niż zaleta. Można by dalej wymieniać

Leica nie będzie miała problemów z innego powodu. Nazwy. Duży błąd marketingu Sony.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Nie porównywałbym jednak tego Sony do g9/s95. Podejrzewam (choć mogę się mylić ofcoz), że nie będzie wolniejszy od porządnej lustrzanki jeśli chodzi o shutterlag. To już nie ta klasa sprzętu.
    Obyś miał rację. Ja jednak nie miałem jeszcze w rękach kompaktu, który by takowego laga nie miał i robił zdjęcia jak za dawnych dobrych czasów: wciskam spust migawki a aparat ją wyzwala bez zastanawiania się, czy dobrze dobrałem parametry

EDIT

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    W RX100 shutterlag nie jest problemem (choć nie jest to poziom D800), więc sądzę że w RX1 też nie będzie
    O, to ciekawe. Muszę się przyjrzeć z czystej ludzkiej ciekawości. Ten RX100 też bardzo porządnie wygląda na papierze.

EDIT II

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    A co do rzeczywistych różnic - no coż, dla mnie osobny tor optyczny, dający obraz kadru jedynie w bardzo zgrubnym przybliżeniu to raczej wada niż zaleta.
    Można zrobić zewnętrzny wizjer tak, że zgadza się z obrazem klatki praktycznie w 100%. Wizjery Zeissa tak mają np, Leikowe pewnie też, choć przez nie nie patrzyłem.

.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 12-09-2012 o 14:08
    Pinot Noir

aortamag.pl

Domyślnie

Można zrobić zewnętrzny wizjer tak, że zgadza się z obrazem klatki praktycznie w 100%. Wizjery Zeissa tak mają np, Leikowe pewnie też, choć przez nie nie patrzyłem.
    Podstawowej dla mnie sprawy - rozkładu GO - nie będziesz miał. Co za tym idzie kadrowanie i ostrzenie dalmierzem dla wielu (w tym dla mnie), nie dość że uciążliwe to jeszcze robione w kadrze ułożonym na czuja.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

sv
    Gość

Domyślnie

.
    Do RX1 są 2 zewnętrzne wizjery: optyczny i OLED ; oba na górną stopkę.

Domyślnie

przykładowo za http://www.imaging-resource.com

Reakcji migawki (czas zwłoki)
    sony RX100 Pełna Autofocus, Wide Angle - 0.153s Pełna Autofocus, teleobiektyw - 0,266s
    nikon D3100 Pełna Autofocus Jednolity Obszar AF (Center AF point) - 0,279s
    Sony NEX 5n Pełna Autofocus, Single-area trybu AF - 0,235s

Nie wierzę żeby RX1 był wolniejszy

edit:
    rx 100 - Wstępnie zogniskowane - 0,013s
    nex 5n - Wstępnie zogniskowane - 0,022s
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 12-09-2012 o 14:20
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

GL
    Gość

Domyślnie

Obyś miał rację. Ja jednak nie miałem jeszcze w rękach kompaktu, który by takowego laga nie miał i robił zdjęcia jak za dawnych dobrych czasów: wciskam spust migawki a aparat ją wyzwala bez zastanawiania się, czy dobrze dobrałem parametry
    .
    W sony R1 nie było z tym problemuł, jest więc szansa.

Domyślnie

Dobra. Jeśli się mylę to poprawcie:
    Pawła przykłady podają czysty czas reakcji od naciśnięcia do wyzwolenia. Nie biorą pod uwagę czasu pracy układu AF, ustalania parametrów ekspozycji itp itd. Mam rację czy się mylę?

Tzn chodzi mi o to, że w praktyce (lub jak to się ostatnio modnie mówi:; w realnym świecie) czas ten się wydłuży?
    Pinot Noir

aortamag.pl

Strona 15 z 55 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów