Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie D300S karta CF czy SD

Mam pytanie do użytkowników D300s w temacie uzywanych przez was kart. Ponieważ nie używałem nigdy wcześniej kart CF z tym aparatem proszę was o poradę jest jakakolwiek róznica w zapisie na tego typu kart względem kart SD. Ostatnio postanowiłem kupić szybką kartę i miałem do wyboru CF lub SD o szybkości do 95Mb/s. Wybrałem oczywiście dwuktrotnie tańszą kartę SD firmy Sandisk Extreme Pro 95 MB/s. I tu sie trochę zawiodłem bo bufor aparatu opróżnia się prawie tak samo szybko jak przy poprzedniej karcie Sandisk Extreme 30 MB/s. I tu się rodzi moje pytanie czy gdyby była to CFka aparat by szybciej opróżniał bufor. W tej chwili jest tak że aparat w trybie Nef+Jpg wykonuje 12 klatek z maksymalną szybkością potem mocno zwalnia mniej więcej do 1 kl/s. Dopóki mu nie dam chwilę odpocząć oczywiście.

Domyślnie

Nie jestem expertem w temacie prędkości kart. Ja używam kart CF tylko w sytuacjach gdy robię jakieś ważne zdjęcia np. ślub - wtedy mam SD i CF i zapis leci na obie karty jednocześnie (backup).
    Czasami taki backup ratuje d..e. Oczywiście jeśli nie bawisz się w śluby to ta funkcjonalność Ci się nie przyda
    Na co dzień korzystam tylko z SD bo tańsze i łatwiej zgrać - czytnik w lapku.
    A próbowałeś sformatować tę kartę w aparacie? Może wtedy będzie szybciej śmigać?
    Z6, D300s, D50, N24-70/4S, T17-50, T90, N35, N50, S10-20, N70-300G, SB-600, 2xYN460

Domyślnie

formatowałem kartę w aparacie i nic się nie zmienia. Spodziewałem się bardziej widocznej różnicy w zapisie miedzy obyma kartami w końcu ta z symbolem Pro jest ponad trzykrotnie szybsza. Przypuszczam że róznica w kartach uwidocznia się też przy zapisie z karty na komputer ale w pracy z aparatem praktycznie nie zauwazam róznicy

Domyślnie

Wg mnie jest chyba tak jak piszesz - ta deklarowana prędkość zapisu jest do uzyskania na dobrym czytniku na USB 3.0. Sam aparat prawdopodobnie nie potrafi tak szybko zapisywać.
    Jeśli robisz serią NEFy to wychodzi mniej więcej 7kl/s x 12MB czyli ok.85MB danych na sekundę do zapisania. Wątpię, żeby D300s potrafił tak szybko zapisywać na kartę.
    Z6, D300s, D50, N24-70/4S, T17-50, T90, N35, N50, S10-20, N70-300G, SB-600, 2xYN460

Domyślnie

U mnie, zarówno na karcie SD jak i CF ( obie Sandisk Extreme), prędkość zapisu jest identyczna i wygląda na to o czym piszecie. Czyli kontroler w aparacie już szybciej nie może.
    400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kuba.No Zobacz posta
    U mnie, zarówno na karcie SD jak i CF ( obie Sandisk Extreme), prędkość zapisu jest identyczna i wygląda na to o czym piszecie. Czyli kontroler w aparacie już szybciej nie może.
    Dokładnie o tym samym czytałem, że prędkość karty jest odczuwalna w połączeniu z kompem, natomiast aparaty nie są jeszcze dostosowane do większych prędkości zapisu

Domyślnie

Tak odkopie temat, ale zdaje sie, ze CF w D300s uzywa UDMA, a SD bylo z czasow SDHC. A karta o ktorej mowa to SXHC.

An SDXC UHS-I card will work in any SDXC compatible device at lower speeds, but to take advantage of the UHS-I speed, a UHS-I compatible device is essential.

Z tego co wiem D7000 pierwszy byl, nie sprawdzalem, ale w ciemno D600 i D800 powinny. Ciekawi mnie jak wypadnie porownanie SD vs CF obie Extreme PRO ~90MB/s duze M podkreslam.
    Chodzi mi o taki zwykly test w aparacie po wystrzelaniu buffora do zakonczenia zapisu na karte mam CF Extreme 60MB w D300s i ciekawi mnie czy da sie szybciej.
    A druga sprawa to czy karty SD zrobily sie na tyle szybkie by ich uzywac jako backup, przy strzelaniu seriami.
    Nikon DSLR + N SLR Zenit TTL.
    Amatorzy martwią się o sprzęt, profesjonaliści o pieniądze, a mistrzowie o światło.

Domyślnie

Jak wypada porównanie - ano tak:
    Karta SanDisk Extreme Pro 95 MB/s - zapis w aparacie:
    D7000 - JPEG ok 27.7 MiB/s, RAW 26.4 MiB/s
    D800 - JPEG 38.7 MiB/s, RAW 42 MiB/s, na CF osiąga 62.5/69 MiB/s
    źródło: http://www.robgalbraith.com/bins/index.asp

Wszystko wskazuje, że procesor w D7000 czy D300 nie potrafią wiele szybciej zapisywać zdjęć. Możliwe, że D300 będzie minimalnie szybciej zapisywał zdjęcia na CF.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 11-10-2012 o 21:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    .. Możliwe, że D300 będzie minimalnie szybciej zapisywał zdjęcia na CF.
    Na 100%, bo na SD to nie potrafi zapisywać wcale (ma tylko gniazdo karty CF)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Na 100%, bo na SD to nie potrafi zapisywać wcale (ma tylko gniazdo karty CF)
    Ja zwykle głodny zjadam literki... D300s miało być...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów