Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Domyślnie

No właśnie, też bym je chętnie zobaczył. Zwłaszcza w kontekście "zamiatania"
    Z moich doświadczeń jestem gotów się zgodzić z twierdzeniem, że jest optycznie lepsza ale nie na tyle, żeb dźwigać takiego "kloca". Jak chcę dźwigać to biorę 24-70/2,8
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 10-09-2012 o 19:06

Domyślnie

Jest w odmętach forum link do bardzo fajnego testu Sigma vs Nikkor G, umieszczonego na blogu foto rumuńskim? mołdawskim? rosyjskim? nie pamiętam - zabijcie. Fajny, bo użytkowy a nie "optyczny" czyli taki z którego ekstrapolować tego co będzie jak zaczniemy fotografować a nie "testować" nie sposób.

Co do jakości obrazka, w tym rozmycia tła konkluzja była prosta - rzecz gustu.

Jeżeli natomiast Sigma ma takie same kłopoty z trafianiem jak 50G, to użyteczność obu jest mocno ograniczona. Przy cenie i gabarycie Sigmy jest to już dyskwalifikacja. Oczywiście - o ile tak jest, bo jak pisałem, Sigmy nigdy nie dotknąłem.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjj Zobacz posta
    Z moich doświadczeń jestem gotów się zgodzić z twierdzeniem, że jest optycznie lepsza ale nie na tyle, żeb dźwigać takiego "kloca".
    nikkor 280 gramów, sigma 505 gramów, się tak zastanawiam czy te 225 gramów to naprawdę wielka różnica ? Toż bardziej się opłaca gripa odpiąć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    nikkor 280 gramów, sigma 505 gramów, się tak zastanawiam czy te 225 gramów to naprawdę wielka różnica ? Toż bardziej się opłaca gripa odpiąć
    Z 50 gripa nie używam

Domyślnie

Zależy od zastosowania - jak idziemy na konkretną sesję to różnica wagowa jest pomijalna - ba... nawet gabaryty generalnie są bez znaczenia. Ale jak idzie się z aparatem w góry i ogólnie podróżuje (choćby samolotem a później się to nosi na plecach długie godziny) to jednak 225g robi różnicę - szczególnie jak taka różnica wagowa powiela się na kilku elementach - wtedy z gramów robią się kilogramy, które jednak czuć
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Z 50 gripa nie używam
    ...spoko, ja też...zewnętrznego gripa potrzebuję dopiero po 0,7 l/łeb

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Zależy od zastosowania - jak idziemy na konkretną sesję to różnica wagowa jest pomijalna - ba... nawet gabaryty generalnie są bez znaczenia. Ale jak idzie się z aparatem w góry i ogólnie podróżuje (choćby samolotem a później się to nosi na plecach długie godziny) to jednak 225g robi różnicę - szczególnie jak taka różnica wagowa powiela się na kilku elementach - wtedy z gramów robią się kilogramy, które jednak czuć
    ...no, a na koniec nex z szesnastką

a na poważnie, tam gdzie liczy się każdy gram nie ma w ogóle sensu ciągać tego szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    ...spoko, ja też...zewnętrznego gripa potrzebuję dopiero po 0,7 l/łeb
    No tak pomocny jest, ...wtedy

Domyślnie

Będę nudny bo pisałem to już wielokrotnie w konkretnym wątku, ale z racji tego iż dla mnie 50tka to zwykłe, "kitowe" szkło, polecam 50 1.8G. Jedyne szkło warte swojej ceny. Miałem 1.4G (lipa, próbowałem z nią walczyć długo -żółw af+duży focus shift- aż zwątpiłem w tą ogniskową), korzystałem z sigmy krótki czas (Af,celność - wtf?) i uważam (może źle trafiłem wcześniej), że jest to pierwsza moja 50tka, która jest szybka jak sigma, ale celniejsza i ostra od pełnej dziury, a na 2.8 w końcu ostrzejsza od 24+70, dzięki czemu mam poczucie, że jakby mi zdechł killer to godnie ostrością nie zawiedzie go ta 50tka właśnie. Od portretowego bokehu lub repo szerokości, gabarytów i ciężaru, są inne, drogie, kobylaste szkła.
    Ostatnio edytowane przez P.R.P. ; 11-09-2012 o 02:35

Domyślnie

Czy nie wydaje sie Wam, że szybkość AF przy ogniskowej 50 pod FF nie jest jakimś mocno priorytetowym parametrem? Ok, sigma jest szybsza (ale z celnością już gorzej...), optycznie troszkę lepsza, ale ta WAGA przy obiektywie "standarowym"...

Domyślnie

Czy nie wydaje sie Wam, że szybkość AF przy ogniskowej 50 pod FF nie jest jakimś mocno priorytetowym parametrem? Ok, sigma jest szybsza (ale z celnością już gorzej...), optycznie troszkę lepsza, ale ta WAGA przy obiektywie "standarowym"...
    hmmm...znaczy w portrecie to nie ma znaczenia, ale ja nią robię sporo kadrów w ruchu, poza tym zapinam ją też do dx w podobnym celu. No i w tych przypadkach z nikkorem się dogadywałem dużo gorzej niż z sigmą.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów